:

Szerző: Bizó Dániel

2009. október 21. 18:05

Webkettes ray-tracing az NVIDIA-tól

Interaktív 3D grafikát képes a weben közvetíteni az NVIDIA és a tulajdonában lévő mental images közös fejlesztése, a RealityServer. A szoftver önmagában is licencelhető, de lehet vásárolni renderszervert is, mely beilleszthető a kiszolgáló infrastruktúrába.

A RealityServer platformmal az NVIDIA a csúcsminőségű, szintetikus 3D grafikát is be kívánja vezetni a webkettes világba, valamint a netes kollaboráció részévé tenni. A megoldás lényege, hogy olyan, akár távoli kliensekről is lehessen valósidejű vagy közel valósidejű, akár interaktív 3D jeleneteket megtekinteni egy böngészőn keresztül, melyeket erre számítási teljesítményük nem jogosítana fel.

\"\"A cloud jellegű architektúra ráadásul lehetővé teszi azt is, hogy mindezt akár másokkal együttműködve, párhuzamosan tegyük meg, vagyis a csoportmunka végre túlléphet a Wordön és társain, vagy a levelezőlistákon és chatelésen, és immár a grafikailag intenzív munkákra is kiterjeszthető.

A mental images leány által fejlesztett RealityServer szoftver egy olyan webes platform, mely lényegében az összes elterjedt webes formátummal képes együttműködni HTTP-n keresztül, mint például az AJAX, Flash vagy Silverlight. A szerverszoftver Linuxon és Windowson is képes futni. A platform a cég iray nevű renderelő motorjával rendelkezik, mely az NVIDIA CUDA környezetben futtat vizuálisan pontos ray-tracing számításokat, de van opció a kevésbé élethű OpenGL-re is a nagyobb sebesség érdekében, vagy szoftveres renderelésre, mely az x86 proceszorokon fut - a legpontosabb, de a leglassabb, így legkevésbé interaktív.

A hangsúly jelen esetben kétségtelenül a hardveresen gyorsított ray-tracingen van, melyhez a cégek az NVIDIA Tesla RS rendszerét ajánlják, melyekkel akár több száz grafikus chipet tudnak összefogni egyetlen fürtben. A végeredmény egy olyan web infrastruktúra, mellyel lehetséges akár komplex, vizuálisan és fizikailag élethű tárgyakat, jelenetek manipulálni egy távoli kliensen keresztül, így racionalizálva a infrastruktúrát és teljesítményt, valamint lehetővé téve a szoros csapatmunkát például a grafikák, termékek, épületek vagy belső berendezések koncepciójának megtervezésében.

\"\"

A RealityServer képes több 3D-tervező és CAD szoftverekkel is adatot cserélni, így az AutoCAD, Autodesk 3ds Max és Maya, valamint  SolidWorks szoftverekkel natívan, míg másokkal fordítással vagy importálással. A dolog szépséghibája természetesen az ár lehet, a Tesla RS kezdőára 25 ezer dollár, míg a szoftver licencköltsége 3 ezer dollár grafikus chipenként, vagyis egy potens interaktív renderfarm kialakítása tízmillió forint feletti beruházást követel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 13:28

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.