Szerző: Bizó Dániel

2009. november 9. 11:35

Zuhanórepülésben a Sun SPARC-eladások

Negyedével esett vissza a Sun Microsystems forgalma a tavalyihoz képest, miután a cég termékértékesítési képessége folyamatosan romlik. A szigorú költségtakarékossági intézkedéseknek köszönhetően a cég vesztesége mérséklődött.

A vállalat pénteken közzétett harmadik negyedéves teljesítménye tovább erősíti a céggel kapcsolatos aggodalmakat. A cég 2,24 milliárd dolláros forgalmat realizált, ami negyedével, 747 millió dollárral alacsonyabb a tavalyinál, pedig a Sun már akkor, a harmadik negyedévben megérezte a közelgő válságot, tekintve, hogy bevételének nagy részére a pénzügyi szektorból tesz szert - a gyenge teljesítményt éppen ezzel magyarázta decemberben Jonathan Schwartz elnök-vezérigazgató. Két évvel ezelőtt még 3,22 milliárd dolláros árbevételt ért el a gyártó.

A cég ugyanakkor mindössze 120 millió dolláros veszteséget szenvedett el, ami alacsonyabb az előző negyedévesnél is, mely a cég pénzügyi negyedik negyedéve volt - a Sunnál a bónuszokért hajrázó sales és marketing csapatok miatt hagyományosan felpumpája az eladásokat a pénzügyi év végének közeledte. A folytatólagos tevékenységet és készpénzmozgást nem érintő kiadások és egyszeri tételek nélkül a cég 15 millió dolláros nyereséget ért volna el, miközben a hasonló módszerrel kimutatott eredmény tavaly 62, az előző negyedévben pedig 21 milliós veszteség volt.

A cég pénzügyileg tehát tudott javulni, mindez azonban legfeljebb csak tűzoltás. Az eladások drámai mértékű csökkenést mutatnak, amivel párhuzamosan a cég készpénztermelő képessége is visszaesik. A Sun-Oracle tranzakció körüli fokozott bizonytalanság miatt, melyet az EU elhúzódó versenyjogi vizsgálata okoz, a Sun stratégiai SPARC Enterprise rendszereinek értékesítése 40 százalékkal esett vissza tavalyhoz képest, és mindössze 343 millió dollárt tettek ki - két évvel ezelőtt még közel 800 millió dollár értékben értékesítettek ilyen gépeket.

A Niagara (UltraSPARC T, avagy CMT) dobozokból származó bevétel 20, míg az x86-os vonal 10 százalékkal csökkent, ami az utóbbi esetben már inkább erősnek tekinthető, tekintve a rendkívül rossz piaci környezetet, valamint azt, hogy 30 százalékkal kevesebb x86-os Fire gép fogyott - ennek ellenére immár közel minden második eladott Sun gép x86-os. A cég szerverekből származó forgalma összességében 34 százalékkal 824 millió dollárra zuhant vissza, míg a darabszám 41 százalékot esett.

\"\"

Ahogyan eddig is lenni szokott, a szervereladásokkal együtt csökkennek a Sun hagyományos tárolótermékeinek forgalma is, a cég diszkes tömbjeinek értékesítése 37, míg a szalagos egységeké 25 százalékkal esett vissza. Az Open Storage termékvonal 40 százalékos növekedést ért el, a bevételekből azonban továbbra is alacsony részesedése miatt végeredményben közel 36 százalékos esést szenvedtek el a tárolók is. A termékértékesítés hosszas szenvedése már kikezdte a cég szolgáltatásait is, a műszaki támogatásból 12, az egyéb szolgáltatásokból 22 százalékkal kevesebb bevételre tett szert a Sun.

A Javához kötődő értékesítés 57 százalékos erősödést mutatott, a MySQL és infrastrukturális szoftverek pedig 2 százalékkal növekedtek, ezek azonban elhanyagolhatóak a hardverekből és szolgáltatásokból befolyó összeg rohamos csökkenéséhez képest. A Sun nem kommentálta a közzétett számokat. Az EU-nak január 19-éig kell meghoznia döntését, hogy jóváhagyja vagy ellenzi-e az Oracle és a Sun összeolvadását, meg nem erősített hírek szerint azonban ellenzi azt, és az Oracle sem készül kompromisszumos megoldásra, így elhúzódó bonyodalmak várhatóak a Sun jövője körül, miközben riválisai erejük teljében vannak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról