Szerző: Bányai György

2009. május 22. 15:02

Atom processzoros médiaszerver az Acer kínálatában

Otthoni médiaszervert mutatott be az Acer, amellyel a több PC-vel rendelkező, multimédiás háztartásoknak ajánl. Az Intel Atom processzorra épülő gépbe akár 7 terabájtnyi merevlemezkapacitás is építhető.

Az otthoni médiaszerverek elsősorban azoknak a háztartásoknak készülnek, ahol több PC található, az elképzelés szerint egy médiaszerver megkönnyíti a képek, videók, zenék központi tárolását és megosztását. A megfelelő szórakoztató készülékről, például egy hálózatra köthető DVD-lejátszóról vagy játékkonzolról a médiaszerverről is lejátszhatók a filmek, zenék, így nem kell azokat hordozni, az internet segítségével pedig akár házon kívül is hozzáférhetők a fájlok.

A Microsoft a 2007-es Consumer Electronics Show-n jelentette be a Windows Home Servert, amely egy kimondottan otthoni médiaszerverekre fejlesztett operációs rendszer a Windows Server 2008 alapjain. Ez teljesít szolgálatot az Acer új easyStore gépén, amelybe az alacsony fogyasztás és hőtermelés, valamint a lehető legkisebb hűtési zaj elérése érdekében Intel Atom N230 processzor került, mellette 2 gigabájt memória teljesít szolgálatot.

A szerver összesen négy darab 3,5 hüvelykes SATA merevlemezt fogadhat, amelyek üzem közben cserélhetők is. Alapáron csak egy darab 1 terabájtos diszket ad az Acer, a fennmaradó három bővítőhelyet már a tulajdonosnak kell megtöltenie. A jelenleg piacon elérhető legnagyobb kapacitású merevlemezekkel az easyStore akár 7 terabájtig hizlalható. A burkolat eSATA portot és öt darab USB-kaput kínál, a hálózati kábelen pedig akár gigabit sebességgel is közlekedhetnek az adatok. Az easyStore kompatibilis a DNLA 1.5 (Digital Living Network Alliance) szabvánnyal, így együttműködhet a háztartásban található, hálózatra kapcsolt más eszközökkel is.

A 20,3x17,8x17,8 milliméteres easyStore alapáron mindössze 399 dollárba kerül és kemény ellenfélnek ígérkezik a termékosztályban, amelybe a múlt hónapban küldött a HP is új, Atom proceszoros, windowsos résztvevőt. A szintén 400 dolláros áron kínált HP LX195 1,6 gigahertzes processzort és 1 gigabájtnyi memóriát tartalmaz, oldalán négy USB-port, valamint egy LAN-csatlakozó található.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról