Szerző: Koi Tamás

2009. május 25. 15:38

Vodafone: a mobilnet már alternatívája a vezetékesnek

Idén várhatóan lassuló ütemben bővül majd a Vodafone 3G-s mobilinternet-lefedettsége, a szolgáltató inkább a minőség növelésére, ezzel együtt a hálózaton elérhető adatletöltési- és feltöltési sávszélesség növelésére helyezi a hangsúlyt -- mondta el Döbrőssy Gábor, a cég műszaki vezérigazgató-helyettese egy hétfői sajtóbeszélgetésen. A Vodafone jelenleg a lakosság mintegy 62 százalékának képes nyújtani szélessávú mobilnet-szolgáltatást, a cég a rendkívül dinamikusan növekvő piacon a második helyen áll.

\"A Vodafone mostanára gyakorlatilag a negyedik legnagyobb internetszolgáltató lett Magyarországon\" -- emelte ki Döbrőssy a sajtóbeszélgetésen, részben utalva a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) által havi rendszerességgel közzétett mobilinternet-gyorsjelentésre, melynek legújabb, áprilisi változatából egyebek mellett kiderült, hogy az előfizetői szám tekintetében jelenleg második cég ügyfelei összességében csaknem annyi adatot forgalmaztak áprilisban, mint a piacvezető T-Mobile jóval népesebb előfizetői bázisa.

Egyedüliként kínálnak \"korlátlan\" netet

\"Az egy felhasználó által generált adatmennyiség a Vodafone hálózatán belül nagyon magas, iparági szinten is. Ez műszaki oldalon komoly kihívás elé állít minket\" -- tette hozzá a cég műszaki vezetője. A Vodafone jelenleg a hazai piac egyetlen olyan szereplője, mely a letöltött adatmennyiség tekintetében korlátlan csomagokat kínál, igaz, bizonyos adatforgalmi szint elérése után korlátozza a sávszélességet a szolgáltató, ezzel főként a korábban irreálisan nagy hálózati terhelést okozó peer-to-peer alkalmazásokat használók életét nehezítve meg.

Döbrőssy szerint a Vodafone javuló ügyfélelégedettségi mutatójához nagyban hozzájárult a másfél évvel ezelőtt kezdődött hálózati modernizációs folyamat is, melynek során eddig nagyjából 650 állomást cseréltek ki nagyobb kapacitású és kompaktabb berendezésekre, és több száz újat telepítettek. A bázisállomások forgalmát mára DWDM (Dense Wavelenght Division Multiplexing) alapú optikai adatátvitellel oldják meg, mely gyakorlatilag \"korlátlanná\" teszi a rendszer átviteli kapacitását, az újabb bázisállomásoknál alkalmazott IP bázisállomás-architektúra emellett hatékonyabb sávszélesség-kihasználást és -menedzsmentet is nyújt.

Az illetékesek szerint a Vodafone hálózatának modernizációja a felhasználó végponton elérhető letöltési és feltöltési sávszélesség fokozatos növekedését is magával hozza. A szolgáltatónál bár már tesztelik az újgenerációs, a jelenlegi technológiánál nagyságrendekkel gyorsabb Long Term Evolution (LTE) technológiát, Döbrőssy szerint még komoly potenciál van a 3G-ben is. A vállalat jelenleg elsősorban a 14,4 megabit/másodperces letöltési és 5,6 megabit/másodperces feltöltési sebességet kínáló HSDPA/HSUPA-hálózat kiépítésén dolgozik, ezt követően, közbülső lépcsőként várhatóan az ennél elméletileg akár kétszer gyorsabb HSPA+ technológiával is szolgáltat majd.

2011 előtt aligha lesz itthon LTE

A cég hálózatfejlesztési stratégiai partnere a többi operátornak is beszállító kínai Huawei Technologies, melynek eszközeit és bázisállomásait több kísérleti projektben, így például a 900 MHz-es frekvenciasávban üzemelő tószegi hálózatnál is használtak. Ebben a frekvenciasávban lényegesen költséghatékonyabban lehet elérni az előfizetőket mobilinternettel, mint a jelenleg használt technológiával, ezzel együtt 900 MHz-es mobilnet-szolgáltatás beindításához előbb újra kell oszatni a frekvenciasávot, melyhez elsőként az Európai Tanács június 12-én esedékes, GSM-direktívával kapcsolatos döntése, majd a frekvenciagazdálkodó hatóság pályázati kiírása szükséges.

Az LTE-technológia bevezetéséről továbbra sem lehet konkrétumokat tudni, Döbrőssy ugyanakkor elárulta, hogy a 4G-s szolgáltatásként kezelt technológia bevezetése nem műszaki, hanem piaci-stratégiai kérdés. Az LTE-hálózat indulásának egyik kulcsa a földfelszíni televíziós műsorszórás sikeres digitalizálási folyamata, mely felszabadítaná a gyorsabb mobilnetezésre alkalmas 800 MHz-es frekvenciasávot. A kormányzat szándékai szerint Magyarországon a digitális átállás 2011. december 31-ével záródhat le, jóllehet a DVB-T műsorszórás kereskedelmi üzemével kapcsolatban az NHH éppen nemrég állapított meg komoly hiányosságokat, valamint indított hatósági eljárást a felelősség megállapítására.

Nem hisznek a képernyőközpontúságban

A vállalat stratégiai igazgatója, Lakatos Péter a HWSW kérdésére elmondta, a cég egyelőre nem kíván a klasszikus értelemben vett tartalomszolgáltatói piacra belépni, kifejtette ugyanakkor, hogy a mobilszolgáltatók -- beleértve a Vodafone-t -- jelenleg nem használják ki jól azt a lehetőséget, hogy a távközlési piacon gyakorlatilag egyedüliként (a mobilkészülékeiken keresztül) közvetlen kapcsolatban állnak az ügyféllel. Lakatos szerint az operátoroknak idővel az erre a stratégiára felfűzött hozzáadott értékek tekintetében is versenyt kell folytatniuk egymással -- ennek egyik előjele lehet a Vodafone idén nyíló, idővel a teljes cégcsoportra kiterjedő alkalmazás-piacterének létrehozása.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról