Szerző: Bodnár Ádám

2003. április 9. 16:39

Bemutató: Compaq TC1000 Tablet PC

Rendkívüli izgalommal vetettük rá magunkat a gépre, nagyon kíváncsiak voltunk, vajon a teljesen új formátum beváltja-e a hozzá fűzött reményeket, vagy csak egy hirtelen ötletről, egy hamarosan elfelejtett trendről van-e szó.

A minap a HWSW rendkívül prominens vendéget fogadott, mégpedig a piacon kapható első Tablet PC-k egyikét. Rendkívüli izgalommal vetettük rá magunkat, nagyon kíváncsiak voltunk, vajon a teljesen új formátum beváltja-e a hozzá fűzött reményeket, vagy csak egy hirtelen ötletről, egy hamarosan elfelejtett trendről van-e szó. Korábban már szóltunk róla, hogy a Tablet PC-k eladásai egyelőre várakozáson felül alakulnak, a HP és a Toshiba is bejelentette, hogy növeli gyártókapacitását annak érdekében, hogy ki tudja elégíteni a megrendeléseket. A piackutató cégek szerint az idén értékesített notebookoknak akár 5 százaléka is lehet Tablet PC.

A HP kínálatában jelenleg egyetlen Tablet PC szerepel, a Compaq TC1000. Ezt a cég három különféle konfigurációban szállítja, amelyek a merevlemez és memória méretében és a beépített Wi-Fi vezérlőben térnek el egymástól. A sorban legkisebb modell 256 Mbyte memóriával, 30 Gbyte-os meghajtóval, de Wi-Fi nélkül kerül forgalomba. A középső változat már tartalmaz vezeték nélküli hálózatot, a csúcsmodellt pedig 512 Mbyte memóriával és 60 Gbyte-os merevlemezzel szállítja a HP. Nálunk a rangsorban középső modell járt: a tesztelt számítógép 1 GHz-es Transmeta Crusoe TM5800 processzort, 256 Mbyte memóriát, 30 Gbyte-os merevlemezt, 16 Mbyte memóriával kiegészített NVIDIA GeForce2 GO 100 videochipet, beépített modemet, Ethnernet-vezérlőt és vezeték nélküli hálózati vezérlőt tartalmazott.

A rendkívül elegáns kialakítású, szürke-ezüst színű számítógépház egy 10,4 hüvelyk átlójú színes kijelzőt rejt, amelyet megerősített borítóüveg véd. A készülék a jelenleg piacon levő Tablet PC-k közül a legkisebb, mindössze 274x216x20 milliméter méretű és csupán 1,4 kilogrammot nyom. A készüléken a tápcsatlakozó mellett egy lenyitható ablak mögött található egy VGA-csatlakozó, 2 USB port, valamint a beépített modem és hálózati vezérlő csatlakozója. Mellettük egy PCPMCIA és egy Compact Flash foglalat kapott helyet. Meglepő módon azonban hiányzott az infravörös port és a FireWire interfész is.

A Tablet PC élén ezen felül a bekapcsoló gomb, egy görgető, két alkalmazás-gyorsindító billentyű, egy "TAB" és egy "ESC" billentyű, valamint az audiokontroller csatlakozói kaptak helyet. A kijelző mellett három ellenőrző LED (Wi-Fi, akkutöltés, áramforrás) kapott helyet, illetve három parancsikon, amelyekre a tollal bökve a képernyőt tudjuk elforgatni, illetve a kézírásfelismerő alkalmazást, valamint a Windows Journal programot lehet elindítani.

A TC1000 rendkívül elegáns bőrtokban kerül a vásárlóhoz, amelyben a számítógépen kívül egy felpattintható billentyűzet is található. A billentyűzet egyben állványként is szolgál, azaz erre erősítve a Tablet PC aprócska asztali konfigurációként is használható. A billentyűzet közepén pöcökegér is található, sajnos görgető azonban nem. A billentyűzetre állítva a gép ugyanolyan használati élményt nyújt, mint egy aprócska LCD-vel szerelt asztali gép vagy egy notebook, azt leszámítva, hogy nem tartalmaz optikai meghajtót, így az alkalmazások telepítése kizárólag hálózaton keresztül, vagy USB felületű külső egységről történhet. Természetesen a HP-nál utólag vásárolhatunk CD-t vagy DVD-t, azonban előbb egy dokkolóállomást is vennünk kell, amelyek fogadni tudják a Tablet PC-t és a meghajtót.

[oldal:Az operációs rendszer és tapasztalataink]

A számítógépen Windows XP Tablet PC operációs rendszer fut. Ez valójában az asztali gépekről már ismert Windows XP finomhangolt változata, amelyet a Tablet PC felhasználási módjához igazítottak. Ennek megfelelően belekerült a kézírásfelismerési alkalmazás, illetve egy Windows Journal nevű jegyzettömb, amelyre közvetlenül lehet "firkálni". Az adatbevitel egy elektromágneses elven működő tollal működik, amelyen két gomb található. Az egyik gomb maga a toll hegye, a másik pedig a toll szárán kapott helyet. Az elektromágneses működés miatt nem szükséges a tollat a kijelzőhöz érinteni, a készülék már pár milliméterrel fölötte mozgatva is érzékeli a pozícióját és az egérkurzor némi késéssel ugyan, de folyamatosan követi a tollat.

A toll egyébként a gép testéből húzható elő, fekete színű és --köszönhetően a benne található eletktronikának, illetve az egy darab AAA elemnek -- elég nehéz is. Komótosan lehet vele rajzolni a betűket, szóval teljesen más érzés, mint papírra írni, vagy mint a tenyérgépek cerkáját használni. Mivel a kijelző nem érintésérzékeny, a kezünket nyugodtan megtámaszthatjuk rajta. A kézírásfelismerés meglepően pontos, mind a nyomtatott nagybetűket, mind pedig a folyó írást jól érzékeli a szoftver.

Bosszantó ugyanakkor, hogy a kézírásfelismerő alkalmazás beépített szótárából rendre kijavítja a bevitt szavakat, vagyis az angol szótárban meg nem található szavak bevitele kész kínszenvedés. Ráadásul a gépet semmilyen körülmények között nem tudtuk rávenni a magyar ékezetes karakterek felismerésére. Természetesen a Tablet PC rendelkezik virtuális billentyűzettel is, azonban a magyar karaktereket ezen sem tudtuk előcsalni. Valószínű a Windows XP Tablet PC Edition operációs rendszer magyar változatára még jó ideig várnunk kell.

Korábban már járt nálunk Crusoe processzoros notebook, mégpedig a Gericom A2 gépe. Akkor sem voltunk elragadtatva a processzor teljesítményétől és a véleményünk most sem változott, annak ellenére, hogy a Compaq TC1000-ben 1 GHz-es szív dobog. A legtöbb amit elmondhatunk róla, hogy épp elegendő teljesítményt nyújt az alapvető alkalmazások (Word, Internet Explorer, stb.) futtatásához. Véleményem szerint egy 800 MHz-es, ultra-alacsony feszültségű mobil Pentium III lényegesen nagyobb teljesítményt nyújtanak közel azonos fogyasztás mellett.

Apropó, fogyasztás: a Compaq TC1000 a ZD Batterymark 4.0 teszt szerint 2 óra 15 percig működik a beépített 3600 mAh-s lítium-ion akkumulátorról. Ez az érték azonban csalóka, hiszen a Batterymark alkalmazás folyamatosan terheli mind a processzort, mind a merevlemezt, mind pedig a grafikus alrendszert. A 2 óra 15 perces eredmény azt jelenti, hogy ez a minimum idő, ameddig a készülék egy feltöltéssel működni tud, ennél gyakorlatilag csak több lehet. Mindazonáltal lényeges megjegyezni, hogy a gépben beépített Wi-Fi vezérlő található, amely lényegesen megnöveli az energiafogyasztást.

Összességében a Compaq TC1000 nem váltotta be hozzáfűzött reményeinket. Műszaki szemmel nézve hihetetlenül kifinomult konstrukció, rendkívül jól megtervezett, elegáns kinézettel, azonban egyelőre hiányoznak a Tablet PC-re optimalizált alkalmazások, ezek nélkül a készülék inkább csak egy kuriózum, közel sem nélkülözhetetlen társ a mindennapokban. Majd' félmillió forintos nettó ára, gyengécske processzora és a magyar nyelv hiánya egyelőre azt sugallja: talán lesz ez még jobb is.

Szólj hozzá a fórumban!

A HP Compaq TC1000 Tablet PC számítógépet a Notebook.hu bocsátotta rendelkezésünkre, amit ezúton szeretnénk megköszönni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról