Szerző: Bodnár Ádám

2009. július 10. 12:03

Megkezdődött a Symbian OS forrásának megnyitása

Megkezdődött a Symbian OS forráskódjának megnyitása, a Symbian Foundation elsőként a biztonsággal kapcsolatos programrészeket hozza nyilvánosságra Eclipse Public License alatt.

A Nokia tavaly júniusban vásárolta fel a mobiltelefonos operációs rendszert fejlesztő Symbiant és egyúttal bejelentette a Symbian Foundation megalakulását, melynek a tagjai a finn cég mellett a Symbiant használó telefongyártók (Sony Ericcson, Samsung, Motorola, LG), mobilszolgáltatók (NTT DoCoMo, AT&T, Vodafone), illetve mobiltelefonokba szánt chipeket gyártó cégek (STMicroelectronics, Texas Instruments). A Symbian Foundation az operációs rendszer forráskódjának megnyitásáról döntött, az első kódokat most adták ki.

Hogy miért pont a biztonsági rész kódját nyitotta meg először a Symbian Foundation, annak oka a szigorú brit exportkorlátozásokban keresendő, amelyeket nem kimondottan forráskódok szem előtt tartásával írtak. A Symbian Security blogban olvasható bejegyzés szerint lehetetlen lett volna exportengedélyt szerezni a titkosítóalgoritmusokat tartalmazó kódra, azonban a brit jog a \"public domain\", tehát közkinccsé tett szoftverekkel, ezért kézenfekvő megoldás volt az érintett programrészleteket a zárt Symbian Foundation License alól felszabadítani és a nyílt Eclipse Public License alatt közzétenni. A szóban forgó modul egyébként az egyébként is nyílt forrású Crypto++ könyvtáron alapul.

A Symbian blogban olvasható bejegyzés szerint a következő nagy lépés az operációs rendszer kernelének megnyitása lesz, amely önmagában azonban mit sem ér. Éppen ezért a Symbian Foundation azt tervezi, hogy a kernel mellett a drivereket, illetve a kapcsolódó fejlesztői eszközöket is nyílt forrásúvá teszi.

Elemzők szerint a világon használatban levő mintegy 2,5 milliárd mobiltelefonon futó szoftverplatformok sokszínűsége egyértelműen gátolja az innovációt, ezért a konszolidáció elkerülhetetlen. Nem csak a szoftverfejlesztőknek okoz gondot a rendszerek elburjánzott száma, a növekedési kényszerben lévő és az árverseny elől menekülő szolgáltatók új értéknövelt szolgáltatások után kutatnak, amelyekhez azonban megfelelő szoftvertámogatás kell a mobilok oldaláról is. A számos operációs rendszer azonban csak komplikálja a dolgokat, időt és pénzt emésztenek fel.

A Symbian ma az első számú mobiltelefonos operációs rendszer, több mint 200 különféle készüléken teljesít szolgálatot, és eddig mintegy 200 millió Symbian-alapú mobil került a piacra, amelyekre több mint tízezer különféle alkalmazást írtak eddig. Az utóbbi évben azonban az iPhone és a Blackberry erőteljesen kikezdték a Symbian dominanciáját, az operációs rendszer részesedése az okostelefonok piacán 50 százalék alá esett, amire eddig nem volt példa. A szoftver kódjának megnyitásával a Nokia egyértelmű célja a fejlesztői közösség mobilizálása is, várhatóan még több alkalmazás készül majd el Symbianra, amely növelheti ezeknek a telefonoknak a vonzerejét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról