Szerző: Bizó Dániel

2009. szeptember 17. 17:44

Harcba száll az x86-tal az ARM

Kétmagos processzor licencelhető implementációját jelentett be az ARM. A chipet az Intel Atom versenytársának szánják a nagyteljesítményű okostelefonok és netbookok szegmensében.

Kard ki kard

Láthatóan tovább ütik a vasat az ARM-nál, hogy ütőképes fegyvert kovácsoljanak az Intel x86-os egyre terjeszkedő egyeduralmával szemben. A vállalat bejelentette, hogy elkészült Cortex-A9 MPCore architektúrájának kettő kétmagos implementációjával, melyeket a TSMC 40 nanométeres, általános célú félvezető eljáráson valósított meg.

Mindez azt jelenti, hogy az ezt a gyártási eljárást használó vállalatok licencelhetik az implementációt, és rendkívül gyorsan integrálhatják azt saját megoldásukba, így nem szükséges végigvergődniük a processzorok elektronikai tervezésének, megvalósításának és kitesztelésének drága és hosszadalmas procedúráján, a kész fizikai terveket gyorsan beemelhetik saját rendszerchip terveikbe.

Az Cortex-A9 MPCore egy skálázható, beágyazott viszonylatban nagyteljesítményű eszközökbe szánt architektúra, melyet kifejezetten multimédiás környzetbe terveztek, magas órajelek elérésére. Ennek érdekében dedikált médiafeldolgozó és lebegőpontos egységeket is kaptak a processzormagok. A szoftverfejlesztés támogatása érdekében hardveres tracinget is kaptak a processzormagok, ahol a végrehajtás megzavarása nélkül lehet monitorozni a programkód viselkedését. A chipek L2 tárral nem rendelkeznek, abból legfeljebb 8 megabájtig támogatnak -ez ésszerűtlenül nagy volna ilyen apró, az Intel Atom magjának harmadára rugó processzornál.

Az ARM ennek az architektúrának készítette el kettő kétmagos implementációját. Az egyiket 2 gigahertz feletti órajelekre tervezte, kifejezetten a netbookokban, avagy smartbookokban történő felhasználásra, míg a másikat alacsonyabb, 1 gigahertz alatti tartományba, kifejezetten az energiahatékonyságot szem előtt tartva. Ez utóbbinak fogyasztása 800 megahertzen 0,5 watt, míg a 2 gigahertzes példány fogyasztása legfeljebb 1,9 watt körül alakul átlagban, figyelembe véve a félvezetőgyártás szórását. Az ARM állítja, hogy Corte-A) MPCore alapokon az Atomnál kétszer hosszabb akkumulátoros üzemidő érhető el.

A Cortex-A9 MPCore fizikai licence már idén elérhetővé válik az érdeklődők számára, és a jövőben várhatóan több maggal rendelkező implementációkat is elkészít, ami várhatóan viszonylag kevés befektetést igényel, tekintve a skálázhatóságot. Mindez meggyorsíthatja az ilyen SoC-k piacra kerülését a következő évek során, és némileg felpezsdülhet a PC-processzorok két gyártó által uralt piaca - 2010 végén, 2011-ben kerülhetnek piacra az első olyan chipek, melyek az ARM most elkészült fizikai licencét használják.

Nem az x86 a gond

Az ARM legnagyobb licencelői, mint például a Qualcomm, már elkészültek saját kétmagos ARM rendszerchipjükkel (Snapdragon QSD8672), melyeket ebbe a szegmensébe szánnak (nagy felbontás, 1080p lejátszás, Flash támogatás), és az azokkal szerelt netbookok megjelenése a közeljövőben várható, többek közt a Nokia műhelyéből. A legnagyobb kihívás azonban talán nem az x86-tal történő meccselés lesz, hanem a Windows-probléma feloldása: minden várakozás ellenére a Windows egyelőre a netbookokat is eluralta, ami azt jelzi, ha a vevők egy termékre PC-ként tekintenek, akkor több mint 90 százalékuk Windowst akart rajta látni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról