Szerző: Bodnár Ádám

2009. november 25. 10:55

Magánkézbe menekül a Corel

Ismét magánkézbe kerülhet a Corel, a kanadai szoftvercég csak így tud megmenekülni a fizetésképtelenné válástól. Ennek érdekében a vállalat többségi tulajdonosa, a Vector Capital meg szeretné vásárolni a Corel fennmaradó tulajdonrészét is.

A Corelnél hamarosan esedékes egy 15 millió dolláros törlesztés, azonban ha ezt kifizeti a cég, működő tőkéje csupán 8,6 millió dollárra csökken, amely már nem elégséges az üzletmenet fenntartásához. Ezért a Vector Capital úgy határozott, kivásárolja a Corel részvényeseit és teljesen átveszi az irányítást a cég felett, ugyanis csak a kizárólagos kontrollal tudja biztosítani a befektetését. Úgy tűnik, ha a Corel nem kerül egy kézbe, a döglődő céget \"széthordják\" és teljesen megsemmisül.

A Vector Capital már 2008-ban szerette volna megkaparintani a Corel összes részvényét, azonban a 11 dolláros felvásárlási ajánlatot a részvényesek elutasították. 2008 augusztusában két vevő jelentkezett a Corelért, akik részvényenként 12,5 dollárt fizettek volna, már át is világították a cégek, azonban az ügylet végül a pénzügyi krízist követő gazdasági válság miatt nem jött létre, mivel a vevők nem tudtak bankhitelt szerezni a tervükhöz. Néhány hete egy másik kockázati tőkebefektető, az ESW Capital 17,4 százalékos részesedést szerzett a Corelben és a Wall Street Journal bennfentes forrásai szerint ajánlatot tett a teljes cég megvásárlására is.

A kanadai vállalat sorsa az utódi években igen hányattatott volt. Az 1985-ben alapított és a CorelDraw vektoros rajzprogramról ismertté vált cég minden igyekezete ellenére elvesztette az irodai szoftverpiacot a Microsoft Office-szal szemben, majd némi útkeresés után épp a Microsofttól kapott jelentős befektetést az ezredfordulón. 2003-ban a vállalat a Vector Capital kezébe került, amely némi átszervezés után 2006-ban ismét tőzsdére vitte a Corel papírjainak egy részét. Ugyanebben az évben a vállalat az otthoni videoszerkesztő szoftverek felé fordult, amikor megvásárolta a Uleadet és az InterVideót, valamint bekebelezte a WinZipet is. A Corel kínálatában több tucat szoftver szerepel, de a mai napig a CorelDraw fogy a legjobban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról