Szerző: Bizó Dániel

2009. október 6. 12:53

Eladó a Brocade

Készen áll az eladásra a Brocade, állítja az ügyhöz közel álló forrásaira hivatkozva a Wall Street Journal. Tárgyalások folyhatnak több IT-óriással is, egy esetleges megegyezés azonban egyelőre távoli. Amennyiben létrejön egy tranzakció, az újabb rengéseket kelt majd a hoppon maradtak körében.

Újabb törés

A Wall Street Journal úgy tudja, hogy a Brocade a Hewlett-Packarddal és valószínűleg az Oracle-lel folytat tárgyalásokat egy felvásárlási lehetőségről, az egyeztetések azonban kezdeti stádiumban tartanak, és a Brocade akár úgy is dönthet, hogy kihátrál. A tőzsde megalapozottnak vette a pletykákat, a Brocade papírjai tegnap 18,8 százalékot ugrottak.

A Brocade az összes szervergyártónak szállít tárolóhálózati eszközöket, a HP, a Dell, az IBM, a Sun Microsystems és a Fujitsu is  a cég partnerei között van. A Cisco szerverpiaci törekvéseivel ezek a kötelékek tipikusan megerősödtek az elmúlt hónapok során, így a Brocade termékei alapvető elemeivé váltak többek közt az IBM és a Dell kínálatának is.

Mindez azt jelenti, hogy amennyiben a Brocade valamelyik rendszerszállítóhoz kerülne, úgy az újabb törésvonalat idézne elő az iparban, hiszen kézenfekvő, hogy a jövőben senki sem szívesen vásárolna riválisától, ahogyan a legújabb fejlesztéseket és árakat valószínűleg a Brocade új tulajdonosa sem adná jó szívvel versenytársainak tovább. A Cisco szerverpiaci belépését kínosan diplomatikusan fogadták eddigi partnerei, a HP, az és IBM és a Dell azonban tetteikkel nyilvánvalóvá tették, hogy a Cisco többé nem éppen a legkívánatosabb partner.

A Brocade tavaly vásárolta fel 3 milliárd dollár értékben riválisát, a Foundry Networksöt, hogy kiteljesítse portfólióját és piaci jelenlétét, és eredményesebben vegye fel a küzdelmet a Ciscóval, mely uralja az Ethernet-alapú vállalati hálózatokat, az Ethernet switchek piacán például becslések szerint 70 százalék körüli részesedéssel bír.

Tekintve, hogy az ipar elképzelései szerint az adatközpontok a jövőben egységesített hálózati hordozórétegre építenek, mely Ethernet-alapokon nyugszik, a Cisco a lehető legjobb pozícióban van, hogy a tárolóhálózatok felett is átvegye az uralmat - ezzel a kihívással kell megküzdenie a Brocade-nek. Valószínűleg ez a felismerés, valamint stratégiai jelentőségének tudatában kezdte el árulni magát a cég, nem beszélve arról, hogy a Cisco erőforrásaival képtelenség versenyezni: 35 milliárd dollár likvid tőke és 65 ezer alkalmazott áll szemben a Brocade 250 millió dollárjával és kevesebb mint  4 ezer alkalmazottjával.

Kinek kellhet?

Amennyiben a HP szerezné meg a felvásárlási pletykák hatására már 3,81 milliárd dollárt érő Brocade-et, úgy megerősíthetné Procurve hálózati üzletágát, melybe fokozott fejlesztési és értékesítési erőforrásokat ölt az elmúlt időszakban. A Journal által említett másik lehetséges vevő, az Oracle evidens módon a Sun Microsystems felvásárlása kapcsán vált érdekeltté. Larry Ellison, az Oracle elnök-vezérigazgatója kijelentette, hogy a legnagyobb rendszerszállítóvá kívánnak válni, mely komplett hardver-szoftver megoldást tud kínálni. A Sun portfólióját jól kiegészítené a Brocade.

A Brocade-re azonban valószínűleg leginkább nem ezeknek a vállalatoknak, hanem az IBM-nek és a Dellnek van szüksége, melyekről nem tudni, hogy tárgyalásokat folytatnának. Nem is feltétlenül a Brocade beolvasztásáról van szó, sokkal inkább beszerzési forrásuk függetlenségének megőrzéséről. Amennyiben a HP-hoz vagy az Oracle-höz kerülne a Brocade, az rendkívül kényelmetlenül érintené az IBM-et, hiszen eddigi törekvéseinek nagy részét, mely a Ciscótól történő távolodást és a HP elleni fegyverkezést célozták, sutba dobhatná. Az IBM idén tavasszal állapodott meg ugyanis a Brocade-del, hogy IBM név alatt forgalmazza majd annak Ethernet kapcsolóit, kiterjesztve ezzel a két cég közötti együttműködést, mely eddig a SAN-okról szólt. Az IBM később a Juniperrel is hasonló megállapodást kötött.

Szintén kellemetlenül érintené a Brocade \"elvesztése\" a Dellt is. A szerepkrízissel küzdő vállalat  nemrég fűzte szorosabbra kapcsolatait a Brocade-del, melynek értelmében a jövőben a cég elsősorban a Brocade SAN-switcheit és adaptereit fogja értékesíteni gépeihez. A megállapodás kifejezetten az új generációs infrastruktúrák FCoE és 10 Gigabit Ethernet routereiről, switcheiről és host bus adaptereiről (HBA) szól, melyek egy részére a Foundry tavalyi felvásárlásával tett szert a Brocade. A Dell azonban most végzi az IT-szolgáltatásokat kínáló Perot Systems integrálását, így valószínűleg nem áll készen arra, hogy a Brocade felvásárlásával foglalkozzon. Igaz, pénzügyi ereje lehetővé tenné azt is, hogy felvásárolja, majd önálló entitásként meghagyva csak később foglalkozzon a beolvasztásával, miután a Perot integrációja sikeresen lezárult.

Úgy tűnik, az IT-piac újabb korszakváltásának vagyunk tanúi, melyben újrarajzolódik az ipar szerkezete és a cégek erővonalai. A HP-EDS összeolvadás, a Cisco szerverpiaci belépése, majd az Oracle-Sun tranzakció már jelezték, hogy a fő szerepet ismét az integráció kapta meg, és a szállítók a horizontális terjeszkedést (pl. néhány szakterületre történő fókuszálás és méretgazdaságosság elérése) követően a vertikális felépítés és átfogó megoldások felé fordulnak, amit akvizíciókkal gyorsítanak fel. A Brocade esetleges eladása tovább gyorsíthatja ezt a folyamatot, ahogyan az EMC és a Cisco kidolgozás alatt álló szövetsége is, melyet szintén a Journal szellőztetett meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról