Szerzők: Bizó Dániel, Dojcsák Dániel

2009. szeptember 25. 11:53

Nem gatyázott a Facebook a FriendFeeddel

Pehelykönnyű webszervert mutatott be a Facebook. A Tornadót a nemrégiben felvásárolt FriendFeed fejlesztette, segítségével könnyen építhetők valós idejű webes szolgáltatások, amelyek felhasználók tízezreit vagy akár millióit szolgálják ki. A Facebook a Twitter lenyomására készül?

Még egy hónapja sincs, hogy a Facebook megnyitotta Tornado nevű, nyílt forrású webszerver keretrendszerét, amely legújabb szerzeménye, és a közösségi feedeket aggregáló FriendFeed valós idejű működését szolgálja ki. Tegnap tucatnyi kiemelt webfejlesztőnek mutatták be a működő változatot.

A gyorsaság ugyan csalóka, ugyanis a FriendFeed már a Facebookba olvadás előtt is tervezte a Tornado projekt létrehozását, a tulajdonosváltás egy ideális pillanatnak tűnt arra, hogy a cég meg is valósítsa ezt, immár az összeolvadás égisze alatt. A szerdai bemutató inkább technikai háttérbeszélgetés volt, ahol a Facebook bizonygatta a fejlesztőknek, hogy amennyiben valós idejű webes szolgáltatásról van szó, akkor a Tornado a megoldás.

Még mindig fontos a technológia

A FriendFeed egy olyan szolgáltatás, mely a több tucat közösségi oldal aktivitását aggregálja a felhasználó számára, méghozzá valós időben, így a felhasználónak nem szükséges azokat egyenként meglátogatnia. Hogy a szolgáltatás valóban valós idejű legyen, a rendszernek folyamatosan kapcsolatot kell tartania felhasználók ezreivel, vagy akár tízezreivel, és a Facebook-integrációt követően várhatóan akár egyidejűleg millióival.

Ehhez a hagyományos megközelítésű, elterjedt webszerverektől (Apache, IIS) eltérő architektúrára van szükség, mely extrém párhuzamosságot képes lekezelni, méghozzá alacsony válaszidők mellett, folyamatosan. A FriendFeed ezért dolgozta ki a Tornadót, a Pythonban írt, pehelykönnyű, moduláris non-blocking webszervert és hozzá tartozó eszközkészletet, mely kihasználja a webszerver lehetőségeit. A Tornado Linuxon fut, MySQL-t és Pythont kér. A Tornado projekt azt javasolja, hogy nginx webszervert használjuk fordított proxyként, mely terheléselosztóként is működik a Tornado frontendek előtt, valamint nginx példányok szolgálják ki a statikus tartalmakat.

Pár héttel ezelőtt még komoly kérdés volt, hogy vajon mihez kezd az új szerzeménnyel a Facebook, de mostanra már tisztán látszik, hogy a FriendFeeddel és a Tornadóval a közösségi szájt messze konkurensei elé tud ugrani technológiában, s a valós idejű indexelés, keresés mellett a már meglévő funkciókat is fel lehet turbózni a FriendFeed meglévő technológiájával, illetve az ott koncentrálódó agytrösztök segítségével akár újakkal is.

Nyílt forráskód, mint versenyelőny

A nyílt forráskód bár mások számára is elérhetővé teszi ezt a technológiát, kétségtelenül óriási előnyt jelenthet abban, hogy fejlesztői közösség épülhet ki köré, akik önként vesznek részt annak bővítésében és tökéletesítésében - a Facebook célpontja nyilvánvalóan a Twitter eltakarítása. Közvetlen bár nem tűnnek riválisnak, a webes közösség és befektetők figyelméért egymással is versenyeznek, ahol a feladat a lehető legnagyobb számú felhasználó lekötése, melyre alapozva lehet a fejlesztéseket finanszírozni és új szolgáltatásokat kiépíteni. Ezt az utat legjobban a Google példázza, és saját kárán talán leginkább a Microsoft tanulta meg. A Facebook célja kétségtelenül az, hogy visszaszerezze magának az érdeklődést a Twittertől.

A FriendFeed vezető fejlesztői a bemutatón azt mondták, hogy úgy építgetik a megoldást, hogy az elég kifinomult legyen ahhoz, hogy bármit meg lehessen vele valósítani, ugyanakkor elég érthető legyen ahhoz, hogy egy újonnan képbe kerülő mérnök is megértse a kódot. \"A Pythonon még egyébként is lenne mit csinálni, sokkal jobb lenne, ha olyan funkciói lennének, mint a JavaScriptnek, de még ezekkel a hibákkal együtt is nagyon szépen teljesít élesben\" - hangzott a szumma Bret Taylortól, a megvásárolt startup vezetőjétől. A jövőbeni tervekről azonban nem esett szó, Taylor azt nyilatkozta, hogy még nem lehet tudni, hogy mely Facebook-funkciók újulnak majd meg a Tornado erejével, de annyit megsúgott, hogy a Facebook Chat komoly átalakulás előtt áll.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról