Szerző: Dojcsák Dániel

2009. szeptember 30. 14:42

Még szebb és még jobb az SPB Mobile Shell

Az SPB Mobile Shell a Windows Mobile angyala. A shell elfedi a gyakorlatilag használhatatlan Windows menüket, s a leggyakrabban használt funkciók úgy érhetőek el, mint ahogy azt 2009-ben elvárhatjuk. A 3.5-ös verzió új widgeteket, közösségi funkciókat és szebb megjelenést hozott.

Az SPB Mobile Shell 3.0 esetében is a legnagyobb hangsúlyt a fejlesztők az egyszerűségre és testreszabhatóságra helyezték, amin a 3.5-ös változatban még tovább tudtak javítani, illetve még több windowsos felület került takarásba, így egy átlagos felhasználó, leszámítva az üzenetküldést, szinte sosem jut vissza a Windows menükig.

Gyorsabb felbontásváltás

A szétcsúsztatható, qwerty-billentyűzetes okostelefonok tulajdonosai is örülhetnek, ugyanis a 3.5-ös verzió már simán veszi a felbontásváltást, s kevesebb mint egy másodperc alatt vált nézetet, ellentétben a korábbi változattal, ahol akár 4-5 másodpercig is eltartott ugyanez. Az elrendezés is javult némileg, de egy sűrűbb, álló nézetű Home képernyő még így is összecsúszik fekvő módban. A használhatóság ennek ellenére kitűnő, s az SPB teljes en versenyképes a HTC Touchflo 3D-vel is. Talán annyi különbség van, hogy az SPB, lévén nem gyári kiszerelésben érkezik, kevésbé ágyazódik be az operációs rendszerbe, inkább csak felé települ.

A Home képernyők közül továbbra is a professzionális és a lifestyle módok közül választhatunk, de valójában mindkettő teljesen testre szabható egyéni felszereltséggel. Le lehet tiltani is egyiket vagy a másikat és mostantól az is beállítható, hogy hány rendelkezésre álló ablak legyen elérhető, amik között az Androidhoz vagy iPhone-hoz hasonlóan lehet görgetni. A widgetek hozzáadása is jóval áttekinthetőbb lett, a lista helyett kis ikonok jelzik őket, s a különböző méretek és változatok nem külön kapnak helyet a listában, hanem a felrakás után egy külön menüből változtathatóak a skinek, beállítások.

\"\"\"\"\"\"

Közösségi web mánia

Az újdonságok között több webes widget is található, többek közt bekerült egy Google kereső, amely a kifejezés begépelése után megnyitja az alapértelmezett böngészőt, ahol azonnal a találati oldal jelenik meg. Emellett Twitter- és Facebook-widgetek is megjelentek, melyek sajnos nem alkalmasak arra, hogy a közösségi hálózat eseményeit kövessük velük, tehát nem is konkurálnak a többi klienssel, csak üzenetet lehet velük küldeni, anélkül, hogy el kellene indítani egy nagyobb klienst. A beállítás után mindkét esetben jóvá kell hagyni, hogy az SPB Home frissíthesse a profilunkat, s ezután főoldalról lehet tudatni státuszunkat.

Szintén a Facebookkal kapcsolatos újítás, hogy a kontaktlistán belül a kedvenc adatlapokhoz egy egyszerű megoldással lehet Facebook-profilokat társítani, ahonnan például fényképek töltődnek le az adott személyhez. Kellemes meglepetés az időjárás-előrejelző fejlődése is, ahol a várható hőmérséklet mellett az éppen aktuális értékek részletes listája is megtalálható a beállított városról.

Bekerült az SPB Mobile Shellbe egy 3D e-mail megjelenítő program is, amiben látványos módon pörögnek egymás mögött a beérkező levelek, elkerülhetővé téve a Windows saját e-mail kliensének gyakori használatát. Sajnos az üzenetíráshoz még vissza kell lépni oda, de mobilon szerencsére gyakoribb a levélolvasás, mint a válaszolgatás. A Windows Mobile nemrég kapott Gmail push támogatást, így aki eddig nem használta okostelefonját levelezésre, annak most duplán megéri kísérletezni.

Sima frissítés

Az SPB Mobile Shell 3.5 szinte biztosan tökéletesen működik majd az új Windows Mobile 6.5-tel is, a telepítése pedig továbbra sem tart néhány percnél tovább. Azok, akik korábban megvásárolták a 3.0 verziót, azoknak egyszerűen le kell tölteni az új kiadást, felmásolni a készülékre, elindítani a .cab fájlt és megvárni a telepítés végét. A régi verziót a telepítő eltávolítja, a beállítások és az elrendezés viszont megmarad.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról