Szerző: Koi Tamás

2009. augusztus 4. 14:23

Univerzális vezeték nélküli vevő a Logitechtől

A vezeték nélküli egerek és billentyűzetek kényelmesebb használatát próbálja elősegíteni a Logitech új eszközével, a Unifying Receiverrel, mely rendkívül kis méretű, könnyen beállítható valamint egyszerre akár hat eszközt is képes kezelni.

A ma elterjedt vezeték nélküli beviteli eszközök rendszerint a 2,4 GHz-es frekvenciatartományban üzemelnek, és működésükhöz többnyire elengedhetetlen egy a számítógéphez csatlakoztatott adóvevő. Ezek a mini rádiók a legtöbb gyártó választékában leginkább egy pendrive-hoz hasonlíthatók, éppúgy USB porton keresztül lehet őket használni és éppúgy kilógnak a gépből, mely különösen a noteszgépek használata esetén okozhat kényelmetlenséget.

Az évek során több gyártó is felismerte, hogy a rádióadók fizikai méretét a mind népszerűbbé váló notebookok miatt érdemes a minimális szintre szorítani. A Logitech legújabb, Unifying Receiver néven forgalomba hozott rádiója éppen ezen elgondolás alapján jött létre a notebookokhoz szánt VX Nano egér vevőegysége alapján. Az apró adó-vevő egység mindössze 8 millimétert lóg ki az USB-portból, azaz a noteszgép táskába helyezése előtt sem kell feltétlenül eltávolítani, ami kényelmesebbé teszi a használatát.

\"\"

A Unifying Receiver további előnye, hogy a perifériák telepítése rendkívül gyors és egyszerű, ráadásul a külön ehhez a rendszerhez fejlesztett vezérlőszoftver segítségével több (maximum hat) vezeték nélküli egér vagy billentyűzet is a számítógéphez csatlakoztatható. A gyártó szerint ezzel több USB port maradhat szabadon a számítógépen, és bár valószínűtlen, hogy valaki egyszerre több billentyűzetet vagy egeret használ, ezzel megoldható, hogy az irodában és otthon egyazon vezérlővel két különböző bevitelieszköz-konfigurációt használjon a noteszgép tulajdonosa.

Az új adó-vevővel egyelőre négy eszköz kompatibilis, ezek szintén most kerültek be a Logitech választékába: a K350 klaviatúra a már ismert Wave billentyűzet formatervét követi, a K340 típus ennél kompaktabb, egyszerűbb példány, az M705 egy kényelmes fogású, két elemmel akár több éven keresztül üzemelő lézeres egér, míg a két színben kapható M505 egy egyszerűbb felépítésű, szintén lézeres letapogatású mutatóeszköz. Az újdonságok várhatóan még ebben a hónapban piacra kerülnek, forintosított áruk egyelőre nem ismert.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról