Szerző: Bodnár Ádám

2009. október 20. 14:29

Novemberben jön az Office 2010 és a SharePoint 2010 bétája

A Las Vegasban zajló SharePoint konferencián Steve Ballmer elnök-vezérigazgató bejelentette, hogy a cég régóta várt új irodai csomagjának és csoportmunka-platformjának nyilvános bétaváltozata novembertől lesz hozzáférhető.

SharePoint 2010

Bejelentette a SharePoint 2010 legfontosabb újdonságait Steve Ballmer, a Microsoft vezére, aki a termék történetének legfontosabb kiadásaként jellemezte az új verziót. A novemberre ígért bétában a végleges változat összes képessége kipróbálható lesz - ígéri a Microsoft. A csoportmunka-platform legfontosabb újdonságai közé tartozik a még szorosabb integráció az Office-szal, amely révén például dokumentum-életciklus kezelési képességekkel bővül ki a megoldás. Említésre méltó újítás a Silverlight, valamint a webes audio és videó támogatása, amely révén a korábbinál összetettebb, látványosabb weboldalak hozhatók létre, de a SharePoint 2010-től nem lesz idegen a REST (Representational State Transfer) és LINQ (Language Integrated Query) sem, így még több funkciót felvonultató alkalmazások építhetők a platform köré. Ehhez a szükséges eszközöket a Visual Studio 2010-ben találhatják meg a fejlesztők.

A SharePoint 2010 egyik nagy dobása a korábbinál jobb és gyorsabb keresés, amely a norvég FAST Search & Transfer ASA vállalat 2008-as felvásárlásának eredménye. A vállalati keresésre szakosodott cég megoldásaival kiegészítve a SharePoint 2010 villámgyorsan találja meg a felhasználó számára releváns dokumentumokat akár több millió közül is, állítja a Microsoft. Emellett fontos kiemelni még, hogy a Sharepoint 2010 lényegében integrálva tartalmazza a korábbi PerformancePoint Server funkcionalitásának jelentős részét.

Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a már jól megszokott Office-alkalmazásokon keresztül készíthessenek kimutatásokat, jelentéseket, scorecardokat, benchmarkokat, a döntések előtt gyorsan összeszedhetik a szükséges információkat, előrejelzéseket és költségterveket készíthetnek lényegében anélkül, hogy elhagynák az ismerős Office-környezetet. Ezzel a SharePoint válik a Microsoft üzletiintelligencia-törekvéseinek egyik alapjává. A lépéssel akár az olyan kisebb vállalatok is elérhetnek fejlett BI-képességeket, akik jelenleg még egyáltalán nem használnak ilyen eszközöket és a pénzügyi tervezést csak Excelben végzik például.

A SharePoint a Microsoft következő általános üzleti platformja, a Windows és az Office után - vélekedett Steve Ballmer. A csoportmunka-platformot világszerte 130 millióan használják már, éves forgalma pedig meghaladja az 1,3 milliárd dollárt. A SharePoint 2010-et helyben telepített alkalmazásként, illetve \"cloud\" szolgáltatásként is igénybe vehetik majd a vállalatok.

Office 2010

Az új SharePoint bétával együtt érkezik az Office 2010 nyilvános előzetese is. Ahogy már korábban is beszámoltunk róla, az Office 2010-es verzióban nem várhatók jelentős áttörések magukban az alkalmazásokban, a hangsúly a dokumentumokon végzett közös munka mellett inkább a Microsoft szervertermékeivel történő hatékonyabb együttműködésen lesz. A SharePointról már esett szó, de az Office 2010-zel együtt érkező SQL Server 2010 is számos olyan funkciót kap majd, amely lehetővé teszi a szoros integrációt a Microsoft Office család tagjaival: az Office-felhasználók közvetlenül a számukra már ismert felületen érhetik el az SQL Serverben tárolt adatokat, és az Office-ba épített képességek segítségével lényegében saját üzletiintelligencia-alkalmazásokat, egyfajta mash-upokat hozhatnak létre, amelyeket a SharePoint révén akár meg is oszthatnak egymással.

Persze az Office-t alkotó programok is továbbfejlődnek, a jelenlegi információk szerint apró, de annál hasznosabb újításokkal, amelyek megkönnyítik a használatot. Ilyen például az összes programban megjelenő \"paste preview\" funkció, amely lehetővé teszi egy beillesztés előtt a várható eredmény ellenőrzését még a parancs kiadása előtt. A Word a korábbinál jobb grafikus szerkesztőt kap, az Excelben megjelennek a \"sparkline\"-ok, amelyek egyetlen cellába beférő kis grafikonok, a PowerPoint meg videoszerkesztőt kap. Az Outlook régóta várt újdonsága az e-mail párbeszédek, azaz \"threadek\" kezelése lesz, amelyet a Gmail-felhasználók már régóta ismerhetnek.

A Microsoft új irodai csomagjának egyik legnagyobb dobása a weben keresztül, böngészőből (Internet Explorer, Firefox, Safari) elérhető szoftverek megjelenése lesz, ezt egyelőre még nem lehet kipróbálni. Webes változata a Wordnek, Excelnek, PowerPointnak és OneNote-nak lesz és a hírek szerint a Microsoft Live oldalon keresztül ezeket a fogyasztók ingyen elérhetik (legfeljebb reklámokat kell nézniük használat közben). Az Office Web Applications az asztali szoftverek legtöbb funkcióját tartalmazni fogja,de nem mindet, a webes PowerPointban például nem lehet majd videót szerkeszteni.

Az Office 2010 lesz a első a sorban, amelyből 32 és 64 bites változatot egyaránt elérhetővé tesz a Microsoft. A szoftvercsomagból háromféle kiskereskedelmi változatot dob piacra a cég, a Home and Studentben a Word, az Excel és a PowerPoint mellett a OneNote található, a Home and Businessben még az Outlook is, az Office Professionalben pedig mindezeken felül az Access és a Publisher. Az üzleti felhasználásra szánt csomagok közül a csak mennyiségi licencben kapható Standard része a Word, az Excel, a PowerPoint, az Outlook, a OneNote és a Publisher, a Professional Plusba emellett bekerül az Access, az InfoPath, a SharePoint Workspace (régebben Groove), valamint a Unified Communications.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról