Szerző: Koi Tamás

2010. január 20. 11:09

Jót tett az IE körüli pánik az alternatív böngészőknek

Az alternatív böngészőket fejlesztő cégek bizonyulnak az egyértelmű nyerteseinek az Internet Explorer súlyos sebezhetőségét kísérő médiavisszhangnak.

Mióta a Microsoft elismerte, hogy a tavaly év végén jelentett komoly hackertámadások jelentős része egy az Internet Explorerben felfedezett biztonsági réshez köthetők, jelentősen nőtt az alternatív böngészők forgalma. Csak olaj volt a tűzre, hogy a jelenleg még javítatlan sebezhetőség diplomáciai szintre ért, miután bebizonyosodott, hogy kínai hackerek követték el a támadásokat. Ezt követően a német, a francia és az ausztrál kormányzat felhívta a felhasználók figyelmét, hogy ha lehet kerüljék az Internet Explorer használatát.

Többek közt a felhívás nyomán azonnal és érezhetően nőni kezdett az alternatív böngészők iránti érdeklődés: Németországban pár nap alatt dupla annyian töltötték le az Opera Software webböngészőjét, mint a korábbi időszakban, Ausztráliában pedig külföldi lapértesülések szerint 37 százalékkal nőtt a letöltésszám néhány nap leforgása alatt.

\"\"

A Mozilla is sokat profitált az Internet Explorer sebezhetősége miatt kialakult pánikból: a nyílt forrású böngészőt mind Németországban, mint Franciaországban számottevően többen töltötték le a napokban, mint korábban. A Mozilla által nyilvánosságra hozott grafikon tanúsága szerint Németországban négy nap leforgása alatt 300 ezer extra letöltést regisztráltak a szerverek.

A Microsoft január 15-én adta ki azt a biztonsági értesítést, melyben felhívta a figyelmet, hogy foltozatlan sebezhetőség van az Internet Explorerben, amelyet támadók már aktívan kihasználtak, továbbá elismerte, hogy a Google, az Adobe, a Juniper és más vállalatok elleni szisztematikus támadásokat is ennek segítségével hajthatták végre. A Microsoft tegnap a hiba gyors kijavítását ígérte, igaz, egyelőre nem közölték, pontosan mikor várható az Internet Explorer sebezhetőségét befoltozó tapasz megjelenése.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról