Szerző: Koi Tamás

2009. szeptember 22. 15:18

Jönnek a 3D-s kijelzővel ellátott notebookok

Új irányt vehet az asztali számítógépeket helyettesítő noteszgépek fejlődése, legalábbis ezt sugallja a tajvani Commercial Times riportja, mely szerint a vezető noteszgépgyártók olyan notebookokon dolgoznak, melyek kijelzője 3D-s képet tud majd megjeleníteni.

A Commercial Times értesülései szerint az Acer, a Dell, a Hewlett-Packard, a Lenovo és a Sony egyaránt tervezi 3D-s kijelzővel rendelkező noteszgép gyártását, vagyis bérgyártatását - az Acer kivételével mindegyik cég a Wistronnal, az egyik legnagyobb tajvani gyártóval karöltve fejleszti a 3D-s sztereó képet nyújtó kijelzőt, illetve az ezekre épülő noteszgépeket. Az 3D-s térbeli kép megjelenítéséhez használt technológia szabványa a beszámolók szerint a Wistron kezében van. Az Acer - bár korábban tulajdonosa is volt a Wistronnak - egy amerikai céggel dolgozik hasonló fejlesztésen.

A rendszerek technológiai hátteréről, illetve a piaci bevezetés hátteréről egyelőre nem áll rendelkezésre részletes információ, aligha kétséges ugyanakkor, hogy a 3D-s megjelenítőket tartalmazó noteszgépek elsősorban a prémium árszegmensben jelennének meg, és jellemzően a játékosok lennének az elsődleges célközönség.

Nem kétséges az sem, hogy a technológia lassan vetheti meg a lábát  a piacon, hiszen az asztali gépet helyettesítő noteszgépek (DTR) szegmense eleve nem képvisel komoly részarányt a teljes noteszgéppiacból, a gazdasági válság hatására a prémiumkategóriás notebookok iránti kereslet jelentősen visszaesett. A rendszer bevezetésének ugyanakkor technológiai aggályai is vannak: egy 3D-s képet nyújtó TFT többet fogyaszthat, valamint vastagabb lehet mint egy normál kijelző, de mindezt hiába oldják meg a mérnökök, ha nem lesz alkalmazás, ami kihasználná a rendszerben rejlő lehetőségeket.

Nem kizárt, hogy a 3D-s sztereó képet nyújtó noteszgépek megjelenésével a PC-gyártók a szórakoztatóelektronikai ipar fejlődési irányát másolják: az idei IFA kiállítás fókuszában egyértelműen a 3D-s megjelenítés (elsősorban a térbeli házimozi) állt, egyre több televíziógyártó látja úgy, hogy a 3D-s mozik sikerein felbuzdulva érdemes lehet az otthonokba is elvinni az egyelőre meglehetősen költséges technológiát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról