Szerző: Bodnár Ádám

2010. február 18. 08:40

Magyarul is elérhető a Microsoft ingyenes víruskeresője

Mától kezdve a magyar felhasználók számára is elérhető a Microsoft ingyenes biztonsági csomagja, a Security Essentials. A termék 2009 őszén mutatkozott be a nagyközönség előtt, de egészen eddig nem volt lokalizált verziója.

A Microsoft Security Essentials a kevéssé sikeres Live OneCare-t váltja le a cég termékpalettáján, azonban elődjével ellentétben csak a kártevővédelemre koncentrál és nem tartalmaz tűzfalat, illetve adatok biztonsági mentésére vagy éppen a PC finomhangolására szolgáló komponenst. A Microsoft naponta többször frissíti a Security Essentials adatbázisát, illetve a program automatikus frissítést hajt végre akkor is, ha valamiféle gyanús tevékenységet észlel a PC-n. A szoftver a Microsoft Forefront Client Security technológiáját használja, azonban nem tartalmazza annak távoli felügyeleti képességeit.

A rootkitek elleni küzdelmet számos technológia támogatja, amelyek lehetővé teszik például a kernelstruktúrák integritásának ellenőrzését vagy éppen a fájlrendszerhez való közvetlen hozzáférést a rosszindulatú programok, driverek eltávolításához. A napokban napvilágot látott, hogy a Windows operációs rendszerekhez kiadott MS10-015 számú biztonsági frissítés \"kék halált\" okoz azokon a gépeken, amelyek egy bizonyos típusú (TDSS) rootkittel fertőzöttek. A felderítéshez a Microsoft a Security Essenatials programot javasolta, amely azonban eddig nem volt elérhető magyarul.

\"A Windows számtalan beépített biztonsági technológiát tartalmaz, de mindeddig nem rendelkeztünk saját vírusvédelmi megoldással\" - mondta Budai Péter, a Microsoft biztonsági kommunikációjának vezetője. \"Most már azok a felhasználók is teljeskörű védelemhez juthatnak, akik nem akarnak, vagy nem tudnak megfizetni más vírusvédelmi megoldásokat. A Microsoft Security Essentials mindemellett rendkívül gyors, minimális memóriát és processzorteljesítményt kér, könnyen kezelhető és csak a szükséges esetben zavarja a felhasználót.\"

A termék a redmondiak szerint nem a Symantec, a McAfee vagy más neves gyártók szoftvereinek ellenfele kíván lenni, hanem egy olyan ingyenes biztonsági csomag, amely mindenki számára elérhető és megvéd az internetezés közben beszedhető kártevőktől. A Security Essentials használata nem igényel regisztrációt, azonban kizárólag eredeti Windows operációs rendszerre telepíthető. A végleges verzió  letölthető a Microsoft weboldaláról, Windows XP, Windows Vista és Windows 7 operációs rendszeren fut, utóbbiak 64 bites változatait is támogatja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról