Szerző: Bodnár Ádám

2009. október 6. 16:23

Elrajtolt a Windows Mobile 6.5

Ma rajtol el hivatalosan a Windows Mobile legújabb generációja, a 6.5-ös verzió, amelytől mind a Microsoft, mind a telefongyártók sokat várnak.

Kényszerszülte félmegoldás?

A Windows Mobile a Palm OS mellett a legrégebbi szereplője a mobilpiacnak, őse, a Windows CE 1996-ban jelent meg tenyérgépekre, majd 2000-ben érkezett a Pocket PC, ezt váltotta 2006-ban a Windows Mobile 6.0. Ennek ráncfelvarrt változata a 2008 áprilisában bemutatott Windows Mobile 6.1, amelyet most a 6.5-ös verzió vált.

A tenyérgépeknek köszönhetően a Microsoft tehát korán jelen volt az okostelefon-piacon, azonban az utóbbi időben eléggé perifériára szorította a céget a Nokia, valamint az olyan új belépők mint az Apple és a Research In Motion látványos előretörése. A Windows a vállalati szegmensben volt erős, kezdetben csak az üzletemberek engedhették meg maguknak a drága okostelefonokat, nekik pedig létszükséglet volt a kompatibilitás a vállalati alkalmazásokkal és az Office-dokumentumokkal. A piacon azonban túlsúlyba kerültek a fogyasztók, akiknek nem volt szempont a tartományba jelentkezés, a csoportházirendből történő felügyelet vagy a Word-állományok szerkesztése, ők inkább szórakoztató funkciókra vágytak.

A Microsoft az okostelefon-piac robbanásával együtt került háttérbe. Canalys idei második negyedéves adatai szerint a Symbiané az okostelefon-piac 50 százaléka, a Blackberry OS 20 százalékos, az iPhone Mac OS 13 százalékos részesedéssel rendelkezik, a Windows Mobile-nak már csak 9 százalék jutott. A Microsoftnak tehát nagy szüksége van arra, hogy felpörgesse az eladásokat.

A verziószám változásából azonban kiderül, hogy az új Windows Mobile nem tartalmaz jelentős változtatásokat az elődjéhez képest. Az operációs rendszer afféle tűzoltás, áthidaló megoldás, amelynek legfontosabb feladata, hogy a Windows Mobile 7 jövőre várt érkezéséig \"valami legyen\". Steve Ballmer, a vállalat elnök-vezérigazgatója egy márciusi Microsoft-rendezvényen elismerte, a Windows Mobile 6.5 eredetileg nem is szerepelt a cég terméktervén, azonban a Windows Mobile 7 2010-re csúszása miatt szükség volt a megjelentetésére. \"Még nincsenek meg egyes dolgok, amiket az emberek a csúcstelefonoktól várnak\" - mondta Ballmer. \"Azok a jövőre érkező Windows Mobile 7-ben jönnek.\"

Új szoftver+szolgáltatás

A Windows Mobile 6.5 legszembetűnőbb újdonsága a mai kor igényeihez igazított kezelőfelület, amelyet már az érintőkijelzős telefonokon ujjal is lehet használni, nem kell hozzá minduntalan elővenni a cerkát. Az első visszajelzések alapján azonban ezt a célt csak részben sikerült elérni, még mindig sok helyen előbukkan a régi felület, vannak olyan menük és panelek, amelynek grafikája cseppet sem változott a 6.1-es verzióval összehasonlítva. A másik fontos fejlesztés az operációs rendszerben az új Internet Explorer, a 6-os verzió valóban sokkal többre képes az elődjénél, azonban képességeit és sebességét tekintve is jócskán elmarad a platformon legnépszerűbb Opera Mobile-tól vagy éppen az iPhone Safarijától.

\"\"

Az új operációs rendszerrel párhuzamosan új szolgáltatások is érkeznek azonban. A Windows Marketplace for Mobile egy alkalmazás-piactér a Microsofttól, ahol a mobil Windowson futó különféle szoftvereket egy helyen, áttekinthető formában tálalja a cég. A szintén most induló My Phone pedig lehetővé teszi a készüléken tárolt információk (nevek, címek, telefonszámok, naptárbejegyzések, vagy akár fotók, zenék, más állományok) szinkronizálását egy webes tárhellyel, ahol aztán szerkeszthetők, megoszthatók. A My Phone biztonsági másolatok készítésére is használható, illetve segítségével könnyedén lehet az adatokat egyik windowsos telefonról a másikra migrálni.

A Windows Mobile 6.5 ugyan hivatalosan ma jelent meg, valójában a készülékgyártók már hónapokkal ezelőtt megkapták és nem hivatalos csatornákon, fórumokon már rég elérhető. Időközben egy még újabb változatból is szivárogtak ki fejlesztői buildek, a közösség által csak 6.5.1-nek hívott verzió néhány újabb finomítást tartalmaz a 6.5-höz képest, például áttervezett névlistát, natív aGPS-támogatást és apró fejlesztéseket a kezelőfelületen. Hogy mi lesz a Windows Mobile 7-ben, egyelőre nem tudni, a kiszivárgott értesülések szerint teljesen áttervezett, Windows Presentation Foundation-alapú kezelőfelület, multitouch-támogatás, új Media Player, új Office és új Internet Explorer lesznek a legfontosabb fejlesztések.

\"\"

Új készülékek

Általánosságban elmondható, hogy a Windows Mobile 6.1-et futtató készülékek kompatibilisek a 6.5-ös verzióval, így csak a gyártókon múlik, hogy elérhetővé teszik-e a frissítést. A HTC számos korábbi modelljén (pl. Touch Diamond 2, Touch Pro 2) hivatalosan frissíthető az operációs rendszer a legújabb verzióra, de a tajvani vállalat több új modellel is jelentkezett (Touch 2, HD2) amelyek már Windows Mobile 6.5-tel kerülnek boltokba. Valószínűleg a következő hetekben számos új készülék lát majd napvilágot Windows Mobile 6.5-tel, a platform támogatói között van az LG, a Samsung és a Sony Ericsson is. A Microsoft azt állítja, év végére 30 olyan telefon lesz a piacon, amely Windows Mobile 6.5-öt futtat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról