Szerző: Bodnár Ádám

2010. szeptember 7. 10:08

Az Oracle elnökeként dolgozik tovább a HP volt vezére

A Wall Street Journalban tegnap megjelent információkat ma hivatalosan is megerősítették, Mark Hurd, a HP korábbi vezérigazgatója az Oracle társelnöke lesz, Charles Phillips pedig elhagyja a céget.

Mark Hurd lesz az Oracle elnöke

Az Oracle hivatalosan is bejelentette, amit a Wall Street Journal tegnap már megszellőztetett, Mark Hurd társelnökként csatlakozik a céghez, közvetlenül Larry Ellison alá rendelve, Charles Phillips pedig távozik. Hurd bekerül az Oracle igazgatótanácsába is.

"Hiszem, hogy az Oracle szoftvereket és hardvereke kombináló stratégiája lehetővé teszi az IBM legyőzését a vállalati szerverek és a tárolók piacán is" - idézi Mark Hurdöt az Oracle közleménye. "Az Exadata csak a kezdet. Nagyon izgalmas termékeink vannak, amiket még ebben a hónapban, az Oracle OpenWorldön mutatunk be. Nagy izgalommal tölt el, hogy az IT-ipar leginnovatívabb technológiai csapatának tagja lehetek." Larry Ellison szerint nincs még egy felsővezető az informatikai iparban, aki az Oracle számára ennyire hasznos tapasztalatokkal rendelkezne mint Hurd.

Amint arról a HWSW is beszámolt, Mark Hurd augusztus elején váratlanul lemondott a HP elnök-vezérigazgatói székéről, miután szexuális zaklatással kapcsolatos ügybe keveredett. Bár a vizsgálat feltárta, hogy szexuális zaklatás nem történt, fény derült arra, hogy az ügyben szereplő hölggyel folytatott találkák költségeit Hurd tévesen számolta el - mintegy 20 ezer dollárról, azaz megközelítőleg 4 millió forintról van szó, ami gyakorlatilag elhanyagolható Hurd több tízmillió dolláros éves fizetéséhez képest. A vizsgálat alatt Hurd viszonya annyira megromlott az igazgatótanáccsal, hogy végül jobbnak látta távozni.

Hurd lemondása után Ellison élesen kritizálta a HP vezetését, egyenesen gyávának nevezve az igazgatótanács tagjait. Az Oracle szókimondó vezére szerint "a HP igazgatótanácsa a legrosszabb személyi döntést hozta azóta, hogy az Apple-nél azok az idióták pár éve kirúgták Steve Jobsot. Az a döntés majdnem megsemmisítette az Apple-t, és meg is tette volna, ha később Jobs nem tér vissza és menti meg."

Ingyen igazolt kulcsjátékos

Piaci elemzők egybehangzó véleménye szerint az Oracle jó vásárt csinált Mark Hurddel, aki a világ legnagyobb hardvergyártója élén megszerzett tapasztalatait most arra használhatja, hogy az Oracle-t a HP kihívójává építse fel. Az amerikai sportok világából származó párhuzammal élve Ellison vállalata szabad ügynökként, ingyen szerződtette Hurdöt, a HP meghatározó játékosát, aki iparágszerte megbecsülésnek és csodálatnak örvendett, miután a HP-t pár év alatt stabilizálta és szívós, kitartó munkával a legnagyobb informatikai vállalattá duzzasztotta.

A korábban az NCR-t vezető Hurd 2005-ben vette át a HP irányítását Carly Fiorinától. Hivatalba lépése után jelentősen átalakította a vállalatot, útját átszervezések és elbocsátások kövezték, de a lépéseknek köszönhetően a HP pénzügyi teljesítménye stabilizálódott és a cég a befektetők kedvencévé vált. Az új vezér irányítása alatt a cég minden részlege erőre kapott, a HP sorozatosan az elemzői várakozásokon felüli eredményeket produkált.

A HP részvények árfolyama Hurd vezetése alatt

A stabilitás helyreállítása után Hurd expanzióba kezdett és számos jelentős felvásárlást hajtott végre. Ezek közé tartozik a Mercury Interactive megszerzése 4,5 milliárd dollárért 2006-ban, az IT-szolgáltatásokat nyújtó EDS 13,9 milliárd dolláros lenyelése 2008-ban, a 3Com tavalyi megvásárlása 2,7 milliárd dolllárért, vagy a Palm 1,2 milliárdos idei akvizíciója, valamint számtalan kisebb ügylet. Az elmúlt öt évben a HP az IBM-et megelőzve a világ első számú informatikai vállalata lett, a nyomtatópiacon továbbra is uralkodik, megszerezte a PC-piac első helyét a Delltől, a szerverpiacon az IBM-mel csatázik az első helyért, a hálózati piacon a Cisco kihívója, az IT-szolgáltatások terén pedig második az IBM mögött.

Mark Hurd a HP-nál, illetve korábbi munkahelyén, az NCR-nél megszerzett tapasztalatokat az Oracle hardverpiaci térnyerése érdekében hasznosíthatja. Az adattárház-piac egyik meghatározó szereplője, a Teradata történetesen az NCR egyik divíziójából vált ki - az Oracle ugyanerre a feladatra az Exadata berendezéseket kínálja. Érdekesség, hogy az első generációs Exadata szerverek még a HP hardvereire épültek, a második generáció viszont már a Sun készülékeire, ami érthető, tekintetbe véve, hogy akkor már küszöbön állt a két cég közti összeolvadás.

Larry Ellison korábban már világossá tette, a Sun felvásárlása után további hardveres akvizíciók várhatók, a cél az, hogy az Oracle szoftverekből és hardverekből álló integrált megoldásportfóliót építsen ki, amelytől a vállalati vásárlók mindent meg tudnak vásárolni, processzortól az üzleti alkalmazásig. A Sunnal megerősödött Oracle számos piacon a HP vetélytársa lesz, Hurd pedig jól tudja, hogy kell egy hardvercéget irányítani - a múltbeli tapasztalatok alapján még a Sun vezetőinél is sokkal jobban. "Ahogy az Oracle növekedik, szükségünk van olyan vezetőkre, akik tudják, hogy kell egy 100 milliárdos céget irányítani" - mondta Safra Catz, az Oracle másik társelnöke.

Charles Phillips furcsa nőügye

Mark Hurd az Oracle vezetésében Charles Phillips helyére kerül, aki tegnap bejelentette felmondását. A pénzügyi területről, a Morgan Stanleytől érkező Charles Phillips 2003-ban került az Oracle kötelékébe, ahol az értékesítési és marketing tevékenység irányítása volt a feladata, a másik társelnök, Safra Catz a napi üzletmenetért felelős. Hurd feladata az értékesítés és a marketing irányítása mellett az ügyfélkapcsolatok kezelése is lesz.

Érdekesség, hogy a 2003 óta alkalmazásban álló vezetőnek is volt egy extrém nőügye nemrégiben, amely Európában viszonylag kevés figyelmet kapott az Oracle-Sun ügylet árnyékában, az Egyesült Államokban azonban hosszasan csámcsogtak rajta a bulvárlapok. Phillips 2002 óta folytatott szerelmi viszonyt egy YaVaughnie Wilkins nevű hölggyel, ebből 6 évet még házasemberként. Idén januárban az Oracle elnöke szakított a hölggyel, aki bosszúból San Franciscóban és New Yorkban kettejük boldogságát ábrázoló óriásplakátokat helyeztetett el. Bár a kérdéses plakátokat hamar eltávolították, Phillips hűtlenségének híre ment és az ügy állítólag közrejátszott abban is, hogy végül nem ő kapta a CA Technologies szoftvergyártó megüresedett vezetői székét.

A vállalat közleményében Ellison elmondta, Phillips már decemberben jelezte neki, távozna az Oracle-től, végül úgy állapodtak meg, a Sun integrációjának lezárásáig marad. Hurd feltűnésével jó alkalom kínálkozott számára a távozásra. Egyelőre nem nyilvános, mik Charles Phillips tervei, a vezetőváltásokkal kapcsolatban egyik érintett cég sem nyilatkozik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról