Szerző: Koi Tamás

2010. március 17. 11:55

\"Veszélyes a Wikileaks\" - szivárgott ki a Wikileaksre

Nemzetbiztonsági kockázatot jelent az USA számára a bizalmas iratokat, olykor szigorúan titkos kormánydokumentumokat kiszivárogtató, közösségi szerkesztésű Wikileaks.org, derül ki egy, az Amerikai Hadsereg által jegyzett tanulmányból, melyet nemrég tettek közzé a Wikileaks-en.

A hadsereg kémelhárítási központja által jegyzett, 2008-ban született dokumentum szerint a Wikileaks elsősorban az ott közzétett, katonai dokumentumok révén válhat az Egyesült Államok ellen támadást tervező terroristák segédeszközévé: \"Ezek az információk komoly értéket képviselhetnek azon külföldi hírszerzés, katonai erők és terroristacsoportok számára, melyek támadást terveznek Amerika népe ellen az Egyesült Államok határán belül, mind kívül\" - áll a feljegyzésben.

A hadsereg szerint a Wikileaks emellett propagandacélokra is felhasználható, az oldal széles körű ismertsége és látogatottsága, valamint a teljesen anonim forráslehetőség lehetővé teszi ugyanis, hogy hitelesnek tűnő, ám megtévesztő, fals információkat jelentessen meg valaki. Ezeket az információkat a megfelelő célcsoportokhoz eljuttatva gyakorlatilag tetszőleges módon manipulálható a közvélemény, vélekednek a hadsereg szakértői.

A US Army a dokumentum kiadásával egyidőben átfogó belső vizsgálatot indított annak érdekében, hogy kiderüljön, kik tesznek közzé a sereg kötelékén belül bizalmas anyagokat az interneten. Az ilyen dokumentumokat rendszerint leszerelt, nyugdíjazott tisztek vagy bizalmas adatokhoz jutó alkalmazottak teszik publikussá, ugyanakkor kevés kétség van afelől, hogy az amerikai nemzetbiztonsági erőknek minden eszköz a rendelkezésre áll arra, hogy a valóban veszélyes dokumentumokat eltávolítsák az oldalról.

A hadsereg ettől függetlenül azt szorgalmazza a két évvel ezelőtti jegyzetben, hogy a Wikileaks belső informátorai ellen minden lehetséges törvényes eszközzel fel kell lépni, kilétükre pedig fényt kell deríteni, nem csak a sereg kötelékén belül, hanem más kormányzati szerveknél is. A felelősségre vonás elrettentő hatású lehet, a Wikileaks ellen pedig ez lehet a leghatásosabb fegyver, legalábbis a hadsereg szerint.

A Wikileaks.org 2006-os megalakulása óta támadások kereszttüzében áll. A teljes szólás- és véleményszabadság jegyében létrehozott projektet a többi wikiszolgáltatáshoz hasonlóan zömében adományokból tartják fent, emellett néhány cég, köztük nagy amerikai hírügynökségek, vagy kiadóvállalatok is pénzelik a szolgáltatást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról