Szerző: Bizó Dániel

2010. június 8. 17:04

Árat emelne az öngyilkosságok miatt kritizált Foxconn

Árakat akar emelni a Foxconn, a világ legnagyobb elektronikai bérgyártója, miután sencseni megakomplexumában több lépcsőben átlagosan 70 százalékkal emelte meg a béreket az öngyilkosságok körüli médiabotrány hatására. A Foxconn sencseni gyártói bázisán az Apple, a Dell, a HP, a Sony és a Microsoft számára is készülnek termékek.

A Foxconn International, a tajvani Hon Hai Precision Industry többségi tulajdonában lévő elektronikai gyártási szolgáltató részvényesi közgyűlésén közölte, hogy ügyfeleihez áremelési kéréssel fordul, miután a 420 ezer embert foglalkoztató sencseni bázisán összesen 70 százalékos átlagos bérfejlesztést hajtott végre.

Áremelés jöhet, de ki fizeti meg?

A Foxconn öngyilkosságok hírével terhelt sencseni gyárvárosában a megemelt minimálbér havi 2000 jüan, vagyis közel 70 ezer forint, szemben a korábbi 42 ezer forinttal - igaz, az emeléshez teljesíteni kell bizonyos teljesítménybeli feltételeket. A sencseni komplexumban idén eddig tízen lettek öngyilkosok, és kettő további alkalmazott sikertelen kísérletbe fogott, ami bár bőven az országos öngyilkossági ráta alatt marad, és az esetek nem hozhatók összefüggésbe az egyébként ellenőrzött munkakörülményekkel, nagy médiafigyelmet kapott, a Foxconnt pedig sokan támadás alá vették.

Az így drasztikusan megduzzadó bérköltség miatt a Foxconn árakat akar emelni az év második felére, mikor annak hatása egyre nagyobb nyomás alá helyezi a céget. A papírvékony profitráták miatt ez jelentős következményekkel járhat a nyereségességre nézve, így nem véletlen, hogy a cég részvényei meredek zuhanást mutatnak azóta, hogy felmerült a béremelések vagy más juttatások és dolgozói körülmények fokozása - április közepe óta harmadával estek vissza a Foxconn Electronics papírjai. A béremelés akár évi 200 millió dolláros extra terhet is jelenthet.

Az első negyedévben a Foxconn 3,3 százalékos nettó profitrátáról számolt be, bruttó marzsa pedig 8,7 százalékot tett ki - vagyis 100 forint bevételéből 91,3 forintnyit tesz ki az értékesítés költsége, amit az anyag- és energiaár, a bérköltség, és gyártósorok fajlagos amortizációja dominál. Nem csoda hát, hogy a Foxconn riválisai nem követték lépését. A Foxconn Kínában mintegy 800 ezer embernek ad munkát, akik sokszor rendkívül vastag nyereségű termékeket gyártanak fillérekért. Sencsenben készülnek például az Apple iPhone készülékei is, amelyekért az iSuppli becslése szerint a vállalat 600 dollárt kap az operátoroktól, ennek pedig nagyjából fele, vagyis 300 dollár nyereség. Az Apple 8,8 millió iPhone eladásáról számolt be legutóbbi negyedévében, vagyis az általa bekasszírozott negyedéves nyereségtömeg nagyobb, mint a sencseni 420 ezer munkás éves munkabére - és ez csak egy termék a sok közül.

Tekintve, hogy a megemelt bérekhez háromhavi teljesítménymonitorozást követően lehet csak hozzájutni, a Foxconn egyelőre időt vásárolt magának ahhoz, hogy tárgyalásokat kezdeményezzen ügyfeleivel az beszállítói árak emeléséről, amelyek legalább részben fedeznék az idén a negyedik negyedévtől kezdődően megemelkedett bérköltségeket.

Már Kína is túl drága

Hosszú távon a kulcskérdés kétségtelenül az, hogy a Foxconn ügyfelei, mint az Apple, Dell vagy a HP, hogyan reagálnak arra, hogy drágulnának a gyártási szolgáltatások, legfeljebb néhány százalékkal megemelve a termék átadási árát. Egyes vélemények szerint ésszerű feltételezés, hogy a médiafigyelem hatására, és kedvező publicitásért cserébe az ügyfelek hajlandóak lesznek lemondani egyenként legfeljebb néhány tízmillió dollárt jelentő egy százalékpont alatti nyereségről. Ez a végfelhasználói árakon valószínűleg érzékelhetetlen lesz, a bérköltség az elektronikai termékek árának egy kis része. Az iSuppli például úgy becsli, hogy egy iPhone összeszerelése 6-7 dollárba kerül, amibe a bérköltségen túl közüzemi díjak és amortizáció is beépül, de egy Sony PlayStation 3 összeszerelése is kijön 10 dollár alatt. A bérköltség megemelése tehát legfeljebb néhány dollár extra kiadást jelent.

Megfigyelők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a magasabb bérköltségek a gyártási feladatok elvándorlását indíthatják el, elsősorban nem más gyártók, hanem alacsonyabb költségszintű országok felé. Az erőteljes kínai gazdasági növekedéssel emelkedő bérek hatására egyre többen olcsóbb régiók fel kacsingatnak, mint például Vietnám vagy India, vagy akár Kína nyugati, belső területei. A tajvani elektronikai ipart képviselő iparági szervezet, a TEEMA alelnöke tegnap közölte, hogy arra bátorítják a tajvani gyártókat, hogy olcsóbb ország után nézzenek a dráguló kínai munkaerő miatt. Az elmúlt öt évben ez a tendencia egyértelműen kirajzolódott, maga a Foxconn 2007-ben indított be üzemet itt, az eredetileg tervezettnél azonban lassabb felfutású - ezt vélhetően elsősorban a beszállítói bázis áttelepítésének és az áruk mozgatásának extra költsége magyarázza. A Hon Hai közölte, hogy tervezi a sencseni bázis egy részének leépítését, és az alkalmazottak ötödének Nyugat-Kínába költöztetését, hogy közelebb lehessenek családaikhoz - ezzel pedig alacsonyabban tartható a bérezés is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról