Szerző: Bodnár Ádám

2009. november 26. 16:45

Ragyogó OLED-kijelzőt kapott a HP vállalati okostelefonja

Új iPaq okostelefont mutatott be a HP, amelynek érdekessége, hogy a teljes QWERTY billentyűzet felett egy 2,5 hüvelykes AMOLED érintőkijelző terpeszkedik.

Az iPaq Glisten a HP új okostelefonja, nyilvánvalóan a vállalati felhasználók számára. A készüléket a Windows Moblie legújabb, 6.5-ös verziója működteti, amelyhez a hardverplatformot a Qualcomm \"szokásos\", 528 MHz-es MSM7200A processzora biztosítja 256 megabájt SDRAM és 512 megabájt flash ROM társaságában. Amennyiben a tárterület nem lenne elég, microSD-kártyával lehet bővíteni. A Glisten legfeljebb 32 gigabájtos memóriakártyát támogat.

A telefon GSM- (GPRS és EDGE is támogatott), UMTS- és HSPA-hálózatokhoz is tud csatlakozni, emellett Wi-Fi (802.11 b/g) és Bluetooth is megtalálható benne, valamint egy A-GPS vevő is. A Glisten hátoldalán egy 3,1 megapixeles fixfókuszos fényképező kapott helyet, ebből is látszik, hogy a HP elsősorban az üzletemberekre, nem pedig a fotósokra gondolt a tervezéskor.

A 62,8x13,4x112,8 milliméteres, 132 grammos készüléket 1590 mAh-s akkumulátor működteti, a gyártó weboldalán azonban az akkumulátoros üzemidőre vonatkozó adatot nem találni. A készülék elsőként az Egyesült Államokban kerül forgalomba, ajánlott ára 229 dollár (~41 ezer forint). Bár a HP a világ legnagyobb informatikai cégeként erőteljesen jelen van a vállalatoknál, egyelőre nem látni, hogy a Glisten hogyan tudja megszorítani a Blackberryket és iPhone-okat. A Canalys elemzőcég szerint a RIM-é az amerikai okostelefon-piac 50 százaléka, az Apple pedig 25 százalékot kaparintott meg máris, s a fennmaradó 25 százalékon osztozik a többi gyártó.

\"\"

A Windows-alapú készülékek a vállalati világból indultak és itt alapozták meg piaci jelenlétüket, azonban az utóbbi időben a Microsoft részesedése erőteljesen csökkent az okostelefonok szegmensében, ma már 10 százalék alatti. Korábban erős érv volt a windowsos készülékek mellett, hogy könnyen integrálódtak a vállalati levelezőrendszerbe, amely a mai napig az első számú mobil üzleti alkalmazás, azonban na már a Blackberryk, az iPhone vagy akár a Nokia telefonjai is képesek kapcsolódni az Exchange szerverekhez és közel ugyanazokat a levelezési szolgáltatásokat nyújtják mint a windowsos készülékek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról