Szerző: Bizó Dániel

2009. augusztus 31. 12:14

Elveszti ügyfelei bizalmát a Sun

Drasztikusan visszaesett a Sun Microsystems forgalma, és jelentős veszteségeket szenvedett el, derül ki a cég által az amerikai tőzsdefelügyelet számára benyújtott jelentésekből. A jelek arra utalnak, hogy a cég különösen súlyos problémákkal küzd hagyományos ügyfélbázisán.

Üzletileg kritikus rendszerek

A Securities and Exchange Commission (SEC), vagyis az Egyesült Államok Értékpapír és Tőzsdefelügyeleti Bizottsága részére (mindenféle kommentár nélkül) benyújtott negyedéves jelentésből kiderül, hogy a Sun a júnussal zárt negyedik pénzügyi negyedévében kevesebb mint feleakkora bevételre tett szert Solaris/SPARC Enterprise szerverek eladásából, mint egy évvel korábban. A 435 millió dolláros forgalom 54 százalékos visszaesést reprezentál, ami 504 millió dollár elvesztését jelenti a tavalyi negyedik negyedévhez képest.

Ez döntő szerepet játszott abban, hogy a vállalat egyéb tipikusan nagyvállalati termékei is gyengén szerepeljenek, és a vállalat termékekből származó árbevétele összességében mintegy 900 millió dollárral csappanjon meg. A SPARC Enterprise szerverekkel tandemben a diszktömbök és szalagos egységek eladásai is rendre 48 és 47 százalékkal zuhantak vissza, további 246 illetve 130 millió dollárral morzsolva a cég bevételeit. Szintén ezzel magyarázható a támogatási és oktatási szolgáltatásokból származó bevételek mintegy 250 millió dolláros apadása. Solarisból és kapcsolt rendszerszoftverekből származó forgalom 29 százalékkal, vagyis 19 millió dollárral esett vissza.

A vállalat egészének bevétele így összességében 30 százalékkal 2,625 milliárd dollárra zuhant egy év alatt, és lényegében megegyezik az előző negyedévessel, ami szokatlanul gyenge teljesítmény. A cég üzemi szintű vesztesége 218 millió dollárra rúgott, ami mélyebb az előző negyedéves 169 millió dollárnál, és éles kontrasztban áll a tavalyi 63 milliós nyereséggel. A nettó veszteség 147 millió dollárt tett ki. Az eredményeket rontották a korábban megindult átszervezésekkel kapcsolatos költségek, melynek során jelentős elbocsátásokat hajtott végre a vállalat, és ezen kiadások jelentős része a legutóbbi negyedévben csapódott le.

Ezekben a számokban kétségtelenül döntő szerepet játszik, hogy a válság leginkább a Sun ügyfélbázisát sújtotta, melyben felülreprezentáltak a pénzügyi és telekommunikációs szolgáltatók. A  válságra azonban nem kenhető minden, a Sun a harmadik negyedévhez képest sem volt képes javulást felmutatni, pedig az évzárás hatására az értékesítési csapatok ilyenkor tipikusan mesterségesen felpumpálják az eladásokat - tavaly például még 33 százalékkal erősödtek a SPARC Enterprise, vagyis a Fujitsutól licencelt szerverek eladásai, szemben a mostani 13,7 százalékos csökkenéssel.

Pedig a piaci környezet a Sun számára nem csak negatívumokat rejt. A T-sorozatú Niagara-szerverek, vagy ahogyan a cég nomenklatúrája hivatkozik rájuk, a SPARC CMT-szerverek eladásai például közel 15 százalékkal erősödtek egy negyedév alatt, és 355 millió dollárt értek el, elérve a válságot megelőző szintet, és nem sokkal maradva el a fél évvel korábbi rekordértékesítéstől. Szintén javult az x86-os szerverek forgalma, közel 23 százalékkal, igaz, a Sun továbbra sem képes előrelépni a szegmensben, immár több mint két éve nem tudja bővíteni piacát - mindössze 178 millió dolláros bevételt ért el itt.

\"\"

Mindez arra utal, hogy a Sun egyre nehezebben képes ismét értékesíteni korábban lojális vevőinek, melyek a cég rendszereit vásárolták kritikus folyamataik támogatásához. Szerverekből származó forgalma, mely lényegében a többi bevétel forrásának is alapja, annak ellenére csökken drámai ütemben, hogy a világon a legnagyobb UNIX-bázissal rendelkezik. A Sun problémáinak súlyosságát jelzi, hogy a munkaállomásokból, belépőkategóriás és telkószerverekből és hálózati termékekből származó forgalma teljesen elsorvadt mára. A vállalat ma feleakkora értékben forgalmaz szervereket, mint két évvel ezelőtt.

Vannak kellemes pontjai is a Sun számainak, méghozzá a szoftverek terén. A Javából és infrastrukturális (részben MySQL) szoftverekből származó bevételek egyaránt áttörték a negyedéves 100 millió dolláros lélektani határt, és éves és negyedéves szinten egyaránt növekedést mutatnak, vagyis a Sun szoftverei nehéz gazdasági környezet közepette is ütőképesek. A Java 108 millió dolláros értékesítése 22 százalékkal erősebb a tavalyinál, és 48 százalékkal az előző negyedévesnél. A MySQL/infrastrukturális szoftverek 100 milliós forgalma 10 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, és 25 százalékkal az előző negyedévest. A probléma az, hogy ezek a pozitívumok képtelen ellensúlyozni a sokkal nagyobb negatívumokat.

Extra feltét: FUD

Az Oracle által felvásárlás egyelőre nem segíti, hanem sokkal inkább rombolja a Sun iránt már egyébként is megingott bizalmat. A Sun elvileg egy pénzügyileg erőteljes hátteret kapott az Oracle-lel, Larry Ellison és csapata eddig azonban nem tudott a piacot is meggyőzően érvelni amellett, hogy valóban elkötelezett lenne a Sun hardverrészlegének felvirágoztatása, azon belül is a processzorfejlesztések iránt. A törölt Rock hatalmas űrt hagyott maga mögött, amit egyelőre sem a magát elkötelezni nem akaró Fujitsu, sem a Niagara 3 nem tölt ki egyelőre - hivatalosan arról sem beszél a cég, hogy a háttérben új fejlesztési projekt és irányzat formálódik, és más processzorok fejlesztéseinek meglétét is titkolja.

Ezt erősíti az is, hogy az Oracle-t eredetileg nem is érdekelte a Sun hardveroldalának megszerzése, kizárólag a szoftverekre, különösen a Javára és a MySQL és PostgreSQL-re fájt a foga. Nem segít az sem, hogy a CNN egyik riportere szerint az Oracle párbeszédet folytat a HP-val arról, hogy az eredeti elképzeléseknek megfelelően a HP-hoz kerüljön a Sun magva, míg az Oracle megtartaná a szoftvereket. Az Oracle továbbra is a Sun teljes integrálásáról és világbajnok átfogó hardver-szoftver megoldásokról beszél, a probléma azonban az, hogy mindezt kevesen hiszik el  - egyelőre legalábbis.

Ha Ellison valóban meg akarja tartani a Sun egészét, és nem csak az ár felsrófolására játszik, ahogyan néhányan sejteni vélik, úgy mielőbb meggyőző és felvállalt termékfejlesztési tervekkel kell előrukkolnia, különben a RISC-gyilkos x86-os processzorok, az új Itanium és Power7 együttes hatása 2010-ben életveszélyes sebeket fog a SPARC-on ejteni. A EU közelgő jóváhagyását követően megnyílik a lehetőség az Oracle számára, hogy megszüntesse a bizonytalanságot, és saját érdekében felpörgesse az eseményeket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról