Szerző: Koi Tamás

2010. április 23. 11:48

Elgato hálózati tévétuner - osztódó digitévé

A digitális tévéadás előnyei közt a legtöbben az élesebb képet és a jobb hangminőséget emelik ki, pedig a számítógépes felhasználás révén új távlatok nyílnak meg a felhasználók előtt. Például egész könnyen továbbosztható a jel a helyi hálózaton.

A német és amerikai érdekeltségű Elgato EyeTV Netstream DTT nevű eszköze erre az ötletre épít. Az eszköz lényegében nem más, mint egy vezetékes hálózati interfésszel ellátott dual DVB-T tuner, mely a tetőantennával vagy szobaantennával fogott jelet képes a hálózaton továbbosztani bármelyik csatlakoztatott számítógépnek. Hasonló - leginkább szoftveres - megoldással már az Elgato előtt is próbálkoztak cégek, az EyeTV Netstream DTT előnye ezekhez képest, hogy az egység bitre pontosan azt a digitális jelet továbbítja a hálózaton keresztül, amit a műsorterjesztő átvett a műsorszolgáltatótól, és kisugárzott az éterbe.

A módszer a régi

Az EyeTV Netstream DTT működésének alapelve nem teljesen új keletű: a különböző perifériák, leginkább nyomtatók megosztása hasonló elven működik, nagy különbség azonban, hogy míg egy nyomtatót egy időben egy kliens tud lefoglalni, addig az Elgato hálózati tévétunere a dupla vevőegység révén egyszerre két számítógépnek is tud egymástól függetlenül tévéadást biztosítani. Ekkor persze a hálózati infrastruktúrába közbe kell iktatni egy routert is (direkt kapcsolattal a rendszer nem is működik), melyhez a kliens akár vezetékkel, akár vezeték nélkül is csatlakozhat.

\"\"

Utóbbi azt jelenti, hogy a hálózati megosztó, illetve a kliens rádióegységének teljesítményétől függően  a DVB-T adás eredeti minőségében streamelhető például egy noteszgépre, így elméletileg semmi akadálya, hogy a tulajdonos például a kertben ülve nézze notebookon a kedvenc tévéműsorát. Az EyeTV Netstream DTT alapelve tehát, hogy a tuner - ezzel együtt a számítógép - elhelyezésekor ne kelljen az antennacsatlakozó helyzetére is tekintettel lenni, és bár a kábelezés ettől még összességében nem a múlté (hiszen az Ethernet-kábelt ugyanúgy el kell vinni a routerig), de több gép csatlakoztatása esetén jelentősen leegyszerűsíti az infrastruktúra felépítést az eszköz.

\"\"

Az Elgato EyeTV Netstream DTT a cég többi megoldásához hasonlóan prémiumtermék, a külső hálózati tévétuner teljesen a Mac-ek dizájnára hajaz, beleértve az alumíniumborítást is. A nagyjából tenyérnyi dobozban lévő tuneregység külső áramellátást igényel, ezzel együtt a rendszer felépítése és telepítése egyszerűbb nem is lehetne. Az IEC antennacsatlakozó és az Ethernet-kábel csatlakoztatása után csak áramot kell adni a rendszernek, ami körülbelül fél perc elteltével be is jelentkezik a hálózatra. A készülék dobozában amúgy magán a központi egységen kívül nem sok mindent találni: az alapcsomag része a tápegység, egy botantenna, valamint egy rövid Ethernet-kábel.

Az Elgato hálózati tévétunere kizárólag MPEG4 kódolású, akár HD-s DVB-T adások vételére lett felkészítve, a 48-860 MHz-es VHF/UHF frekvenciasávban működik és a 16, 64 QAM, QPSK modulációkat támogatja, tehát megfelelő a hazai DVB-T műsorok vételére.

\"\"

A hálózati csatlakozásról az eszköz homlokán lévő LED tájékoztat, miután ez zöldre vált, a tuner IP-címét begépelve a böngészőbe eljutunk az adminisztrációs felületre, mely hasonlatos azokhoz a felületekhez, melyeket más hálózati eszközöknél látni, a paraméterezési lehetőségek azonban jelentősen korlátozottak. Ettől függetlenül hasznos tájékoztatásokat is kapunk itt, láthatjuk például  a jelerősséget és a jelminőséget, mely az antenna beállításához nyújthat segítséget.

Idősebbek is elkezdhetik...

Az internetböngészőben megjelenő adminisztrációs felület a csatornák felprogramozásához nem ad lehetőséget, azt csak a Macintosh vagy Windows platformokhoz fejlesztett kezelőprogramokkal lehet elvégezni. Az Elgato Macekhez saját vezérlőszoftvert készített (EyeTV 3), Windowsokhoz vagy a Terratec Home Cinema alkalmazást kell telepíteni, vagy a Media Centerből kell felkonfigurálni az egységet. Mi Windows 7 alatt próbálkoztunk a tuner telepítésével, elvileg a rendszer a korábbi Windows operációs rendszerekkel nem is működik. A telepítés itt is a mellékelt telepítőlemez behelyezésével kezdődik, az ezután betöltődő menüben azonban ki tudja milyen oknál fogva csupa üres, felirat nélküli gombok fogadtak minket, így jobb híján a lemez telepítőkönyvtáraiból, manuálisan kellett futtatnunk azt a két állományt, ami a tuner működéséhez szükséges (Terratec Home Cinema telepítő, és WMC eszközmeghajtók).

\"\"

A tuner beállítását Terratec Home Cinema alatt végeztük: a programmal már korábban, az Elgato miniatűr tunerjének tesztelésekor sikerült megbarátkoznunk, így most sem tartott hosszú ideig a beállítás. A beállításhoz szerencsére nem kell a teljes frekvenciatartományt végigszkennelni, a program lehetőséget ad rá, hogy a csatornákat egyenként pásztázza át a tuner, így megfelelő vétel esetén pár másodperc alatt be lehet hangolni az összes szabadon fogható műsort (ezekből egyébként jelenleg hét szerepel a kínálatban).

Windows Media Centerrel ennél hosszabb ideig tarthat a beállítás, a Microsoft programja ugyanis nem ad lehetőséget a csatornapásztázásra, de a teljes beállítás így is csak pár perc. Ettől függetlenül a kevésbé gyakorlott felhasználóknak mégis a Windows Media Center használatát javasoljuk, a Terratec Home Cinema ugyanis - eleinte legalábbis - ijesztően bonyolultnak tűnhet egy avatatlan ember számára.

Botantennával esélyünk sincs

Sajnos továbbra is az a tapasztalatunk, hogy a hazai DVB-T vételi körülmények egyelőre nem mindenhol kedveznek a digitális tévézésnek - olykor még ott sem, ahol egyébként kézenfekvő lenne (például Budapest belvárosában). Az egység használatához ezért Magyarországon mindenképpen ajánlott a megfelelően beállított tetőantenna, de legalább egy erősítős szobaantenna, tudni kell ugyanakkor, hogy a vétel még ebben az esetben sem garantált mindenhol.

Ha azonban sikerült jelet fognunk a tunerrel, a digitális technológia előnyeiből fakadóan az analóg vételt jellemző zavarok nélkül élvezhetjük a tévézést számítógépünkön. Maga a Netstream DTT - akárcsak az összes többi DVB-T tuner - egyáltalán nem befolyásolja az adásminőséget, legfeljebb HD adásoknál kell ügyelnünk arra, hogy a számítógép processzora elegendő teljesítményt biztosítson a dekódoláshoz. A gyártó HD-adásokhoz legalább Core 2 Duo processzorral (órajel-megjelölés nélkül) ellátott számítógépet javasol, ami egyben azt is jelenti, hogy egy Atom processzoros netbookkal lemondhatunk a HD-s tévézés előnyeiről - más kérdés, hogy a netbookok kijelzője ezt a felhasználási módot eleve korlátozza.

Bár az Elgato hálózati tévétuneréhez csak Mac-es és windowsos alkalmazás jár, a gyártó gondolt a számítógépükön Linuxot futtató felhasználókra is, így a windowsos és Mac-es programmal beállított csatornák elmenthetők a webes felület megfelelő menüjében, hogy a linuxos kliensen az m3u listafájl importálásával, a megfelelő alkalmazást (például VLC player) használva lehessen tévézni.

A kényelem ára

Az Elgato EyeTV Netstream DTT a gyártó első olyan tévétunere, mely a kényelmes hálózati megosztás révén anélkül készít fel egy PC-t digitális tévéadások vételére, hogy a géphez a megszokott módon (USB porton, vagy PCI csatlakozón keresztül) kellene csatlakoztatni a vevőegységet. Ezt egészíti ki az a másik nyilvánvaló előny, hogy a tuneregység egyszerre több számítógépet is ki tud szolgálni broadcast-minőségű adással. A kényelemért és a minőségért cserébe ugyanakkor prémium árat is kér a gyártó: az Elgato EyeTV Netstream DTT fogyasztói ára 250 euró, vagyis napi árfolyamon számítva körülbelül 66 ezer forint, plusz postaköltség.

A hazai DVB-T adás csatornakínálatát és elérhetőségét tekintve nem vagyunk meggyőződve róla, hogy a hálózati tévétuner jó vétel nekünk, magyaroknak, ami persze nem von le semmit az eszköz értékéből. Használatát leginkább egy olyan háztartásban tudjuk elképzelni, ahol legalább két-három PC-t használnak rendszeresen, és ezek mindegyikén igény van a tévézésre. Előny, ha ezek a gépek Macintoshok, már csak azért is, mivel egy olyan háztartás számára, amely megengedhet magának két-három Mac-et, aligha okoz komoly anyagi terhet a Netstream DTT beszerzése.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról