Szerző: Bizó Dániel

2010. szeptember 3. 12:16

Elszámította magát a Dell

A HP szerzi meg a 3PAR tárolóvállalat technológiáit, miután a Dell feladta a licitháborút. A 3PAR tulajdonosai ünnepelhetnek, ugyanis a HP végső ajánlata a korábbi piaci ár több mint háromszorosa. A HP kettős győzelmet aratott, mivel nemcsak megerősítette saját portfólióját, de megakadályozta riválisa felzárkózását.

Elszámította magát a Dell

A Dell egészen az amerikai idő szerint szerdai határidő végéig hezitált, hogy tovább emelj-e a HP által kínált 30 dolláros tétet. A licit 18 dollárról indult, a vételár összege így pedig 1,15 milliárd dollárról már 1,9 milliárd fölé emelkedett. A Wall Street Journal forrásai szerint a Dell éjt nappallá téve dolgozott és egyeztetett a 3PAR tanácsadóival, hogy megfelelő ajánlatot dolgozzon ki, míg szerdán este már a visszavonulást fontolgatta. Később azonban elszánta magát, és egy 32 dolláros ajánlattal veselkedett neki a 3PAR megszerzésének, de olyan feltételekhez kötve, amely már előre kalkulált a vesztes harccal. Ha a 3PAR ezt elfogadja, akkor a felvásárlástól függetlenül alá kellett volna írnia egy viszonteladói megállapodást a Dellel, hogy az mindenképpen hozzájuthasson a 3PAR termékeihez.

A Journal úgy tudja, hogy mindezt a HP már felkészülten várta, és egy előre kidolgozott, 33 dolláros ajánlatot tartott készenlétben, mint végső megoldás. Miután folyosói pletykákon keresztül a HP értesült arról, hogy a Dell újabb ajánlatot tehet, benyújtották a részvényenkénti 33 dolláros vételárról szóló, 2,35 milliárd dollár értékű javaslatukat. Ez a Dellnek már sok volt, így végül csütörtök reggel véget ért a 10 napos licitháború, amelynek egyértelmű nyertesei a pénzüket megsokszorozó 3PAR tulajdonosai - azok a részvényesek, akik még a Dell első ajánlattétele előtt vásároltak be, legalább megduplázták, de a mélypontokon vásárlók akár több mint megháromszorozták a pénzüket.

Bár úgy tűnik, a HP úgy happolta el a Dell elől a 3PAR-t, valójában eredetileg a HP akarta felvásárolni, és kezdett el tárgyalásokat a mindössze 6-700 főt foglalkoztató kis céggel, amely virtualizált és skálázódó Fibre Channel SAN tárolómegoldásokban utazik. Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, a 3PAR tulajdonosai további ajánlatokat akartak begyűjteni, így megkezdődött a kérők felhajtása. A Journal szerint a Dell mellett a 3PAR korábban felkeltette a NetApp és az Oracle figyelmét is, de ezek a cégek hamar elvesztették érdeklődésüket.

Mikor kiderült, hogy a HP vezetője, Mark Hurd botrányokkal tarkított körülmények közepette hirtelen lemond, a Dell lépett, hogy kihasználja riválisa szó szerinti fejetlenségét. A taktika azonban nem jött be, ugyanis a HP igazgatótanácsa mindenáron meg akarta akadályozni, hogy a 3PAR a Dell kezére jusson, így a felvásárlással foglalkozó csapat gyakorlatilag szabad kezet kapott. A 3PAR tanácsadóit dicséri, hogy sakkban tartották a HP-t is, amely végül a hallgatás feszültsége alatt maguktól emelték meg ajánlatukat 33 dollárra, pedig a 3PAR nem fogadta volna el a Dell 32 dolláros ajánlathoz kapcsolódó feltételeit.

Mire a felhajtás?

A 3PAR megszerzésével a HP olyan progresszív tárolótechnológiákhoz jut hozzá házon belül, amelyeket eddig legfeljebb csak külső partnerekkel együtt tudott ügyfeleinek nyújtani. Ilyen partner a Hitachi Data Systems is, amely a HP StorageWorks XP FC-tömböket szállítja. Ezen  kulcstechnológiák közé tartozik a teljes és skálázható tárolóvirtualizáció, valamint az erre építő teljesítményfokozó és hatékonyságnövelő technikák. A 3PAR saját fejlesztésű hardveres és szoftveres architektúrája lehetővé teszi az adatok eltárolásának és hozzáférésének masszív párhuzamosítását, az adatok automatizált dinamikus rétegezését a tárolórendszer különböző sebességű részei közt, valamint az úgynevezett thin provisioninget, amikor a logikai meghajtók számára csak annyi fizikai kapacitást allokál, amennyi adat valóban található rajtuk.

Ezeket a 3PAR egyedi ASIC-okkal felvértezett vezérlőkkel támogatja meg, amelyek hardveresen kezelik le a thin provisioninget a gyors reagálás érdekében. A vezérlők fürtözhetőek, így extrém méretű SAN-okat is megfelelő sebességgel és redundanciával kezel, és lehetővé teszi a 3PAR által szállított InServ tárolórendszereken futó operációs rendszer számára az előbb említett masszívan párhuzamos adatszervezést, az úgynevezett wide stripingot, amikor a maximális teljesítmény érdekében egy kvázi RAID 0 módot valósít meg, csak nem diszkek egy lokális tömbje, hanem a SAN szintjén - vezérlők, cache-ek, egymástól távoli diszkek közt.

A 3PAR ezek egyedi kontrollerfürtözési megoldásával akkor is maximális közeli teljesítményt kínál, mikor az egyik kontroller meghibásodik, ugyanis íráskor nem kell a más gyártóknál megszokott módon kikapcsolni a cache használatát, mivel a cache adatait a fürtön belül egy másik tetszőleges kontrollerhez tükrözik át. A 3PAR ezért négy kontrolleres tömböket javasol. Mivel a fürtön (mesh) belül, minden kontroller egyenrangúan kezel minden adatot vagy logikai meghajtót (LUN), ezért sokkal hatékonyabb terheléselosztást tesz lehetővé.

Gyűlnek a felhők a Hitachi Data Systems felett

Most, hogy a 3PAR a HP-hoz került, felmerül a kérdés, hogy mi lesz a Hitachi Data Systems által szállított csúcskategóriás StorageWorks XP FC-tömbök sorsa, amelyek a 3PAR InServ termékek közvetlen ellenfelei. A Hitachi számára rendkívül kellemetlen volna a HP elvesztése, miután nem rég az Oracle döntött úgy, hogy nem tart igényt a Hitachi termékeire, így kivonja portfóliójából a Sunnál StorageTek 9990V és 9985V néven forgalmazott tárolórendszereket.

Rövid távon valószínűleg nem kell a Hitachinak ettől tartania, ugyanis a HP éppen a napokban jelentette be, hogy a StorageWorks XP tömbökhöz új thin provisioning és adatrétegezési szolgáltatásokat kínál, amelyet az EDS felvásárlásával létrejött Enterprise Services üzletágtól kaphatnak meg az ügyfelek távoli hozzáférésen keresztül. Hosszú távon azonban könnyen megeshet, hogy nem a Dell, hanem a Hitachi lesz a HP-3PAR tranzakció legnagyobb vesztese.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról