Szerző: Dojcsák Dániel

2010. április 21. 17:15

Megjöttek a legújabb Acer notebookok

Budapesten is bemutatta az Acer idei notebook termékpalettáját, amiben a fő hangsúlyt a megnövelt akkus üzemi idő, a nagyobb teljesítmény és az otthoni használhatóság kapta. A Timeline X sorozat tagjai odafigyelnek arra, hogy a rendelkezésre álló áramot a lehető legokosabban használják fel.

A tavalyi Timeline sorozat nevéhez egyszerűen csak egy X betűt biggyesztett az Acer, ami a vállalat hazai képviselői szerint az időt szimbolizálja. Azt az időt, amit elméletileg az Acer notebookok pluszban adnak a felhasználónak azonos, vagy az eddigit is meghaladó teljesítmény mellett. Az előrelépés leginkább az új Intel Core processzorcsaládnak és az abban alkalmazott energiatakarékos funkcióknak köszönhető,.

Csak takarékosan

Emellett az új modellekben használt LED-háttérvilágítású kijelzők, az Intel Display Power Savings megoldás, az új generációs, alacsony fogyasztású, alacsonyabb üzemi hőmérsékletű merevlemezek, illetve az alacsony áramfelvételű hűtőventilátorok is sokat tesznek azért, hogy akkumulátorról minél tovább üzemelhessenek az Acer noteszek. Eközben a gépek tömege is csökkenő tendenciát mutat az Acernél, a vállalatnál már sikerült elérni, hogy a 12 hüvelykes kijelzővel rendelkező gépei 1,4 kg-ot nyomjanak csupán.

\"\"

A modellek közt találunk ultrakompakt gépeket is, mint a 11,6 vagy a 13,3 hüvelykes Timeline X, de a túloldalon is megvan az egyensúly a 14 és 15,6 hüvelykes kijelzőmérettel rendelkező modellekkel. A közös pont az úgynevezett Acer CineCrystal kijelző, ami 1366x768-as felbontásban, 16:9-es képaránnyal igyekszik elvarázsolni a vásárlókat. Ezt egészíti ki a DirectX 11-et is támogató, hardveres HD videolejátszásra képes, átlagos vagy régebbi játékok futtatására is alkalmas videogyorsítás. A hangrendszer pedig mindegyik gépben Dolby Home Theater v3, ami a noteszgép normákhoz képest sokkal jobb, filmnézéshez és zenehallgatáshoz külső hangfalak nélkül is élvezhető hangminőséget ígér.

Szépek, modernek

A bemutatón elsőre megkapó volt az egyes modelleken látható szálcsiszolt alumínium felület, a korábbi gépekhez képest szokatlanul modern, bizonyos modelleknél minimalista, letisztult dizájn. A trendeknek megfelelően az Acer gépein is a billentyűközök nőttek, igaz a tapintásuk, billentésük mégsem tűnt olyan kellemesnek, mint más gyártók megoldásai. Alapjában véve az összes modell szép, ennek ellenére sokszor olcsó hatást keltenek a gépek, ami ez esetben igaz is.

\"\"

A Timeline X család a külvilággal való kapcsolódási lehetőségek terén viszont nem ismer kompromisszumot. Találunk benne gigabites LAN-csatlakozót, a Wi-Fi vezérlő ismeri a leggyorsabb 802.11n szabványt is, 2.1+ Bluetooth, illetve opcionálisan 3G-modem is található benne. Az integrált webkamera 1,3 megapixeles felbontással rögzít képeket, illetve egy több formátumot is ismerő kártyaolvasó és HDMI-csatlakozó is megbújik a gépek oldalán.

Csúcs, játékosoknak

Az Aspire Ethos sorozat ennél is messzebbre megy. Ott a kisebbik modell 15,6 hüvelykes, a nagyobbik 18,4 hüvelykes képátlójú, 1920x1080 pixeles kijelzőt kapott. Az asztali gépet helyettesítő megoldás leginkább erős multimédiás képességeivel igyekszik kitűnni, mindenből csakis a legnagyobb és legújabb kerülhetett bele. A grafikáért a DX11-képes ATI Mobility Radeon HD 5000 sorozat felel, a hangzásért pedig a Dolby Home Theater, ami egy mélysugárzóval rendelkező hangrendszer.

\"\"

Az Intel Core i5 és i7 képviseletében erős processzorokat is kapott  az Ethos, merevlemezből pedig maximum 2x640 gigabájt kerülhet a gépekbe, mellé akár Blu-Ray lejátszót is kérhet a vevő. A többi periféria tekintetében az Ethos kiépítettsége megegyezik a Timeline X-szel. Az extrákat leszámítva a Timeline X-hez hasonló konfigurációban készültek az Acer Aspire sorozat tagjai is, amikből 14, 15,6 és 17,3 hüvelykes képátlójó változatok érkeznek akár i3, akár i5, akár i7 processzorokkal.

Divatos extrák

A száraz adatok mellett vannak figyelemre méltó megoldások is, mint az alulról megvilágított touchpad, amin ikonok rajzolódnak ki, így nem kell a szoftverbe lépni a hangerőállítás vagy a film megállítása miatt. Ez elsőre cool, jól néz ki, de a marketing célokon kívül nem sok praktikus haszna van, a vásárlók figyelmének felkeltésére mindenesetre alkalmas. Pedig maga az érintő felület jó képességű, érzékeny, multitouch-képes, illetve kissé homorú, ami tényleg segítheti az ujjak tájékozódását odafigyelés nélkül is.

A gépek fokozatosan kerülnek kiskereskedelmi forgalomba a következő időszakban, addig is a hivatalos oldalon lévő pontos specifikációk böngészése segíthet eldönteni, hogy melyik modell tűnik a legideálisabb választásnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról