Szerző: Bizó Dániel

2009. november 27. 08:48

Nem javasolt a kritikus Sun-rendszerek vásárlása

Legfrissebb helyzetértékelésében a Gartner azt valószínűsíti, hogy az Oracle végül kiegyezik az Európai Bizottsággal, addig azonban nem javasolja az ügyfeleknek, hogy nagyobb Sun-beszerzéseket bonyolítsanak le.

Forgatókönyvek

A Gartner a kialakult helyzet alapján újraértékelte a lehetséges forgatókönyveket, és úgy látja, hogy a legnagyobb valószínűségű kimenetel, hogy az Oracle egy elfogadható kompromisszumot ér el Kroes csapatával, amivel megnyugtató válaszokat ad annak kifogásaira. Az Oracle kérésére a Bizottság egy héttel meghosszabbította a vizsgálat idejét, hogy a cég jobban kidolgozhassa érvelését, így legkésőbb január 19-én hozza meg döntését a hivatal - a meghallgatás december 10-ére esedékes.

A Gartner ismeretei szerint az Európai Bizottságot a MySQL kereskedelmi terjesztésével kapcsolatos licencek aggasztják leginkább, vagyis hogy azok jogai az Oracle kezébe kerülnek. A Bizottság nem találja elégséges garanciának azt, hogy a MySQL nyílt forráskódra és GPL-re alapoz, ez ugyanis nem elégséges a kritikus rendszerekhez történő kereskedelmi értékesítéshez. A legrosszabb eshetőség, ha az Oracle nem tud vagy akar a Bizottság számára tetszetős megoldást javasolni, így csak akkor vásárolhatja fel a Sunt, ha a MySQL-t leválasztja és önállósítsa, amire valószínűleg nem lesz hajlandó.

Ezzel elnyúló harc bontakozna ki a felek közt, ami kétségtelenül leginkább a Sunra nézve tűnik végzetesnek. Elemzésében a Gartner úgy fogalmaz, hogy a Sun súlyos károkat szenved a bizonytalanság hatására, beleértve az elbocsátások, felmondások és átszervezések eredményeként az ügyfélkapcsolatok akadozását, de a marketing éle is gyengült. Az elemzőcég szerint a Sun értékesítői hivatalosan nem tudnak választ adni a cég és termékek jövőjével kapcsolatos kérdésekre, az akvizíció lezárásáig egyébként sem a Sun, sem az Oracle emberei nem nyilatkozhatnak ezekről.

A nagygépes Sun UltraSPARC processzorfejlesztések sorozatos kudarcai miatt erőteljes kérdőjelek jelentek meg az Oracle-Sun összeolvadás bejelentését követően, amit különösen erősített az is, hogy az Oracle eredetileg csak a Sun szoftvereit akart megvásárolni. Az Oracle azóta hirdetéseken keresztül igyekszik meggyőzni a Sun ügyfeleit, hogy az Oracle nem adja fel a SPARC platformot, sőt, a korábbiaknál jóval többet költ rájuk - ez azonban addig, amíg nincs a kezében a Sun, és jogilag is számonkérhető vállalásokat nem tesz, csak ígéret. Emiatt a Fujitsu által kifejlesztett Sun Enterprise SPARC-szerverek forgalma a legutóbbi negyedévben éves szinten 40 százalékkal esett vissza, de 20 százalékkal kevesebb bevétel folyt be a saját fejlesztésű Niagara-alapú CMT-boxokból is (UltraSPARC T2, Fire T-sorozat).

A Gartner azt tanácsolja a Sun rendszereit kritikus környezetekben használóknak, hogy tervezzenek egy elhúzódó bizonytalansággal, és amíg az összeolvadást jóvá nem hagyja a Bizottság, lehetőség szerint kerüljék el az olyan stratégiai Sun-vásárlásokat, melyek hosszútávú (ötéves vagy azon túli) fejlesztési terméktervekre és támogatásra alapoznak. A Gartner szerint nem javasolt MySQL Enterprise licencek vásárlása sem, míg nem tisztázódnak a körülmények.

Kifogások

Az Európai Bizottság két hete értesítette az Oracle-t és a Sun Microsystemset, hogy szeptember elején elindított kiterjedt vizsgálatát követően a két vállalat összeolvadásával kapcsolatban olyan aggályai vannak, melyeket tisztázni kell. Ezek az aggályok az adatbázis-kezelők piacával, konkrétan a MySQL sorsával kapcsolatosak, mely a világ legnépszerűbb és legszélesebb körben használt nyílt forrású adatbázis szoftvereként a relációs piac felét uraló cég kezébe kerülne. Az Európai Bizottság úgy látja, hogy a MySQL-ben megvan a potenciál, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően a jövőben egyre nagyobb versenyt támasszon az Oracle Database szoftvernek. Ha a kód fejlesztéseit az Oracle uralná el, azzal kérdésessé válik a MySQL fejlődésének üteme és iránya.

\"Ahhoz, hogy a jövőben is jó termékek legyenek a piacon, versenyző piacokra van szükség [...] Mi a következő terméket használó következő vevő védelmezői akarunk lenni\" - fogalmazott a HWSW-nek versenypolitikájával kapcsolatban Neelie Kroes. A biztos elmondta, hogy a legtöbb összeolvadás probléma nélkül átmegy az engedélyezésen, és ha a Bizottság talál is kifogásokat, szinte mindig meg sikerül egyezni a felekkel. \"Egészen kivételes eset, mikor nem lehet megegyezni a megoldásról\" - mondta. Erre hivatali ideje alatt csak két példa volt, mindkét esetben európai cégekkel kapcsolatban. Hangsúlyozta, hogy a hivatalos kifogásközlés még nem egy döntés, hanem a tisztázást kívánó részleteket veszi sorra.

Kroes ezzel érzékeltette, hogy a Bizottság nyitott a megállapodásra, és hogy annak elérése leginkább az Oracle magatartásán múlik. Az Oracle magatartása azonban egyelőre nem tűnik túlságosan simulékonynak. A vállalat gyakorlatilag rátámadt a Bizottságra, barátságtalan és kioktató közleményén túl még az amerikai igazságügy és szenátus is nyilvános levelet írt Brüsszelnek, ami láthatóan teljesen kontraproduktívnak bizonyult Kroesnál, aki szerint mindez rendkívül \"szakszerűtlen\" és \"nem helyénvaló\", tekintve a Washingtonnal ápolt szoros és napi szintű kapcsolatokat.

Eközben a tengerentúlon érzékelhetően eluralkodott az a vélemény, az Oracle és a Sun berkein kívül a szélesebb szakmai és pénzügyi körökben is, hogy az EU különféle politikai okokból, vagy lobbi hatására cselekszik, és a háttérben ott állhatnak olyan rivális körök, melyek tévútra terelték a Bizottságot - ezek nyilvánvalóan a Microsoft és SAP, valamint más érdekeltségi körök lobbitevékenységére utalnak. Egyes pénzügyi kockázatelemzők véleménye szerint ráadásul Kroes érvelése a jövőbeni piacokról az Európai Bíróság előtt valószínűleg nem állja meg a helyét. Ha így gondolkodik az Oracle is, és mindenáron keresztül akarja vinni a MySQL megszerzését, elképzelhető, hogy képes a bíróságig csörtetni, ami viszont további hónapokkal nyújthatja el a tranzakció jóváhagyását - ezzel pedig a Sun agonizálását.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról