Szerző: Bányai György

2009. szeptember 14. 08:56

Üveglapon is működik a Logitech sötét látóteres egere

A Logitech mindig is élen járt az egerek fejlesztése terén, legújabb technológiája sutba dobathatja velünk még a friss, lézeres változatokat is. A sötét látóteres (darkfield) letapogatási mód egycsapásra nyugdíjazhatja az eddig jól szolgáló rágcsálókat.

Tarka kínálat legsötétebbje

Igen hosszú polcot tölthetnének meg az eddig megvalósult mutatóeszközök azon a kiállításon, ahol minden irány képviselteti magát, legyen szó a működési elvről, vagy egyszerűen csak a kivitelről. Vannak golyós, optikai, újabban lézeres változatok, vezetékesek vagy vezeték nélküliek, de vannak pöcökegerek, hanyattegerek és tapipadok is. A Logitech mindig elsők között rukkolt elő újdonsággal, ez most is így van, jelenleg a képzeletbeli kiállítás legnagyobb figyelmet érdemlő szereplője a szerkesztőségünk vendége, a sötét látóteres egér.

\"\"

A feladat az egér feltalálása óta ugyanaz, a kézmozgást kell átvinni a képernyőre, a kurzorra. Az azonban soha nem volt mindegy, hogy kell-e az erre szolgáló eszközt a puha járás kedvéért rendszeresen takarítani és az sem, hogy vele munka közben milyen felületet járhatunk be. A Logitech Anywhere Mouse MX sötét látóteres technológiája az utóbbi tekintetben tágítja a horizontot, az ezt használó már üveglapon is mellőzheti az egérpadot.

Élővércsepp analízis

A darkfield technológia nem forradalmi, csak épp más területen használták eddig. A sötét látóteres mikroszkópok jó szolgálatot tesznek az orvoslásban, segítségükkel az élővércsepp vizsgálható úgy, hogy közben maga a minta nem roncsolódik. A sötét látóteres mikroszkópok esetében a sötét háttéren tartott mintára a fény oldalról vetődik, ezáltal jobban szemügyre vehetők a vér szerkezeti tulajdonságai, benne a fehérjeszálak, vagy akár mikroorganizmusok is. Az eljárás segítségével számos betegség diagnosztizálható, a vizsgálat során jó pár rendellenesség mutatható ki, melyek nem korlátozódnak csak és kizárólag az érrendszer állapotával kapcsolatosakra.

A Logitech a technológiából a megvilágítást vette át, üvegen, vagy más, lézeres egér számára nehezen emészthető felületen az egér nem magát az anyagot, hanem az azon található porszemeket, vagy egyéb egyenetlenségeket világítja igen lapos szögben. Teljesen jogos, hiszen ha valamit leejtünk, zseblámpával is jobb, ha a padló szintjén világítunk, ha valaki még nem próbálta, nyugodtan tegye meg. A megoldás elegendő részletet nyújt a pozicionáláshoz.

\"\"

Egérjellemzők

A Logitech újdonsága egy olyan egér, amelynek tervezése során az ergonómiára is nagy hangsúlyt fektettek, jóllehet, a külső nem mindenhol követi az ujjaink vonalát, pár helyen szögletekbe és élekbe ütközhetnek a nagyobb kezek, ám ez korántsem kényelmetlen, inkább izgalmas. Az egérnek van súlya, a burkolata kerüli az olcsó hatású műanyagokat, USB-vevőegysége pedig mindössze 7-8 milliméternyire lóg túl a noteszgép síkján.

A parányi vevőegység használaton kívül az Anywhere MX működéséhez szükséges két ceruzaelemet takaró fedél alá rejthető. Ez a tárolórekesz azonban szoros illesztésű, a vevőegység pedig puha élekkel rendelkezik, ezért kivenni onnan nem a legegyszerűbb feladat, körmünkkel sincs hol megkapaszkodni a húzáshoz, ezért, ha tehetjük, inkább hagyjuk a vezeték nélküli vevőt a noteszgép oldalában, letörni a parányi túlnyúlás miatt biztosan nem fogjuk.

\"\"

A használat a sötét látóteres lézeres letapogatóegység fölött futó retesz elhúzásával kezdődik, amely a védelem mellett a bekapcsológomb szerepét is felvállalta. Jobbkezes használat esetén  a hüvelykujjhoz eső két plusz gomb (weboldalak előre-vissza) mellett a szokásos bal és jobb gomb  is könnyen, de biztos nyomásponttal jár, a gyártóra jellemző keményebb, ám ennek ellenére halk kattanással. Az egérgombok között található görgőnek két üzemmódja is van, azon kívül, hogy jobbra és balra is billenthető, megnyomásra a szabadonfutó aktiválható, a görgő a lendkerékre jellemző lendületet kihasználva képes sokáig, akár fél percig is forogni. Ez a megoldás a gyártó több termékében is megtalálható már.

Az egér a Logitech állítása alapján olyan üveglapon is üzemkész, melynek vastagsága meghaladja a 4 millimétert, mi erre azt mondjuk, hogy a Logitech igen óvatos és nem a technológia határait jelöli meg végletként, hanem bebiztosítva magát, jó nagy tűrést hagyva inkább a lehetséges legszélsőségesebb üzemi körülményeket írja le. Szinte tény, hogy dobozformájú poháron senki nem fog egerészni, mi azonban ezt is kipróbáltuk. Az Anywhere Mouse MX a vékony üvegen éppolyan szépen működött, mint ahogy azt tette a próbáink során, még egy leheletnyi vékony műanyagfólián is. A levegőn kívül nem tudunk olyat mondani, ahol az egér ne üzemelne. Ja, de mégis tudunk, nem megy csurig töltött szörpöspohéron és 10 centi mézen sem. Akkor mégsem kell!

Egérért húszezret?

A \"kell vagy nem\" amúgy jó kérdés, mert a Anywhere Mouse MX drága mulatság, 20 ezer forint feletti árcímkére számítson az, aki a megtalálja a boltok polcain.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról