Szerző: Koi Tamás

2010. március 17. 15:54

Nyugdíjazzák a 3.0-s Firefoxot

Március végén egy utolsó frissítéssel véget ér a Firefox 3.0 pályafutása, ezt követően már csak a 3.5-ös és a 3.6-os változatokhoz ad ki javításokat a Mozilla.

A Firefox 3.0 végleges verziója 2008 nyarán jelent meg, a Mozilla azóta tizennyolc alkalommal frissítette a böngésző kódját - a frissítések főként biztonsági javításokat tartalmaztak. Az utolsó, tizenkilencedik frissítés a Mozilla Wikin található információk tanúsága szerint március 30-án jelenik meg, ezt követően a fejlesztés leáll, a felszabaduló erőforrásokat pedig a kurrens, 3.6-os változat finomítására csoportosítják át.

A régebbi verzió támogatását eredetileg idén januárban szüntették volna be, a fejlesztők azonban úgy döntöttek, hogy a Firefox 3.6 késése miatt kiterjesztik a korábbi verziók támogatási időszakát. A Mozilla korábban közölte, hogy a jövőben fel kívánja gyorsítani az új főverziók fejlesztését, így a 3.6-os változat után nem a 3.7-es verzió, hanem a 4,0 jön majd. A 3.5-ös kiadást az ütemterv szerint idén augusztusig támogatná a Mozilla.

A Firefox motorjának új verziója (mely eredetileg a 3.7-es változatban debütált volna) március eleje óta próbálható ki fejlesztők szélesebb köre számára. A Mozilla csapata a 3.6-os verzió fejlesztéseiből tanulva döntött úgy, hogy a jövőben sokkal kisebb lépésekben, a biztonsági frissítésekkel egy ciklusban vezetné be az egyes új képességeket. Az első ilyen \"leválasztott\" képesség a bővítmények külön, dedikált folyamatba szervezése az új Gecko motor segítségével, így azok izoláltak futhatnak a Firefox többi részétől.

Egy másik projekt, az Electrolysis célja pedig, hogy a szoftver működését feldarabolja és párhuzamosítsa. Ezt a cég úgy képzeli el, hogy minden tartalmi fül egy-egy önálló folyamatban futna, és szintén egy függetlenben a szoftver kezelőfelülete. Ezzel lényegében egyetlen weboldal sem tudná magával rántani a szoftvert, és valószínűleg egy sokkal válaszképesebb Firefoxot eredményezne.

A Firefox valamelyik régebbi változatát használókat egyébként az eddigiektől eltérő módon külön felbukkanó ablakban figyelmezteti a Mozilla a frissítés szükségességéről.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.