:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. május 5. 09:18

Júniusban kezdődik az újabb Microsoft-ellenes per az Unióban

Júniusban kezdődnek a meghallgatások a Microsoft ellen indított perben, amelynek során az Európai Bizottság azt vizsgálja majd, vajon az Internet Explorer beépítése a Windows operációs rendszerbe tisztességtelenül befolyásolta-e a piaci versenyt a böngészőpiacon.

Az Európai Unió versenyügyi bizottsága januárban vádolta meg a Microsoftot azzal, hogy Internet Explorer beépítésével a Windowsba jogtalan előnyhöz juttatja a böngészőt a piacon és torzítja a versenyt. A norvég Opera Software trösztellenes beadványának nyomán 2008 elején indult a vizsgálat annak feltárására, hogy az Internet Explorer beépítése a Windowsba korlátozza-e a versenyt. \"A vizsgálat során begyűjtött bizonyítékok alapján a Bizottság úgy véli, az Internet Explorer beépítése a Windowsba a PC-k 90 százalékán elérhetővé teszi az Internet Explorert és ezzel torzítja a piaci versenyt a böngészők között, mivel olyan mesterséges előnyhöz juttatja az Internet Explorert, amellyel más böngészők nem rendelkeznek.\"

Beadványában az Opera emellett azt is nehezményezte, hogy a Microsoft tovább súlyosbítja a versenykorlátozást azzal, hogy a webes szabványok módosításával nehéz helyzetbe hozza riválisait. A fejlesztők a domináns Internet Explorerhez igazították a weblapokat, amik a szabványokat követni igyekvő böngészőkön viszont nem helyesen jelennek meg. \"A Bizottság aggódik, hogy az Internet Explorer elterjedtsége arra ösztönzi a fejlesztőket, hogy kimondottan az Internet Explorerre tervezzék a weblapokat, ami végül aláássa a szolgáltatások fejlődését\" -- áll a Bizottság közleményében.

A Microsoft április végén juttatta el az Európai Bizottsághoz tiltakozását, amelyben cáfolja, hogy tisztességtelenül versenyzett volna. Jonathan Todd, a versenyügyi bizottság szóvivője szerint az első meghallgatások június első napjaiban lesznek az ügyben, ahol a Microsoft képviselői zárt ajtók mögött előadhatják álláspontjukat. A Bizottság ennek nyomán hozhat ítéletet, amelyet a Microsoft később meg is fellebbezhet.

Korábbi ügyek

A Bizottság 2004-ben már megállapította, hogy a Windows Media Player integrálásával a Microsoft megsértette a versenyjogi törvényeket, így alighanem most is elmarasztaló ítélet fog születni, annak ellenére, hogy az Internet Explorer népszerűsége az utóbbi időben látványosan csökkent. A Net Applications februári statisztikái szerint részesedése már csak 67 százalék, a második helyen álló Firefoxé pedig 22 százalék. A Bizottság egy nagy összegű pénzbüntetés kiszabása mellett arra is kötelezheti a Microsoftot, hogy távolítsa el az Internet Explorert a Windowsból.

Brüsszel három év vizsgálódást követően 2004-ben 497 millió eurós, akkor rekordnagyságú büntetést szabott ki a Microsoftra, miután azt találta, hogy a vállalat visszaélt a Windows monopóliumával, korlátozva versenytársait, végeredményben pedig megkárosította az európai fogyasztókat. Az ítéletben kötelezték a Microsoftot, hogy nyissa meg és tegye licencelhetővé a Windows kommunikációs protokolljait, valamint adjon ki egy Media Player nélküli Windows XP operációs rendszert -- utóbbi megtörtént, a protokollok dokumentációja körül azonban azóta is folyik a vita.

A Bizottság 2006 nyarán újabb 280 millió eurós bírságot szabott ki, mivel úgy találta, hogy a vállalat nem teljesítette a határozatban foglaltakat. Ezen felül további, naponta akár 3 millió euróig terjedő büntetést helyezett kilátásba, amennyiben a Microsoft továbbra sem engedelmeskedik. A bírságbomba 488 napig ketyegett, mielőtt robbant, tavaly februárban a Bizottság további 899 millió euró megfizetésére kötelezte Redmondot, amely májusban fellebbezett. Ennek jogosságáról az Európai Bíróság fog majd dönteni, mely procedúra vélhetően éveket emészt majd fel.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.