Szerző: Koi Tamás

2010. július 27. 10:29

Olcsóbbak lehetnek egyes informatikai termékek

Iparági források szerint az Egyesült Államok és a vele együtt lobbizó érdekcsoport számára kedvező döntést hozott múlt hétvégén a genfi székhelyű Világkereskedelmi Szövetség. A szervezet szerint Brüsszel tévesen alkalmazott egy 1996-os vámtarifa-egyezményt, amikor importvámot vetett ki egyes LCD-monitorokra, multifunkciós nyomtatókra és beltéri egységekre.

Az Egyesült Államok külkereskedelmi hivatala, az Office of the United States Trade Representative (USTR) három termékkategóriával, az online kábeles beltéri egységekkel (set-top box), videóbemenettel bíró LCD-monitorokal, valamint a multifunkciós nyomtatókkal kapcsolatban emelt kifogást a WTO-nál még 2008-ban, ezeket ugyanis az EU nem IT-termékként kezeli, és vámot vet ki rájuk. Az USA által indított lobbicsoporthoz később Japán és Tajvan is csatlakozott.

Az amerikaiak szerint az Unió tíz éve alkalmazott gyakorlata megsérti az Information Technology Agreement (ITA) nevű, 72 ország együttműködésével létrejött kereskedelmi megállapodást. Az 1996-ban ratifikált egyezmény alapján 2000 január elsejétől kezdve a résztvevő országok nem vetnek ki export-import vámot informatikai termékekre, azok 0 százalékos kulccsal szerepelnek az elszámolásban. A probléma forrása az, hogy a több mint egy évtizede meghatározott termékkategóriák mára egyre kevésbé alkalmasak a modern IT-eszközök megfelelő definitív besorolására, és egyre nagyobb mozgástér adódik az önkényes értelmezéshez.

Az Európai Unió korábban éppen azzal érvelt, hogy a kifogásban foglalt termékek újszerűek és különböznek az 1996-os egyezségben foglal kategóriáktól. A videojelet vagy tévéadást fogadó monitort az EU a fentiek alapján televízióként sorolja be, így 14 százalékos vámtarifa vonatkozik rá, de a multifunkciós készülékek sem számítógépes nyomtatók többé, így a fénymásolókra érvényes 6 százalékos vám sújtja azokat. A tét mindenesetre komoly, ezt érzékelteti, hogy a fenti termékek import összértéke 2007-ben elérte a 11 milliárd dollárt.

A Reutersnek nyilatkozó belsős források szerint a WTO vizsgálóbizottsága múlt heti állásfoglalásában "minden lényeges ponton" az Egyesült Államokhoz tartozó lobbicsoportot támogatta, az ez alapján születő végleges határozat pedig kötelezheti Brüsszelt arra, hogy az érintett termékekkel kapcsolatos vámgyakorlatát megváltoztassa. Mindez azt eredményezheti majd, hogy a tengerentúlról és Ázsiából importált LCD-monitorokhoz, multifunkciós nyomtatókhoz és beltéri egységekhez valamelyest olcsóbban lehet majd hozzájutni az EU-s tagországokban, így Magyarországon is.

Ehhez azonban a WTO-nak előbb le kell fordíttatnia és ki kell hirdetnie a határozatot, melyre a források szerint a legkorábban augusztus végén kerülhet sor. Ezt követően az Uniónak hatvan nap áll rendelkezésre a fellebbezésre - ezzel a lehetőséggel pedig alighanem élni is fog Brüsszel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról