Szerző: Bodnár Ádám

2010. június 1. 09:14

Lecseréli a Windowst a Google

Ott rúg a Google a Microsoftba, ahol az a legjobban fáj: a keresőóriás biztonsági okokra hivatkozva megtiltotta dolgozóinak a Windows használatát a gépeiken és helyette a Mac OS X-et vagy Linuxot preferálja.

A Financial Times beszámolója szerint a Google az új alkalmazottainak egy ideje nem is ajánlja fel windowsos PC választását, csak linuxos gépet kérhetnek vagy Apple Macet. A jelenleg Windowst használó alkalmazottaknak is le kell cserélniük gépükön az operációs rendszert, csak felsővezetői beleegyezés mellett maradhatnak a Windowsnál. Persze a vállalat egyes részlegeinél biztosan maradni fognak még windowsos gépek, mivel a Google számos szoftvere (pl. Google Talk, Google Maps, Picasa) fut Windowson, ezek fejlesztéséhez és teszteléséhez nélkülözhetetlen a redmondiak operációs rendszere.

A Financial Times cikke szerint a Google januárban hozta meg ezt a döntést, amikor kiderült, hogy a vállalat infrastruktúrája ellen indított kínai támadásokat az operációs rendszerben található Internet Explorer  böngésző távoli kódfuttatást lehetővé tevő sebezhetőségét kihasználva hajtották végre. Az incidenst követően komoly feszültség alakult ki a Google és a kínai kormányzat között, amelynek folyományaként a cég március végén bejelentette, beszünteti kínai keresőjén a találatok cenzúrázását. Mivel ez a kínai törvények megsértését jelentené, ezért a cég a google.cn oldalt látogató felhasználókat hongkongi lapjára irányítja át, és onnan kínálja szolgáltatásait. A szóban forgó IE-sérülékenységet a Microsoft már kijavította.

Mivel a Google rendkívül szűkszavú a vállalatnál használt informatikai rendszerekről és úgy általában mindenről, ezért hivatalos megerősítés vagy cáfolat sem érkezett a Financial Times cikkére, a vállalat nem kívánta kommentálni az értesülést. A tekintélyes üzleti lap több dolgozót is megszólaltatott, akik egyöntetűen azt állították, a kínai támadások után egyre több alkalmazott váltott Windowsról Mac OS-re vagy Linuxra biztonsági aggályok miatt. A keresőcég összesen több mint 20 ezer alkalmazottat foglalkoztat világszerte.

A Windows elhagyása mögött valószínűleg nem a biztonsági aggályok állnak az első helyen, a Microsofttal a webes szolgáltatások terén rivalizáló Google részéről érhető, ha semmilyen módon nem kívánja ellenfelét gazdagítani, 20 ezer Windows-licenc elvesztése pedig komoly tétel a Microsoft számára. A HWSW információi szerint a Microsoft alkalmazottai sem használnak Google-termékeket és szolgáltatásokat, bár hogy erre központi előírás lenne érvényben azt nem tudjuk.

A Google 2010 őszére ígéri saját operációs rendszerét, a Chrome OS-t, amely a Windows riválisa lehet egyes területeken. A Linuxon és a Chrome böngészőn alapuló Chrome OS-t úgy alakították ki, hogy minden alkalmazást a weben futtasson, a felhasználó összes adatai a Google szerverein, a felhőben tárolódnak, a helyi tár csak cache-ként működik. A Financial Times cikke szerint a Google-nál már korábban is volt olyan törekvés, hogy az alkalmazottakat saját termékek használatára állítsák át, amely azonban a kínai incidenssel felgyorsult.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról