Szerző: Bodnár Ádám

2012. május 10. 12:30

Mozilla: a Microsoft korlátozza a többi böngészőt

A Windows RT, vagy az új operációs rendszer tabletes verziójának felhasználói számára is elérhetővé kellene tenni a böngészőválasztás lehetőségét - fejti ki a Mozilla vezető jogásza egy blogbejegyzésben.

A Firefox mögött álló szervezet úgy érzi, a Microsoft korlátozza a felhasználókat a böngészőválasztásban, mivel a Windows RT operációs rendszer "desktop" módjában csak az Internet Explorer használható a weben barangolásra, más böngészők csak "Metro" módban működnek, és ott sem kapnak egyenlő bánásmódot az Internet Explorerrel.

IE: egyenlőbb az egyenlők között?

"A Firefox 2004-es megjelenése előtt igazából csak egy böngésző létezett Windowson, az Internet Explorer. 2005 és 2009 között Windows platformon csak az Internet Explorernek és a Firefoxnak volt jelentős piaci részesedése. A Chrome megjelenésével a választási lehetőségek száma tovább nőtt és a felhasználók ma böngészők széles köréből választhatnak.Nehéz elképzelni, milyen volt ez régen. Sajnos a Windows 8 érkező ARM-os verziója és a Microsoft gyakorlata egy szerencsétlen visszatérés a digitális középkorba, amikor se a felhasználóknak, se a fejlesztőknek nem volt választási lehetősége" - írja Harvey Anderson, a Mozilla vezető jogásza. "De miért számít ez a felhasználóknak? Egyszerűen azért, mert a Windows on ARM, ahogy ma tervezték, korlátozza a felhasználók választási lehetőségét, visszafogja a versenyt és gátolja az innovációt."

Amint arról a HWSW is beszámolt, a Windows RT része lesz a klasszikus desktop, azonban ezen a  felületen csupán a Microsoft saját alkalmazásai futhatnak majd, külső fejlesztők nem érik el azt. A döntés mögött valószínűleg az áll, hogy a szoftverház félti az akkus üzemidőt a külső fejlesztőktől, az asztali alkalmazások esetében ugyanis az alkalmazás szintjén kell gondoskodni az energiatakarékos futásról, míg a Metro-felületű alkalmazások esetében ezt a feladatot átveszi a futtatókörnyezet. Ezért csupán néhány saját alkalmazás (köztük az Internet Explorer, a File Explorer vagy az Office) fut a klasszikus desktopon, persze érintéses vezérlésre tervezett felhasználói interfésszel.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

"A Windows x86-on a Microsoft a többi böngészőnek gyakorlatilag azonos privilégiumokat ad, amiket az IE-nek" - írja blogjában Asa Dotzler, a Firefox közösségimarketing-koordinátora. "De az ARM chipeken a Microsoft az IE-t olyan különleges API-khoz is odaengedi, amelyek abszolút szükségesek egy modern böngésző létrehozásához, de mivel ezekhez más böngésző nem férhet hozzá, egyik sem fog tudni az IE-vel versenyezni képességek vagy teljesítmény terén."

Ma a tablet, holnap a világ?

Egy ARM processzoros, iPadhez hasonló tableten feltehetően kevesen akarnak majd desktopot használni, azonban a Mozilla szerint az ARM-processzorok a későbbiekben széles körben elterjedhetnek más kivitelű eszközökben is. "Bár az ARM chipeket ma jobbára telefonokba és tabletekbe építik be, a jövőben az ARM jelentős lehet a PC hardver platformon is. Ezek a környezeteken ma intenzív böngészőverseny zajlik, amely a felhasználóknak és fejlesztőknek is a javára válik" - írja Anderson. "Ha kiterjesztjük a PC fogalmát, hogy az sokkal többféle kivitelű berendezést fedjen le, ahogy azt a Microsoft és mások is jósolják, könnyű elképzelni a Windows on ARM-ot laptopokon, tableteken, telefonokon és egy sor más eszközön. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók egyetlen böngészőt választhatnak, ha Windows ARM környezetben vannak."

A Mozilla jogásza szerint a más gyártóktól származó böngészők kizárása szembemegy a Microsoft által publikált alapelvekkel, amely részét képezte az amerikai Igazságügyi Minisztérummal kötött megállapodásnak is. "Mivel a Windows on ARM olyan sokban épül a hagyományos Windowsra, [...] a döntés trösztellenes kérdéseket is felvethet. Ha a Windows on ARM csupán egy másik Windows-verzió új hardveren, akkor az Európai Bizottsággal kötött, a böngészőválasztást felvállaló kötelezettségbe is ütközik és látszólag pont olyan viselkedést valósít meg, amelyet a a DOJ-Microsoft megállapodásban megtiltottak."

A Google is csatlakozik

A Mozillával azonos álláspontra helyezkedik a másik nagy IE-rivális, a Chrome mögött álló Google is. "Mindig is üdvözöltük az innovációt a böngészők terén minden platformon és szilárd meggyőződésünk, hogy a jó versenytársak mindannyiunkat keményebb munkára ösztönöznek. Végül a felhasználók és a fejlesztők profitálnak a legtöbbet a vetélkedésből."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról