Szerző: Bodnár Ádám

2010. április 21. 11:24

Kipróbálhatók a 2011-es Norton termékek

Ingyen letölthetők és kipróbálhatók a Symantec 2011-es Norton termékei, a népszerű AntiVirus és az Internet Security.

A Symantec kiadta a Norton Antivirus 2011 és a Norton Internet Security 2011 nyilvános bétaváltozatát, amelyek bárki számára ingyen letölthetők és használhatók. A cég emellett ingyenes biztonsági segédprogramokkal is megörvendeztette a felhasználókat, illetve elkészítette első olyan szoftverét, amely kimondottan a Facebookon leselkedő veszélyeket igyekszik visszaszorítani.

Norton 2011

A 2011-es Norton-generáció fejlesztésének továbbra is a gyors telepítés és működés, valamint a kis erőforrásigény volt az első számú fejlesztési szempont. Ezen a téren fontos újdonság, hogy a 2010-es generációban is jelen levő System Insight már nem csak a Norton-alkalmazások erőforrásigényét mutatja meg, hanem minden futó programét és figyelmezteti is a felhasználót, ha valamelyik szoftver annyira sok memóriát vagy processzor-erőforrást használ, hogy ezzel hátráltatja a többi alkalmazás működését.

Megújult a Download Insight is. Ez a szolgáltatás a 2010-es Norton-programokban az Internet Explorerrel vagy Firefoxszal letöltött programokat vizsgálja meg biztonsági szempontból, a 2011-es verziókban még több böngészővel működik (pl. Chrome, Safari, Opera), illetve nem csak a böngészővel letöltött állományokat ellenőrzi, hanem bármilyen letöltést, legyen szó e-mail csatolmányról, azonnali üzenetküldőről vagy éppen fájlcserélő hálózatról.

A Norton Internet Security 2011 olyan fejlesztéseket tartalmaz mint az átdolgozott kezelőfelületű, phishing-támadások és adatlopás ellen védő Identity Safe, valamint a továbbfejlesztett Safe Web, amely a Google, Yahoo és Bing találati listákat látja el a felhasználó számára potenciálisan hasznos információkkal, például hogy az adott weboldal kártevőt tartalmaz, vagy például a találatok között megjelenő webáruházban hamisított divatcikkeket árulnak. 2011-ben a Symantec önálló, ingyenes programként is elérhetővé teszi a Safe Webet egy böngészőbe épülő eszköztár (toolbar) formájában. A Symantec kiadott egy különálló biztonsági szoftvert a Facebookhoz is. A Safe Web for Facebook a közösségi oldalon, a felhasználó profiljában megjelenő linkeket vizsgálja meg, esetlegesen kártékony oldalak után kutatva.

A felhasználók megtévesztésén alapuló új keletű támadások a hamis vírusirtók, amelyek biztonsági programnak álcázzák magukat, valójában letöltés és telepítés után kártevőt csempésznek a gépre. Ezek eltávolítása néha nem egyszerű feladat, a Symantec ehhez egy teljesen új segédeszközt bocsátott ki, a Power Erasert. Gyakran előfordul, hogy egy számítógép annyira fertőzötté válik, hogy lehetetlen a vírusirtó vagy egy biztonsági csomag telepítése, mivel a kártevők blokkolják azt, de akár az operációs rendszer indítása is problémás lehet. Ilyen esetekre készült a Norton Bootable Recovery Tool, amelynek új verziója automatikusan létrehoz egy rendszerindításra alkalmas CD-t, DVD-t vagy USB-kulcsot, amelyre felmásolja a szükséges meghajtóprogramokat is. Ezt korábban a felhasználónak magának kellett megtennie, a fejlesztés alapján úgy látszik, sokak számára nehézséget okozott.

Magyarország egyre feljebb kerül a kiberbűnözési listán

A Symantec által tegnap nyilvánosságra hozott, 2009-es Internet Security Threat Report adatai szerint Magyarország első alkalommal végzett az EMEA régió összesített kiberbűnözési ranglistájának első tíz helyezettje között. Magyarország a botfertőzött számítógépek esetében a kilencedik helyen áll, az összes fertőzött számítógép 4 százaléka található meg nálunk. Ez négyszeres növekedést jelent a 2008-as adatokhoz képest.

Magyarország szintén az első tíz között végzett, ami az adathalász weboldalak származási helyét illeti. 2009-ben már a 9-ik helyen rangsoroltak minket, összesen 5 százalékos részesedéssel a régióban. Közvetlen szomszédaink közül Románia végzett a harmadik helyen, hiszen a phising weboldalak tíz százaléka származik keleti szomszédunktól. A két ország az elsősorban pénzügyi vállalatokat célzó phising oldalak 15 százalékát hosztolja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról