Szerző: Koi Tamás

2009. május 27. 15:48

Erős konkurenciát kapott a Prezi.com

A magyar kezdeményezés feltűnése után alig pár hónappal itt az első komoly konkurenciája a Prezi.com-nak. Az Acrobat.com Presentations ráadásul nem kisebb piaci szereplőtől származik, mint a Flash platform atyjának számító Adobe.

Az Adobe Labs weboldalon keresztül mától érhető el az online prezentációkészítésre- és vetítésre használható Acrobat.com Presentations alkalmazás bétatesztje, melyben bárki, ingyenesen résztvehet. Az Adobe online prezentációkészítője lényegét tekintve ugyanarra a koncepcióra épül, mint a Prezi.com nevű, ígéretesnek tűnő internetes startup által hasonló néven üzemeltetett szolgáltatás, azaz a felhasználók egy online felületen hozhatnak létre látványos, multimédiás elemekkel tarkított prezentációt, melyet bármilyen, internetre kötött géppel el lehet érni. Az Acrobat.com Presentations -- akárcsak a Prezi.com -- teljes egészében az Adobe saját webes platformjára, a Flashre épül.

Az alkalmazás különböző előre elkészített sablonokat és sémákat kínál a bemutatók színesítéséhez, így például többek közt előre meghatározott színkészletek, intelligens képelhelyezési rendszer és a diagramok létrehozását megkönnyítő grafikus eszközök szerepelnek a repertoárban. A felhasználók bemutatóikat ezen kívül speciális vizuális hatásokkal, diaátmenetekkel és beágyazott videókkal gazdagíthatják.

Az Acrobat.com Presentations érdekessége a kollaboratív munka lehetősége, azaz a rendszerrel egyszerre több felhasználó is dolgozhat egyazon prezentáción, az alkalmazással folyamatosan nyomon követhető, hogy ki tekintette meg vagy szerkesztette a prezentációt, illetve melyik munkatárs melyik dián dolgozik. Az online prezentációkészítővel létrehozott bemutatók nem csak az interneten keresztül tekinthetők meg, hanem PDF-fájlokba is exportálhatók. Az alkalmazás későbbi kiadásai a fejlesztők ígérete szerint több fájlformátummal is kompatibilisek lesznek, és nem csak a prezentáció exportálását, hanem a tartalom importálását is támogatják majd.

Az Adobe nem kér pénzt az Acrobat.com Presentations használatáért, a cég szerint egyelőre nem is szerepel a tervek közt, hogy később fizetőssé tennék a szolgáltatást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról