Szerző: Koi Tamás

2010. május 26. 08:29

LG HR500 Blu-ray lejátszó - kettős átállás

Minden jel arra utal, hogy az LG jól védi ki a Blu-ray lejátszókkal kapcsolatos fogyasztói bizonytalanságot. Ennek egyik ékes példája a koreai cég egyik legújabb üdvöskéje, a HR500, amelynek csak az egyik funkciója a Blu-ray lejátszás.

A hazai boltok polcain alig pár hete megtalálható asztali lejátszó valójában egy már régóta létező koncepció továbbgondolásából született, egyfajta hibrid megoldás. A HR500 ugyanis az első olyan Blu-ray lejátszó a kommersz piacon, melybe tunert is szereltek, vagyis ebből a szempontból leginkább a letűnt korok emlékét idéző DVD-felvevőkhöz hasonlítható. Csakhogy a készülékkel nem lehet optikai lemezre adást rögzíteni, mi több, kábeltévés műsorra sem tudjuk behangolni - a HR500-at a kettős DVB-T tuner és a köré épülő komplett, rögzítési funkcióval rendelkező set-top box teszi különlegessé.

Két lovat egy fenékkel

Az LG talán a lehető legjobb időzítéssel vezette be a magyarországi piacra a HR500-at, tekintve, hogy a Blu-ray kiadványok ma már gyakorlatilag minden házimozi-rajongó számára elérhető közelségbe kerültek mind választékukat, mind árukat tekintve, emellett nyakunkon a digitális átállás, és a földfelszíni sugárzású digitális tévéadással újabb távlatok nyílhatnak meg előttünk (és persze a gyártók előtt). A gyártó HR500-zal ezt a két, nagyjából egy időben zajló váltást igyekszik egyszerre meglovagolni.

\"\"

A Blu-ray lejátszási és a DVB-T set-top box képességeken túl a HR500 az LG-től mondhatni megszokott módon több extra funkciót is kínál, melyek révén a doboz egyike lesz a legrobusztusabb hálózati médialejátszóknak, anélkül, hogy a tulajdonosnak különösebben bele kéne ásnia magát az efféle rendszerek üzemeltetésébe. Az LG-nek az volt a célja, hogy egy igazi mindenevő hálózati médialejátszót és felvevőt alkosson a HR500-zal, ezt a célt pedig tapasztalataink szerint néhány, kisebb-nagyobb kompromisszum árán el is érték a koreaiak.

Az LG HR500 nem nagyobb, mint bármelyik átlagos asztali Blu-ray lejátszó, a készülékbe pakolt temérdek funkcióról a homlokzaton található feliratok árulkodnak csupán. Szerencsére ezek egy része egy matricára került, vagyis egy laza mozdulattal eltávolítható, ezzel jobban érvényesülhet a manapság oly divatos, teljesen sima előlap. Ez az előlap a gyártó több korábbi modelljeivel egyezően a tálca kinyitásakor teljesen előrehajlik, így már előkerülnek a homlokzaton található kezelőszervek is, plusz egy USB-port. A kezelőszervek közül a homlokzatra kihelyezett reset-gomb nem túl bizalomgerjesztő, de legalábbis kissé szokatlan - bár nekünk egyszer sem kellett hozzányúlnunk.

\"\"

A hátlapon a szokásos csatlakozókat helyezték el, ezek közül erősen ajánlott a HDMI-összeköttetés használata, a CRT-tévék összeköttetéséhez Scart, kompozit, esetleg komponens csatlakozók állnak rendelkezésre, a hangjel kivezetése pedig digitális koax és analóg (csak sztereó) csatlakozással lehetséges. A hálózati kapcsolatról gondoskodik az Ethernet-port, de az eszköz akár vezeték nélkül, 802.11b/g/n összeköttetéssel is kommunikálhat. A digitális tunerhez a szokásos IEC-dugaszokat kell használni, pont úgy, mint egy több évtizeddel ezelőtt gyártott videomagnónál. Lényeges kiemelni ugyanakkor, hogy ez a tuner csak és kizárólag földfelszíni sugárzású digitális tévéadás (DVB-T) vételére alkalmas, vagyis sem az analóg földfelszíni adásokat, sem a kábeltévés adásokat nem lehet behangolni vele.

A HR500-nak a bekapcsolás után szüksége van jó fél percre, hogy üzemkész állapotba kerüljön, ami egy ilyen komplexitású eszköznél elfogadható szint, bár tény, hogy bizonyos helyzetekben előnyösebb lenne, ha a rendszer valamilyen aktív készenléti állapotnak köszönhetően pár másodperc alatt magához térne. A bootolási folyamat alatt először is jól hallhatóan felpörög a burkolat alatt lapuló 3,5 hüvelykes merevlemez, melynek motorzaja ugyan mindvégig hallható marad, a gyártónak azonban szerencsére sikerült úgy rögzítenie, hogy sem komolyabb vibráció, sem zavaróan nagy üzemzaj nem keletkezik. Ettől függetlenül a nagyobb merevlemez több hőt is termel mint egy noteszgépekbe szánt változat, alighanem ezért kerülhetett a készülék hátlapjára egy kisebb ventilátor is, melynek egyébként szintén nincs zavaró üzemzaja.

\"\"

A készülék 250 gigabájtos merevlemezére mindenféle médiafájlt másolhatunk keresztbe-kasul, az USB-portra csatlakozó külső adattároló segítségével. A HR500 HDD-jéről akár a rögzített tévéműsorok is kimenthetők, sőt, az adás egyből rögzíthető a külső adattárolóra is, más kérdés, hogy egy windowsos PC-n a lejátszáshoz szükség lehet a megfelelő hangkodekek telepítésére. A gyártó szerint a 250 gigabájtos merevlemezre egyébként nagyjából 80 órányi adás menthető.

Egyszerűen komótos

A HR500 menürendszere egy az egyben az LG korábbi lejátszóit idéző, mára kissé avíttas felületen jelenik meg. A támogatott nyelvek közt megtalálható a magyar is, a lokalizáció láthatóan szakértelemmel, odafigyeléssel lett elkészítve, az egyértelmű menüpontoknak köszönhetően a kezelés aligha okoz gondot a legtöbb felhasználónak. Az egyszerű kinézet ellenére a vezérlés sajnos egyáltalán nem mondható gördülékenynek, a távirányító gombjainak nyomogatására bosszantóan lassan reagál a készülék, a különböző funkciók közti váltás pedig olykor hosszú másodpercekbe telik.

\"\"
Kattintásra galéria nyílik

A rendszer legfontosabb újdonsága, az integrált DVB-T set-top box funkció kiemelt szerepet kapott a próba során, ez a megoldás ugyanis nem csak az LG, hanem más, ismertebb szórakoztatóelektronikai-gyártó kínálatában is kuriózumnak számít. A csatornákat a készülék vezérlőpultján tudjuk beállítani, akár kézi, akár automatikus hangolással. A csatornaszámok ismeretében a kézi beállítás talán célszerűbbnek tűnik, de mindenképpen időtakarékosabb megoldás, emellett ha újonnan vásároltuk az antennát is, a kézi bevitel, valamint a jelerősség-visszajelző sokat segít az antennapozíció beállításában is.

A csatornák felprogramozása után jöhet a tévézés, illetve a tévéadások rögzítése, melyhez segítséget nyújt többek közt a minden hasonló eszköznél megtalálható elektronikus programkalauz (EPG). A műsorkalauz egyféle nézetet támogat csupán, nem lehet több csatorna párhuzamosan futó műsorát kilistázni, ami talán áttekinthetőbb és hasznosabb funkció lenne a lineáris EPG-nél. Innen állítható be a műsorok időzített felvétele, ezen kívül a régi videóknál is meglévő \"timer rec\" funkció is adott, ami néhány tévécsatorna műsorfegyelmét tekintve hasznos funkció lehet, lévén az EPG-vel történő felvételbeállításnál nem adható meg ráhagyás arra az esetre, ha kedvenc tévéműsorunk a csúszás miatt az eredetihez képest tíz perccel később érne véget.

\"\"

A beépített merevlemeznek hála a HR500-nál működik a timeshift-funkció is, amit lehet állandó üzemmódra kapcsolni, de vezérelhető a távirányítón található nyomógombbal is. A funkció révén az élő adás megállítható, vagy visszatekerhető, egészen addig, amíg át nem kapcsolunk egy másik csatornára. A timeshift kényelméért cserébe a csatornaváltási idő valamelyest meghosszabbodik - timeshift nélkül két-három másodperc alatt továbbkapcsol a rendszer, a timeshiftet használva nagyjából dupla ennyi időt kell várni.

A HR500 két DVB-T tunert tartalmaz, ami azt jelenti, hogy rögzíthető vele úgy adás, hogy közben egy másik csatornát néz a tévéző, illetve akár két adás is felvehető egyszerre, ilyenkor azonban már nem lehet tovább kapcsolgatni, mindenképpen a két rögzített adás valamelyikét lehet csak nézni, vagy a beépített Blu-ray lejátszóba tett korongot.

A készülék Blu-ray lejátszási és médiakezelési képessége nem hoz újdonságokat, a kék lézeres lemezek kezelése azonban érezhetően fürgébben zajlik, mint egynémely korábbi modellnél. Cserébe a lejátszó mechanikája jól hallhatóan dolgozik, a HR500 üzemzaja azonban még így is bőven az elviselhető szinten marad. A beépített adattároló és a hálózati csatlakozás révén a HR500 a BD-Live tartalmakat is támogatja, más kérdés, hogy a rendszert kiötlő Sony minden igyekezete ellenére ez a funkció korántsem lett akkora durranás, mint arra eredetileg számítani lehetett.

\"\"

A rendszer teljes DLNA-kompatibilitást kínál, vagyis a hálózati médiaszerverekről is tud képet, videót és hangot streamelni, emellett a hálózati, pontosabban az internetkapcsolatot használja a beépített YouTube-kliens is, melynek egyetlen, ám kétségtelenül eléggé fájó hátránya, hogy a HD videók lejátszását nem teszi lehetővé. Szerencsére a hálózatról streamelt tartalmak esetében gyakorlatilag nem tudtunk a készüléknek olyan videót mutatni, amit ne tudott volna lejátszani (beleértve a manapság oly népszerű MKV videókat) A HR500 maga azonban nem képes médiaszerverré válni, vagyis a készüléken rögzített tartalmak nem érhetők el a hálózaton keresztül csatlakozó kliensek számára.

Páratlan, de drága

Az LG HR500 apró hiányosságai ellenére összességében két, manapság divatos szórakoztatóelektronikai készülék ügyes kombinációja. Hogy a készülék jó vétel-e, alapvetően attól is függ, hogy erre a két eszközre valóban szüksége van-e a vásárlónak. A másik szempont a fogyasztói ár, ami egyelőre riasztóan magas, majdnem 130 ezer forint. Manapság ennél jóval olcsóbban beszerezhető egy asztali Blu-ray lejátszó, és egy DVB-T set-top boxért sem kell csillagászati összegeket fizetni (más kérdés, hogy a merevlemezzel ellátott példányok drágák és ritkák, mint a fehér holló).

A gyártó érezhetően igyekszik a prémium termékek közé pozicionálni a HR500-at, ez az árképzési gyakorlat azonban ott bukik meg, hogy a prémium minőségre vágyókat többnyire a legkevésbé sem érdeklik az ingyenesem fogható, földfelszíni sugárzású, agyontömörített tévéadások. Az igazi öngól ennek kapcsán az, hogy a vásárló ha akar, sem nézhet prémium tévés tartalmat a HR500-zal, mivel nincs benne kódkártya-olvasó. Márpedig ilyen prémium tévés csomag már hazánkban is elérhető a DVB-T platformon.

Az LG HR500-at az LG Electronics Magyar Kft-től kaptuk kölcsön. A teszthez használt tévét a Samsung, a DVB-T vételhez szükséges antennát pedig az Infopatika Kft. biztosította.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról