Szerző: Koi Tamás

2009. szeptember 30. 11:56

Az Unió rábólintott a Panasonic és a Sanyo összeolvadására

Jóváhagyta az Európai Unió trösztellenes vizsgálata, hogy a Panasonic kezébe kerüljön a Sanyo. A főként az energiakonzerválási területre, tehát az akkumulátorok és napelemek fejlesztésére és gyártására összpontosító megállapodás révén a legnagyobb japán vállalat születhet meg.

A két japán óriás által tavaly decemberben kötött megállapodás értelmében a Panasonic összesen mintegy 6,4 milliárd eurót kínál a Sanyo részvényeiért - a felvásárlást elsősorban az akkumulátor-, üzemanyagcella és napelem-üzletben rejlő lehetőségek és a hatalmas megtakarításokkal kecsegtető költségbeli szinergiák motiválták. A Sanyo eddig is a legnagyobb notebookakkumulátor-gyártó volt, a Panasonic és a Sanyo együttesen pedig az újratölthető akkumulátorok piacának 38 százalékát uralja a Goldman Sachs becslése szerint, miközben előretörnek a napelemek piacán is az olyan agresszív és erőteljes riválisokkal szemben, mint a Sharp vagya Kyocera (a legnagyobb gyártó a német Q-Cells).

Az összeolvadási folyamatnak ugyan már a japán pénzügyi év végén, azaz idén március 31-én le kellett volna zárulnia, a Panasonic azonban még márciusban bejelentette, hogy a több régióban is zajló trösztellenes vizsgálatok miatt elhúzódhat az akvizíció. A nagyvállalat szeptember elején közölte, hogy kész bizonyos részlegeit leválasztani, illetve eladni, hogy megkapja az Európai Bizottság jóváhagyását. A trösztellenes vizsgálat szerint ez a lépés indokolt is, az európai hatóság csak azzal a kikötéssel hagyta jóvá az összeolvadást, ha a felek teljesítik a szabad versenyt biztosító feltételeket.

A Bizottság határozata értelmében ennek érdekében a cégeknek meg kell szabadulniuk az egyik akkumulátorgyártó üzemüktől, valamint le kell építeni az egyik vállalat hordozható nikkel-metálhidrid áramforrásokra specializálódott üzletágát. A vizsgálat szerint a két cég összeolvadása más piacokon, így például a szórakoztatóelektronikai termékek szegmensében nem jár majd jelentős versenykorlátozó hatással.

A Panasonic és a Sanyo összeolvadását 11 ország vagy régió hatósági vizsgálata kell megelőzze. A japán hatóság a hónap elején már rábólintott a tranzakcióra, de a vizsgálatok még nem zárultak le többek közt az Egyesült Államokban és Kínában. A Panasonic csak az illetékes hatóságok jóváhagyása után indíthatja el a részvényfelvásárlási folyamatot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról