Szerző: Bizó Dániel

2010. július 21. 14:00

Megkapja a Sybase-t az SAP

Jóváhagyta az Európai Bizottság az SAP és a Sybase összeolvadását, jelentette be tegnap Brüsszel, miután úgy találta, hogy a tranzakció nem fogja jelentősen korlátozni a verseny erősségét a kontinens piacain.

Közleményében a Bizottság megállapította, hogy az SAP felvásárolhatja az Egyesült Államokban székelő Sybase-t, mivel tevékenységük közt kis mértékű az átfedés, mivel az SAP nem is forgalmaz önálló adatbázis-kezelő terméket, valamint az adattárház eszközök és mobil köztesrétegek területén a német szoftvercég csak erősen korlátozottan van jelen.

Ennek következtében az összeolvadás nem fog versenyellenes hatást kifejteni egyik cég piacian sem, állapította meg a Bizottság. Hozzátette, nem merült fel aggály az ügyfelek választási szabadságának korlátozása kapcsán sem, mivel az SAP erős pozíciói ellenére nem fogja tudni rákényszeríteni ügyfeleire a Sybase termékeket, sem vica versa, a Sybase ügyfelekre az SAP szoftvereket.

Ezzel elhárult az utolsó hatósági akadály is az elől, hogy megtörténjen az akvizíció. Az SAP május 12-én jelentette be, hogy 5,8 milliárd euró értékű felvásárlási megállapodást ért el a Sybase vezetőségével, ami 56 százalékos stratégiai prémiumot jelentett az előző napi záróárhoz képest. Ez a németek történetének második legnagyobb felvásárlása a 2007-es Business Object tranzakciója mögött, amelynek értéke 6,8 milliárd euró volt.

A felvásárlást azonban nem az mozgatta, hogy az Oracle adatbázis-kezelő termékeivel felvegye a küzdelmet az SAP, legalábbis nem hagyományos értelemben, közvetlenül az adatbázispiacon versenyezve. A Sybase felvásárlását a német cég abba az új stratégiájába akarja beilleszteni, amelynek egyik alappillére a vállalati információáramlás felgyorsítása, és az üzleti alkalmazások mobilizálása, vagyis hogy mobilkészülékeken is hozzáférhetővé kell tenni azokat. Ez a hatékonyság fokozásának, a valós időben működő vállalatok létrejöttének egyik kulcsa, adta a világ tudtára koncepcióját az SAP a májusi Sapphire konferenciáján.

A Sybase ehhez két területen is házon belülre hoz technológiát és szoftvereket, mégpedig a valósidejű analitika és a mobil szoftverréteg terén. Előbbi alatt a memóriában történő villámgyors adatelemzést jelentő in-memory analyticset kell érteni, amelynek köszönhetően sokszorosára gyorsítható az adatbázisok által lekezelt lekérések és tranzakciók száma, mivel az összes adat a RAM-ban található, így nincs hozzáférés a lassú diszkekhez. A Sybase idén év elején mutatta be ezt a technológiát az Adaptive Server Enterprise termékében.  A mobil üzleti szoftverek területén a Sybase kiterjedt portfólióval rendelkezik az iAnywhere családban, amelyben megtalálható adatbázis, előre elkészített email vezérelt kollaborációs alkalmazás, a mobilkereskedelmi és bankolási megoldások, és az egyéb üzleti alkalmazások mobilra konvertálását lehetővé tévő eszközök - az SAP kétségtelenül elkészíti majd saját üzleti alkalmazásainak mobilra optimalizált felületeit is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról