:

Szerző: Bizó Dániel

2010. augusztus 30. 18:35

HSPA és LTE technológiát vett az Intel

Megvásárolja a német Infineon vezetéknélküli üzletágát az Intel. Az 1,4 milliárd dolláros tranzakcióval az Infineon profiltisztíást hajt végre, miközben az Intel erős technológiai portfólióra tesz szert az HSPA és LTE szabványok terén. Ezzel még sokoldalúbb chipseteket kínálhat a jövőben a cég, és megkezdheti benyomulását a mobilpiacra.

Még jobb notebookok

Az Intel készpénzzel fizeti ki az 1,4 milliárd dolláros vételárat az Infineon Wireless Solutions Business (WLS) egységéért, amelynek eredményeként, amennyiben a versenyhatósági jóváhagyások is lehetővé teszik, jövő év elejére zárulhat le jogilag is a tranzakció. A WLS önállóan fog továbbműködni, és kiszolgálja a külső ügyfeleket, a közeljövőben, beleértve a mobil eszközökbe épített, ARM-alapú rendszerchipeket és készülékeket fejlesztőket is.

Kérdés persze, hogy meddig lesz ez így. A WLS teljes önállósága valószínűleg addig tart, amíg egyrészt szerződéses vállalásai arra kötelezik, másrészt az Intel felől érkező megrendelések nagysága el nem éri azt a szintet, amelytől kezdődően lényegtelenné válnak a külső vevők, pontosabban az Intel számára rivális chipfejlesztők és -gyártók. A WLS megszerzésével az Intel házon belülre emel harmadik és negyedik generációs mobilhálózati technológiákat, amelyekkel beoltva még vonzóbbá tudja tenni termékeit, valamint még nagyobb szeletet hasít ki magának a számítógépekbe és mobilkészülékekbe épített chipek piacából.

Amellett, hogy a jövőben az Intel chipsetek akár integrált 3G vagy LTE-modemekkel rendelkezhetnek, a WLS felvásárlásával a jövőben olyan fejlesztések is várhatóak az Inteltől, amelyekkel a felhasználók akár észrevétlenül mozoghatnak különböző vezetéknélküli hálózati technológiákkal lefedett területek közt. Ez azt jelentené, hogy amennyiben engedélyezett az automatikus mobilhálózati kapcsolódás, úgy az adatkapcsolat megszakadása nélkül lehetne a Wi-Fi hálózatot elhagyva 3G lefedettségi területre lépni, de Magyarországon kívül, ahol nincs és vélhetően nem is lesz már WiMAX technológiájú hálózat, több országban is relevanciája lehet egy adathívás átadásának HSPA és WiMAX hálózatok között is.

Okostelefonok

Bár az Intel legnagyobb üzlete most a notebook chipeké, a WLS megszerzésének stratégiai motivációja valószínűleg inkább az Intel okostelefonos és más ultramobil felhasználási területekben keresendő. A WLS kiterjedt tapasztalatokkal és kapcsolatokkal rendelkezik a mobiltelefonos iparban, ahova a rádiós chipeken kívül többek közt integrált rádiós-multimédiás megoldásokat is szállít ARM alapokon, magas fokon integrált rendszerchipek formájában.

Ezt a chiptervezési tapasztalatot és iparig ismeretet az Intel valószínűleg felhasználja majd, hogy a WLS csapataival együtt ulraalacsony fogyasztású x86 Atom processzormagok köré is hasonló termékeket fejlesszen, valamint a WLS-en keresztül egyéni készülékgyártói igényeket elégítsen ki. Az Intel ezekhez az egyéni megrendelésekhez rendelkezik gyártói partnerrel is a TSMC révén.

Az Intel eddig nem tudott számottevő előrelépést elérni az okostelefonok piacán, mivel eddigi Atom termékei közel sem voltak megfelelően versenyképesek az ARM-alapú megoldásokkal, ugyanakkor a fejlesztési erőfeszítések és tervek jól jelzik az Intel elkötelezettségének súlyát. Az Intel csak idén tavaszra készült el az Atom architektúra kifejezetten mobilkészülékes felhasználásra szánt implementációjával. A Lincroft kódnéven ismert lapka egy ultraalacsony fogyasztású Atom magra épül, és az Intel kifejezetten alacsony fogyasztásra optimalizált félvezetőtechnológiáján készül, ami a rendkívül kifinomult dinamikus órajel- és feszültségkapuzási technikákkal együtt az ARM-chipekkel egy nagyságrendre szorította le a chip fogyasztását, vagyis a tipikusan legfeljebb néhány száz milliwattos tartományba, ami hatalmas előrelépés.

Az Intel kétségtelenül újabb hatalmas előrelépésre készül a következő generációs Atommal, amely immár a cég 32 nanométeres alacsony fogyasztású félvezetőtechnológiájával készül majd, lépéselőnyre szert téve a riválisok többségével szemben. Az Infineon WLS megszerzésével az Intel megfelelő tervezőmérnöki tudást emel be, amellyel Atom fejlesztéseit beoltva a jövőben a mobilgyártók igényeit sokkal jobban kiszolgáló, komplett platformokat fog tudni biztosítani, és a WLS révén megfelelő kapcsolatai is lesznek a készülékgyártókhoz. Az Intelnek itt olyan erőteljes cégekkel kell megküzdenie, mint a Qualcomm, a Texas Instruments vagy a Samsung Electronics.

Két héten belül ez az Intel második felvásárlása, a vállalat nem kis megleőetésre augusztus 18-án bejelentette, hogy 7,68 milliárd dollárt fizet a biztonsági szoftverekkel foglalkozó McAfee teljes tulajdonrészéért, ami 60 százalékos felárat takar. A lépést teljes értetlenség fogadta az elemzők részéről, és csak találgatások folynak, valójában miért vásárolt fel egy hatalmas szoftvercéget a chipgyártó. A McAfee szintén önállóan, az Intel leányvállalataként működik majd tovább.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 14:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.