Szerző: Bodnár Ádám

2012. április 6. 11:46

Larry Page: nyugalom, nyílt marad az Android!

A Google weboldalán megjelent nyílt levélben Larry Page, a vállalat irányítását egy éve visszavevő társalapító leszögezi, az Android továbbra is nyílt ökoszisztéma marad, a Motorola Mobility felvásárlása után sem kell attól tartani, hogy a többi gyártót ki akarná szorítani a cég.

Amint arról a HWSW is beszámolt, a Google tavaly jelentette be a Motorola Mobility 12,5 milliárd dolláros felvásárlást, és ezzel az Android gyártója az operációs rendszer jogi védelméhez használható szabadalmi portfólió mellet hardvergyártási kompetenciát is szerzett. Sokan elkezdték találgatni, vajon milyen hatással lesz ez az Androidra, kivételezett gyártóvá válik-e a Motorola, hogyan reagálnak majd a hírre az Androidra fogadó cégek: a Samsung, az LG, a HTC, a Sony, a Huawei, a HTC és a többiek.

"Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a nyitottság és több hardvergyártó partner befektetése tette sikeressé az Androidot. Tehát a jövőben is szeretnénk együttműködni mindegyikükkel a kiemelkedő felhasználói élmény érdekében. Az Android egy nyitott ökoszisztémaként épült fel és ezen nem áll szándékunkban változtatni" - írja a levélben Larry Page. Ma már naponta 850 ezer androidos eszközt aktiválnak a felhasználók, 55 gyártó sorakozott fel a platform mögött és világszerte 300 mobilszolgáltató kínálatából lehet őket megvásárolni. "Az Android a partnerkapcsolatok erejének egyik legjobb példája" - vélekedik Page.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A levélből ugyanakkor arra is lehet következtetni, a Google-nek feltett szándéka belépni a hardverpiacra valamilyen módon. "Izgat minket a a lehetőség, hogy az Android hatalmas sikerét és növekedését, valamint a Motorola technológiai innovációinak sorát kihasználva nagyszerű eszközöket készítsük" - áll a levélben, a Google vezére azonban nem részletezi, milyen eszközök kerülhetnek szóba. A Motorola kompetenciái alapján elképzelhető saját okostelefon, saját tablet, vagy akár Google TV platformra épülő set-top box megjelenése is, a Motorola Mobility ugyanis a korábbi Motorola kábeltévés beltéri egységekkel foglalkozó részét is tartalmazza.

Az Android ökoszisztéma nyíltsága melletti pálcatörtés azonban továbbra sem ad választ arra a kérdésre, hogyan fog a Google úgy megjelenni a hardverpiacon, hogy azzal ne sértse meg telefon- és tabletgyártó partnereinek érdekeit és ne konkuráljon velük. Erre szinte biztosan csak a felvásárlás lezárása és az integráció után kapunk választ.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról