Szerző: Koi Tamás

2010. július 7. 13:26

Letölthető a Microsoft ingyenes webfeljlesztő eszköze

Kezdő, illetve haladó webfejlesztők számára egyaránt hasznos eszköz publikus tesztelését kezdte meg a Microsoft. A WebMatrix fejlesztői környezet a Microsoft három technológiáját fogja egybe.

A Microsoft WebMatrix egy kizárólag Windows operációs rendszerek alatt használható, ASP.NET programozási nyelvre épülő teljes körű webfejlesztési programcsomag. A mindössze 50 megabájt méretű szoftver három fő komponensből, a múlt héten bejelentett IIS Developer Express fejlesztői rendszerből, az SQL Server Compact Edition 4 adatbázis-kezelőből, valamint az ASP.NET nyelv új megjelenítő motorjából, az ASP.NET "Razorből" áll.

A csomag részét képező IIS Express az IIS 7.x összes képességét kínálja, de a Developer Serverhez hasonlóan továbbra is könnyen integrálható a Visual Studio 2010-zel, nem kell hozzá szájtot vagy virtuális könyvtárat regisztrálni és beállítható alapértelmezett webszervernek is, Az IIS Express telepítéséhez vagy indításához nem szükséges adminisztrátori jogosultság, működik akár Windows XP-n is, és akár egy meglevő, teljes IIS mellé is feltelepíthető.

Az SQL Server Compact Edition 4 lényegében egy SQL Server-kompatibilis adatbázis-hátteret nyújt, a programba ágyazott adatbázis-motorral. Az SQL Server Compact Edition egyébként nem új termék, a 4-es verzióval azonban immár a párhuzamosított szerveralkalmazások is támogatottak. A WebMatrix jelenlegi bétájában ugyan még nem szerepel, az ASP.NET programozási nyelv később megjelenő template-motorja, a Razor a fejlesztők, programozók munkáját igyekszik egyszerűbbé tenni ASP.NET-környezetben.

A WebMatrix ingyenes bétája letölthető a Microsoft külön erre a célra létrehozott weboldaláról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról