Szerző: Tóthfalusi Géza

2010. június 28. 09:13

Acer D241H+: több mint monitor

Igazi multimédiás monitort készített az Acer: a D241H+ az ígéretek szerint digitális képkeretet és médialejászót is tud helyettesíteni, valamint a netre is kapcsolódhat.

Amikor először hallottunk az Acer D241H+-ról, nagyon jó ötletnek tűnt: egy olyan monitor, amellyel gépünk bekapcsolása nélkül elérhetünk pár alapszolgáltatást az interneten, megnézhetjük az időjárást, hallgathatunk zenét  – egyszóval körülbelül azt nyújtja, amit egy drága DLNA-s tévé, csak éppen kisebb méretben.

Azután kipróbáltuk, hogy milyen a valóságban a készülék, és kiderült, hogy bizony bőven van rajta még mit fejleszteni – az alkalmazások kezdetlegesek, ráadásul sokszor lefagyásra is hajlamosak, működési sebességük pedig bőven hagy kívánnivalót maga után. Mindez alapvetően annak tudható be, hogy a nálunk járt példány még erősen bétás szoftverrel rendelkezett, amin biztos hogy bőven javítanak mire a boltokba kerül. Elgondolkodtató ugyanakkor, hogy érdemes-e ennyit "szenvedni" egy ilyen készülékkel, és hogy megérik-e az általa nyújtott extrák a felárat.

Sima monitor

Az Acer D241H+ a lelke mélyén egy sima 24 hüvelykes monitor, 1920x1080 pixeles (Full HD)  felbontással és 16:9-es képaránnyal. Kerete fekete műanyag, formaterve pedig az ívekre épül, szinte alig találni rajta egyenes vonalat. Talpát egy átlátszó kör veszi körül, a képernyőt pedig csak dönteni és függőleges tengelye körül elforgatni lehet, emelni viszont már nem.

Egyetlen fizikai gombként a bekapcsológomb került rá, a többi kezelőszerv érintésérzékeny, fehér LED-ek mutatják helyüket. Ezek közül a jobb szélső  a funkciók között (monitor vagy Display+ kijelző)  vált, a többi funkciója pedig változik, felettük kis ikonok jelzik, hogy az adott billentyű éppen most mire való, hasonlóan a mobiltelefonokhoz. Tömegét tekintve a nehezebb monitorok közé tartozik, és ez nem csak a plusz funkcióknak köszönhető, hanem annak is, hogy tápegysége belülre került, ami mindenképpen pozitívum.

A hátoldalon egy bemélyedésben lefelé néznek a csatlakozók: szabványos hárompólusú  tápcsatlakozás, közönséges 3,5 milliméteres aljzat a mikrofonnak és az opcionális hangszóróknak, egy HDMI, egy szabányos D-SUB, USB host, egy újabb jack a hangbemenetnek, egy Ethernet-port végül pedig USB slave port. A kijelző bal oldalán: egy kártyaolvasót (SD, különféle Memory Stick változatok és xD kártyákkal kompatibilis) illetve újabb USB-portot találunk. Az utolsó csatlakozási lehetőség pedig a WLAN, a monitorban ugyanis egy Wi-Fi adapter is található.

A monitor üzembe helyezése szerencsére a plusz funkciók ellenére sem lényegesen bonyolultabb egy "mezei" változatnál: Ethernet használata esetén kicsit több kábelt kell csatlakoztatnunk, de a hálózati csatlakozás alapvetően automatikusan (DHCP segítségével) történik. Persze lehetőségünk van manuálisan is megadni az IP-címet, az átjárót, a DNS-t és a az alhálózati maszkot (valamint beállíthatunk proxyt is), illetve WLAN kapcsolatnál nem ússzuk meg a jelszó begépelését, de ez a legkezdőbb felhasználónak sem okozhat problémát.

Sima monitorként használva a D241H+-t semmi extrát sem fogunk látni, egy középkategóriás TN paneles képernyő előtt ülünk majd, amely 2 ms-os válaszidővel rendelkezik, az Acer saját Adaptive Contrast Management névre hallgató  funkciójával pedig a gyár szerint a 80 000:1-hez kontrasztarányt is eléri.

A világ az asztalon?

Arra, hogy ez a monitor nem egy közönséges monitor, már kicsomagolásakor is rádöbbenhetünk, ugyanis a megszokott extrák (kábelek, kézikönyv) mellett egy vaskos távirányító is került a dobozába. Vaskosságának jó oka van: alsó részén ugyanis egy kicsúsztatható QWERTY billentyűzet rejtőzik, amely a webcímek és más, szöveges adatok megadását könnyíti meg.

Maga a D241H+ úgy kapcsolható át egyszerű kijelzőből a Display+ üzemmódra, hogy megnyomjuk a kijelző "Bevitel" névre hallgató gombját, ekkor kis várakozás után elénk tárul az alapesetben két kisebb és egy nagyobb felületre osztott Home képernyő. Az egyes helyekre minialkalmazásokat tölthetünk be, amelyek az egyszerűektől (diavetítés) az egészen sokat tudókig (Yahoo! és Google Calendar támogatással rendelkező határidőnapló) terjednek. Mivel a nálunk járt gép szoftvere még erősen béta állapotbú volt, az egyes minialkalmazások funkcióiban tapasztaltunk hiányokat – remélhetőleg ezeket a forgalmazás megkezdéséig orvosolják.

Ha sorban megnézzük ezeket, a legegyszerűbb az említett fotóvetítő, amely gyakorlatilag egy digitális képkeretté teszi a D241H+-t. A képek forrása lehet USB-re csatlakoztatott háttértár, a memóriakártya, a hálózaton elhelyezett médiaszerver (DLNA) illetve több Flickr- vagy Picasa fiók. Ezzel teljesen analóg módon működik a film- és zenelejátszó is – az utóbbinál fontos, hogy az ID3 mezőkben megadott információkat és az albumborítókat a program megjeleníti, de ezen túl különleges funkciókat, például számok keverését vagy más extrát nem találtunk.

Ami a monitor által lejátszható formátumokat illeti, a videók esetében ezek az MPEG1/2/4 tömörítésű AVI-k, a WMV és a MOV, a hangoknál az MP3, a WMA és a WAV, képeknél pedig a JPEG. Amint a listából is látszik, a kínálat elég szegényes, ráadásul hiányzik belőle a H.264-es kodek és az MKV konténer is. A videolejátszó alkalmazás (remélhetőleg csak a korai béta miatt) csak az alapfunkciókat nyújtja, feliratokat, hangsávokat nem kezelt, így a nagyfelbontású tartalmakkal való
inkompatibilitás mellett ezért sem ajánlható egy rendes médialejátszó kiváltására.

Naptár néven egy egyszerű  határidőnaplót is kapunk, amely a Yahoo és Google Calendarral is képes szinkronizálni magát, de mi magunk is készíthetünk bejegyzéseket a távirányító segítségével. A kifejezetten internetes csatlakozást igénylő további funkciók közül nekünk a Poszter tetszett a legjobban, ami nevével ellentétben nem fotókat mutogat, hanem megjegyzéseket, üzeneteket. Ezek származhatnak a családtagoktól is (így helyettesítheti hűtőre ragasztott emlékeztetőket), de a készülék a Yahoo! és Gmail fiókokhoz is tud csatlakozni, ahonnan így elolvashatjuk a leveleinket és válaszolhatunk is rájuk. Ha valaki nem szeret gépelni, akkor hangos üzenetet is rögzíthet, egy ilyen 3 perc hosszú lehet és összes 60 percnyi hely áll rendelkezésünkre.

A következő funkció egy egyszerű RSS-olvasó, ez hat címről tudja egyszerre összefogni az érkező híreket (alapértelmezésként a Google Hírekhez csatlakozik). Az Időjárás widget a nevének megfelelően ikonos formában tudósít bennünket a várható időjárásról (forrása a Google), az Óra pedig egy jól látható világóraként funkcionál (értelemszerűen ehhez nincs szükség internetre).

Összefoglalás

Papíron jó ötletnek tűnik a D241H+, de van pár apró, ám bosszantó hibája. Arról most nem is beszélünk, hogy az extra funkciók hol működtek, hol nem, hiszen a tesztkészüléken még nem a végleges szoftver futott, azt viszont nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy mennyire hiányzott nekünk egy használható webböngésző, egy Facebook-, YouTube- és Twitter-kliens na meg mondjuk a Skype vagy valamilyen más üzenetküldő program használatának lehetősége. Ezeket egyáltalán nem muszáj az Acernek elkészítenie: ha lehetővé teszi mindenkinek, hogy minialkalmazásokat készítsen a D241H+-hoz, biztos lehet abban, hogy pár hét alatt számtalan hasznos kiegészítővel bővülne a 105 ezer forintos ajánlott áron boltokba kerülő monitor kelléktára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról