Szerző: Bodnár Ádám

2003. június 11. 10:01

Bemutató: VIA EPIA-M 9000 alaplap és Cubid 2699 ház

Az utóbbi időben egyre több olyan ház jelent meg a piacon, amelyet kifejezetten az mini-ITX formátumú VIA EPIA alaplaphoz méreteztek. Ilyenek a Cubid névre keresztelt termékek is, szerkesztőségünkben a sorozat legújabb modellje, a Cubid 2699 járt.

A VIA EPIA platform nemzetközi és hazai szinten is számos rajongót szerzett. Az aprócska alaplap köré számos különféle készülék épül, a tajvani vállalat által kiadott egyik közlemény még egy EPIA-alapú állatetetőt is megemlít. Azonban a mini-ITX formátumú platform elsősorban a barkácsoló kedvű otthoni felhasználók figyelmét keltette fel, elsősorban kis méreteivel, integrált szolgáltatások garmadájával, no meg zajtalan működésével.

A rajongóknak azonban szembesülnie kellett azzal a problémával, hogy az egyedi kialakítású alaplaphoz szinte sehol nem lehet megfelelően apró számítógépházat találni. A létező igényt több vállalat is felismerte és az utóbbi időben egyre több olyan ház jelent meg a piacon, amelyet kifejezetten az EPIA-hoz méreteztek. Ilyenek a Cubid névre keresztelt termékek is, amely Magyarországon az Interboard Hungary kínálatában találhatók meg. Nálunk a sorozat legújabb modellje, a Cubid 2699 járt.


A VIA Cubid 2699 ház

A tajvani Morex által gyártott Cubid házak rendkívül kicsik, csupán 63,5x273x295 milliméter méretűek. Ez annak köszönhető, hogy a noteszgépekéhez hasonló tápegység a házon kívül kapott helyet, így nem vesz el hasznos helyet az alkatrészektől. A táp maximális teljesítménye egyébként 62 Watt, de mivel a házba csak igen korlátozott mennyiségű periféria építhető be, a teljesítmény biztosan elég lesz bárkinek. A Cubid 2699 házba a mini-ITX formátumú alaplapon kívül ugyanis csupán egy 3,5 hüvelykes merevlemez, egy "slim" optikai meghajtó és egy "slim" floppymeghajtó vagy kártyaolvasó építhető be.


A PCI fordító

Az EPIA alaplapokon található egy PCI aljzat is, ennek megfelelően a ház lehetőséget ad egy PCI kártya elhelyezésére is, amelyhez a szükséges fordító is a ház tartozéka. Vigyázat, ha floppymeghajtóval is felszereljük gépünket, a beépíthető kártya csak igen rövid lehet. A ház elején apró ajtó található, amely 1 FireWire és 2 USB2.0 csatlakozót rejt, valamint az audiovezérlőhöz tartozó vonalkimenetet és mikrofonbemenetet.

A Cubid 2699 a sorozat "csúcsmodellje", a Morex kifejezetten az EPIA-M alaplapokhoz tervezte a terméket. Oldalunkon korábban már bemutattuk az első generációs EPIA-800 alaplapot, a Cubid házba most egy vadonatúj EPIA-M 9000-es modellt építettünk be. Az EPIA-M elsősorban multimédiás szolgáltatások tekintetében tér el elődjétől. Az apró alaplapon a VIA CLE266 chipkészlet teljesít szolgálatot, amely DDR SDRAM memóriát támogat.


VIA EPIA-M

A northbridge-be integrált CastleRock videovezérlő érdekessége, hogy hardveres MPEG2 dekóderrel rendelkezik, az integrált hangchip pedig 5.1 csatornás, így az EPIA-M ideális DVD-lejátszásra. A VIA apró alaplapjának figyelemreméltó funkciója még az USB2.0 eszközök támogatása, valamint az integrált FireWire vezérlő. Az első generációs EPIA alaplapoktól eltérően az EPIA-M már floppyvezérlővel is rendelkezik. Természetesen továbbra is adott az integrált Ethernet-vezérlő, a TV-kimenet és az S/PDIF csatlakozó.

[oldal:Csatlakozók tengerén]

Az EPIA-M 9000-re nézve a leginkább feltűnő alkatrész a hatalmas hűtőborda, amely a chipkészletet borítja. A processzoron (VIA C3 933 MHz) található hűtő szinte eltörpül az alaplapi lapkakészletet takaró hatalmas alumíniumdarab mellett. Az alaplapon egy DDR DIMM aljzat, egy PCI foglalat, két IDE-csatlakozó és egy floppycsatlakozó található.


A hátoldali csatlakozók

A hátlap "szokás szerint" igen zsúfolt, itt két PS/2 port (billentyűzet, egér), 2 USB2.0 port, Ethernet-csatlakozó, VGA-kimenet, soros és párhuzamos port, S-video csatlakozó, S/PDIF RCA kimenet, illetve a hangchiphez tartozó három darab jack-aljzat látható. Az egyedi elrendezésű csatlakozók miatt az alaplaphoz egyedi takarólapot mellékel a VIA.

Korábban már szóltunk róla, hogy az alaplapra integrált hangvezérlő képes 5.1 csatorna megszólaltatására. A hatcsatornás digitális hangot S/PDIF csatlakozón keresztül vezethetjük el például dekóderbe vagy házimozi-erősítőbe. Az EPIA-M is képes a többcsatornás hangot dekódolni, a hangchip meghajtóprogramjában pedig külön beállítható, hogy a háttérsugárzókra, illetve a front/effekt hangszórókra jutó jelet azokról a csatlakozókról vehessük le, amelyek normális esetben a vonalszintű kimenetre és a mikrofonbemenetre szolgálnak. Ezt a funkciót a VIA Smart 5.1-nek nevezi.


A Smart 5.1-et külön kell engedélyezni

Az EPIA-M S-Video csatlakozóval rendelkezik, azonban egy jumper átállításával a hátlapon található S/PDIF kimenetet RCA videokimenetté alakíthatjuk. Természetesen ekkor a digitális kimenetet nem tudjuk használni.


Smart 5.1 esetén a csatlakozók kiosztása így változik

Az EPIA-M 9000 kék dobozában az alaplapon kívül egy vaskos kézikönyv, néhány kábel, egy USB2.0 és FireWire csatlakozókat tartalmazó panel, valamint a drivereket és segédprogramokat tartalmazó CD kapott helyet. A lemezen helyet kapott a VIA FliteDeck szoftvercsomag is, amely gépfigyelő és finomhangoló alkalmazásokból áll. Mint minden VIA alaplapra, az EPIA-M 9000-re is három év garanciát vállal a tajvani gyártó.


Az összeszerelt számítógép: szűkös a hely, de minden elfér

[oldal:Szerelési és működtetési tapasztalatok]

Noha a VIA Cubid 2699 házat kifejezetten az EPIA-M igényeihez tervezték, a szereléskor körültekintően kell eljárni, mivel rendkívül szűkös a hely. Első lépésként érdemes a merevlemezt és az optikai meghajtót tartó kereteket a házból kiszerelni, mivel csak így lehet az alaplapot akadálytalanul betenni és csavarokkal rögzíteni. Ezután az alaplapi csatlakozókat illesszük a helyükre és építsük be a memóriát, valamint dugjuk a helyükre az IDE-kábeleket.

Ha ezzel megvagyunk, beszerelhetjük a merevlemezt a keretébe és a keretet betehetjük a házba. Utána következhet a CD. A Cubid házak "slim" optikai meghajtókat fogadnak, amelyeknek egyedi csatlakozója van. Szerencsére a gyártó erre is gondolt, mert egy megfelelő adaptert mellékelt a házhoz. Az IDE-kábelekkel valószínűleg az optikai meghajtó és a merevlemez esetében is bűvészkedni kell egy kicsit hogy a szűk helyeken megfelelően kanyarodjanak és csatlakozzanak a meghajtókhoz.

Ha használunk valamilyen PCI bővítőkártyát, akkor arra szereljük fel a házhoz mellékelt fémkeretet, a kártyát csúsztassuk a helyére, tegyük rá a fordítót és az egész szerkezetet illesszük be a PCI foglalatba. A kártyát tartó keretet végül rögzítsük a mellékelt csavarokkal. Kész. Szerencsés esetben csak fél órát töltöttünk az összeszereléssel, azonban ha Fortuna nem kedvel minket akkor mostanra már az egész család káromkodik és a szétgurult csavarokat keresi.

A tesztgépünkbe az EPIA-M 9000 alaplapon kívül egy 256 Mbyte-os DDR400 memóriamodul, valamint egy Seagate Barracuda ATA III merevlemez került be egy Toshiba DVD-ROM társaságában. A kép megjelenítéséről egy Samsung 151MP LCD-TV gondoskodott, amelyet S-video kábelen "hajtottunk meg". A számítógép bekapcsolásakor ért az első meglepetés. Nem azon lepődtünk meg, hogy az összerakott gép egyből működött, hanem azon, hogy teljesen zajtalan volt.


A CD a méretek érzékelhetősége végett került a házra

Sem a processzoron található hűtőventilátor, sem pedig a ház sarkában levő két apró szellőztető-ventilátor nem volt hangos, a legnagyobb zajt a merevlemez produkálta. Összességében a rendszer körülbelül annyira volt zajon, mint egy videomagnó, vagy mint egy PlayStation 2. A számítógépre Windows XP Professional operációs rendszert telepítettünk, majd a chipkészlet driverét és az integrált perifériák meghajtóprogramjait installáltuk.

Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, vajon a különféle eljárásokkal kódolt videoanyagok mennyire terhelik a processzort, vajon az EPIA-M 9000 mindenféle kompromisszum nélkül alkalmas-e otthoni multimédiás mindenesnek. Az integált videovezérlő hardveres MPEG2 dekódert tartalmaz, de a DivX és XviD formátumú filmek lejátszásán ez semmit sem gyorsít, lévén ezek MPEG4 tömörítést használnak. Azt is megnéztük, vajon az integrált hangvezérlő hogyan boldogul a térhangzással. A VIA EPIA-M nem okozott csalódást.

A PowerDVD XP szoftverrel lejátszott filmek végig akadásmentesen futottak és a hatcsatornás hanggal sem volt probléma. DVD-lejátszás (U-571, DTS hanggal) esetén a processzor terhelése 40-50 százalék között mozgott, XviD és DivX kódolású filmek lejátszásakor a 70 százalékot is elérte, de a mozi végig zökkenőmentes, élvezhető maradt.

Beépített MPEG2 dekódere, 5.1 csatornás hangchipje, zajtalan működése és apró mérete miatt az EPIA-M ideális alapja egy otthoni szórakoztatóközpontnak, a Cubid házba beszerelve ráadásul elég kompakt méretű is, még hozni-vinni sem jelent problémát. Bár az általunk használt ház tojásfehér (számítógépszínű) volt, a Cubid létezik feketében is, ebben a formájában minden további nélkül odatehető a videomagnó, a DVD-lejátszó és a házimozi-erősítő mellé – feltéve persze hogy ezek is feketék.


Az előlapi csatlakozók

Szívből ajánljuk a házat mindazoknak, akik szeretnék EPIA-M 9000-alapú számítógépet egy elegáns és kompakt házban tudni, de nincs kedvük vagy lehetőségük saját megoldás barkácsolására. Az EPIA-M 9000 ajánlott kiskereskedelmi ára nettó 28500 forint, a Cubid házé nettó 22300 forint.

Szólj hozzá a fórumban!

A VIA EPIA-M alaplapot és a Cubid 2699 házat az Interboard Hungary Rt. bocsátotta szerkesztőségünk rendelkezésére. A Toshiba DVD-ROM meghajtót a Notebook.hu Kft. adta kölcsön. Köszönjük!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról