Szerző: Bodnár Ádám

2012. május 23. 14:09

A VIA tenyérnyi alaplapján minden megvan egy PC-hez

Az alaplapi chipkészleteivel nevet szerzett, később a processzorpiacra is belépő, mára azonban a PC-k világában teljesen perifériára szorult VIA Technologies egy aprócska integrált alaplappal jelentkezett. A vállalat által Android PC-nek (APC) hívott terméken egy ARM chip teljesít szolgálatot.

Noha Android PC-nek hívja a VIA, a terméke valójában egy olyan integrált alaplap, amelyen minden szükséges eszköz megtalálható egy szuperolcsó személyi számítógép felépítéséhez. A Neo-ITX szabványú, mindössze 170x85 milliméter alapterületű alaplapon a processzor nem valamilyen x86-kompatibilis VIA-gyártmány, hanem egy 800 MHz-es ARM Cortex-A9 maggal és ARM Mali 400 GPU-val rendelkező termék, amelyet a VIA leányvállalata, a WonderMedia tervezett. A WonderMedia - anyavállalatához hasolóan - egy fabless, vagyis saját üzem nélküli chipgyártó, és elsősorban szórakoztató berendezések, például médialejászók, tévék számára készít félvezetőket.

A WonderMedia által gyártott rendszerchip a processzor és a GPU mellett tartalmaz memóriavezérlőt, video- és hangdekódert, vagyis egy teljes platform. A VIA alaplapján ezen kívül van még 512 megabájt DDR3 memória és 2 gigabájt NAND flash háttértár (utóbbi microSD kártyával bővíthető), valamint csatlakozók a perifériák számára: VGA- és HDMI-kimenet, Ethernet-port, 4 USB-csatlakozó, valamint hangcsatlakozók, illetve egy hálózati csatlakozó, ahová a mindössze 15 wattos tápot kell dugni. A WonderMedia processzor a gyártó weboldalának állítása szerint Androiddal és Windows CE-vel egyaránt kompatibilis, a VIA az előbbivel szállítja a gépet. Az APC 8750-nek az ára a legérdekesebb, csupán 50 dollár, vagyis alig több mint 10 ezer forint.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nem a VIA gépe az első ebben a kategóriában: a University of Cambridge-ről induló Raspberry Pi egy ideje már kapható, ráadásul az ára fele a VIA termékének, 25 dollárért lehet megvásárolni. A Raspberry Pi szintén egy ARM-alapú processzort (Broadcom BCM2835) integráló aprócska alaplap, előnye a VIA termékével szemben, hogy kisebb és akár 1080p jelet is ki tud adni a HDMI-kimenetére, hátránya azonban, hogy memóriája mindössze 256 megabájtos és az alaplap kialakítása nem szabványos, ezért egyedi tervezésű házat igényel - a Neo-ITX kivitelű VIA-gépet egy PC-házba is be lehet szerelni. A Raspberry Pin a csatlakozók száma is kevesebb.

A két termék közötti különbség, hogy a Raspberry Pi leginkább a barkácsoló kedvű geekeknek szánja termékét, addig a VIA a saját alaplapján a fejlődő országok PC-gyártói számára szeretné vonzóvá tenni elsősorban, hogy azok minden eddiginél olcsóbb készülékeket tudjanak gyártani, amelyek segítségével felhasználók további százmilliói kapcsolódhatnának az internetre. A cég ígérete szerint a most bemutatott APC 8750 modell csak az első a családban, amit később továbbiak követnek, talán erősebb processzorral, Wi-Fivel, Bluetooth-szal.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról