Szerző: Bodnár Ádám

2012. május 8. 13:07

Küszöbön a DDR4 memóriák kora

Elsőként a szerverekben jelenhetnek meg a DDR4 szabványú modulok, amelyek magasabb teljesítményt nyújtanak a DDR3-nél, alacsonyabb feszültség mellett.

A Micron Technology, amely jelenleg a harmadik legnagyobb DRAM-gyártó a Samsung és a Hynix mögött, elkészítette az első teljesen működő DDR4 memóriamodul-mintapéldányait, amelyek segítségével az ügyfelei megkezdhetik a tesztelést és a felkészülést a DDR4-korszakra. A cég még az idén megkezdi DDR4 memóriamoduljainak tömeggyártását.

A memóriatechnológiákkal foglalkozó JEDEC által még nem is teljesen szabványosított DDR4 memóriainterfész célja az átviteli sebesség növelése a fogyasztás lejjebb szorítása mellett. A jelenleg elterjedt DDR3 memóriák 800-2133 MT/s (megatransfer/s) sebességre képesek, működési feszültségük 1,2-1,5 Volt. A DDR4 szabvány esetében az átviteli sebesség 2133-4266 MT/s lehet, miközben a feszültség 1,02-1,2 Volt közé esik. A JEDEC feltehetően 2012 közepére készül el a DDR4 szabvány végleges változatával.

A DDR4 topológiában is változást hoz a DDR3-hoz képest. Az előző szabvány lehetővé tette, hogy egy memóriavezérlőre több modul is csatlakozzon, a DDR4-gyel azonban ennek vége, a pont-pont összeköttetésben memóriacsatornánként egyetlen modul használható legfeljebb - ez a változás volt szükséges ahhoz, hogy az órajelet és végeredményben a teljesítményt egyszerűen, az időzítéssel kapcsolatos problémák nélkül lehessen növelni. Ez azonban csak az elv, a gyakorlatban előfordulhat, hogy a nagy memóriakapacitású szerverek részére a gyártók saját switch chipeket terveznek, hogy egy vezérlőhöz több modult is csatlakoztatni lehessen.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Micron várakozásai elsősorban a szerverek, főleg a mikroszerverek profitálnak a DDR4 által nyújtott előnyökből. Ma már egészen extrém memóriakapacitású gépek is hozzáférhetők az x86 szegmensben is, a nem ritkán több tucat DIMM modul azonban jelentős tényezővé vált a fogyasztás és hőfejlődés terén. A jelenleg elérhető nyilvános információk szerint az Intel elsőként 2014-ben mutat be DDR4 memóriát támogató platformot, mégpedig a következő generációs ("Haswell") architektúrájának szerverváltozatát - a cég úgy gondolja, asztali gépekbe és noteszekbe még 2014-ben is elég lehet a DDR3 teljesítménye.

Természetesen a mobil eszközök, noteszgépek, tabletek is élvezik a nagyobb teljesítmény és alacsonyabb fogyasztás hozadékait - a kisebb teljesítményfelvétel itt akár hosszú percekkel megnövelheti az akkumulátoros üzemidőt. A saját DDR4 prototípusait még áprilisban produkáló Hynix becslései szerint 2013-ban csupán a DRAM-eladások 5 százalékát adják majd a DDR4 szabványú modulok, de 2015-re már a piac felét uralhatják, vagyis a technológia felfutása rendkívül gyors lesz. Összehasonlításképp a DDR3-nak majdnem öt év kellett a szabványosítást után, hogy az 50 százalékos penetrációt elérje.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról