Szerző: Bizó Dániel

2010. június 15. 11:12

A GTS Datanet kezébe kerül az Interware

A GTS Datanet ma egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy felvásárolja a magyar Interware hoszting szolgáltatót. A vállalat ezzel egy újabb lépést tett azon az úton, amelynek a végén egy átfogó ICT-infrastruktúra szolgáltatóvá kíván válni a kelet-közép-európai régióban.

A cég már évek óta dolgozik azon, hogy a KKE térségben egységes telekommunikációs és informatikai szolgáltatásportfóliót építsen ki vállalati ügyfelek számára, az infrastruktúrára koncentrálva. Ennek részeként a vállalat regionális optikai gerinc- és lokális elhordó hálózatainak fejlesztéseire koncentrál, amivel az üzleti felhasználók mellett akár rendkívül nagy kapacitásigényű adatközponti vagy telekommunikációs szolgáltatásokhoz is kínál nagykereskedelmi csomagokat.

Fontos a hoszting és a kolokáció

A vállalat már korábban közölte, hogy bővíti kolokációs és szerverhoszting kapacitását a régióban, akkor azonban még nem született döntés, hogy Magyarországon milyen fejlesztések várhatóak. Az Interware az egyik legrégebbi és legismertebb hazai hosztingszolgáltató, számos telekommunikációs és médiavállalattal az ügyfelei közt, ami értékessé teszi, mondta el Pauer Pál, a GTS Datanet vezetője. A felvásárlást, amely versenyhatósági jóváhagyásra vár, segítette, hogy az Interware két hosztingközpontját a GTS könnyen eléri budapesti optikai hálózatával.

A GTS Datanet reményei szerint a hosztingpiacon való terjeszkedés a jövőben értékesítési szinergiákat generál majd, az elvárások azonban nem publikusak. Az elképzelés az, hogy az egységes telekommunikációs és kolokációs-hoszting csomagok előnyt jelentenek, ahogyan az ügyfelek a régióban is egyre inkább a hosztingszolgáltatások felé mozognak. A GTS csoport ráadásul a regionálisan működő vállalatokra pályázik a leginkább, mivel ezeknek 5 országban 7 adatközpontban kínál már most is szerverelhelyezési lehetőséget, ehhez pedig regionális adathálózati szolgáltatásokat is.

Pauer reményei szerint a magyar magánszemélyek tulajdonában lévő Interware felvásárlásával jelentősen erősödik a GTS Datanet, mivel a két cég kiegészíti egymást, egyik inkább a hozzáférések felől érkezik, a másik pedig elsősorban szerverhoszting-vállalat, amely belépett a telekommunikációs szolgáltatások piacára, többek közt az eTel felvásárlásával. A két cég összeolvasztásával kapcsolatban Pauernek nincsenek aggályai, a tevékenységek műszakilag összehangolhatók. A várakozások szerint 2011-ben megtörténik a teljes összeolvasztás.

Hatalmas adatközponti kapacitás

A két adatközpontban, összesen 1075 négyzetméteren nagyjából 3300 szervert kiszolgáló Interware eladását az motiválta a tulajdonosok oldaláról, hogy egy tőkeigényes piacon forrás bevonásával tudnak csak továbblépni. A cég 2008 óta kereste a lehetőséget, amit átmenetileg meghiúsított a 2008 végén berobbant pénzügyi krízis. A GTS Datanet önerőből, az elmúlt években felhalmozott készpénzállományából, valamint a műholdas szolgáltatás, a VSAT eladásából befolyó összegből finanszírozta a felvásárlást, mondta el Adam Sawicki, a GTS csoport elnök-vezérigazgatója. A tranzakció pénzügyi részletei nem nyilvánosak - az Interware az alapító magyar magánszemélyek tulajdonában állt. Sawicki elmondta, az elmúlt 5 év során számos felvásárlást hajtott végre a GTS csoport, és a jövőben továbbiak sem zárhatóak ki.

A két cég együtt már 1500 négyzetméternyi gépteremmel rendelkezik, és ezt a kapacitást az Interware oldalán 340 négyzetméterrel, a GTS Datanetnél 150 négyzetméterrel tervezik bővíteni, vagyis év végére közel 2000 négyzetméternyi kapacitás áll rendelkezésre. Pauer elmondása alapján a két cég piaci részesedése 7,5 százalék körülire becsülhető, a kizárólag a prémium kolokációra fókuszáló Dataplexet nem számítva azonban a részesedés elérheti a 40-50 százalékot is, véli. A régióban tipikusan 10 százalékos a GTS csoport részesedése.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról