Szerző: Bodnár Ádám

2009. május 4. 10:52

Andy Grove: valami bűzlik a Szilícium-völgyben!

Az Intel magyar származású korábbi vezetője, Andy Grove szerint ideje felülvizsgálni a szabadalmak működését a Szilíium-völgyben, ugyanis a jelenleg használt modell kísértetiesen hasonlít a Wall Street összeomlását okozó hitelkrízis megtörténtét lehetővé tevő környezetre.

\"Amikor az elmúlt 50 év eredményeit ünnepeljük, nem tudok nem gondolni arra, hogy vajon a következő 50 év is ugyanilyen produktív lesz-e. Nem vagyok benne biztos\" -- mondta Grove a Számítógéptörténeti Múzeumban tartott rendezvényen, miután átvette az életműdíjat a Híres Feltalálók Csarnokába történt beiktatásán.

\"Egy találmány valódi értékét az mutatja meg, mennyire hasznos a társadalom számára\" -- idézte Thomas Jeffersont, az Egyesült Államok harmadik elnökét Andy Grove, hozzátéve, hogy a Szilícium-völgyben ma bevett gyakorlat egyre inkább eltávolodik ettől az eszmétől. Az Intel korábbi vezére szerint ma már a szabadalmak is termékké váltak, amelyeket ugyanúgy adnak-vesznek a piacon mint bármi mást és megjelentek a színen a spekulánsok, akiket az elérhető legnagyobb haszon hajt.

Ma már nem ritka, hogy egy új ötletből csak azért nem lesz új termék, mert a szabadalmaztató arra számít, a szellemi tulajdont később jobban hasznosítani tudja. Léteznek olyan cégek, úgynevezett trollok, amelyek nem folytatnak termelő tevékenységet, csupán szabadalmakat vásárolnak a piacon, hogy azokat később fegyverként használva más cégeket fenyegessenek, több-kevesebb sikerrel. Az Egyesült Államokban az elmúlt évben közel 3 ezer szabadalmi per folyt, míg a számuk 1996-ban alig haladta meg az 1800-at.

\"Az iparágunk legfontosabb találmányát, a tranzisztort az AT&T 25 ezer dollárért licencelte. Ez lehetővé tette a tranzisztoripar fejlődését, amely az Egyesült Államok egyik virágzó iparává vált\" -- mondta Grove. \"Mikor az integrált áramkör megjelent, az ipar működése keresztlicenc-megállapodásokon alapult, úgyhogy igazából nem is számított, hogy Noyce vagy Kilby szabadalma született-e előbb, mert mind a két cég folytathatta a munkát.\"

Ma már ez teljesen másképp van, Grove szerint a szabadalmak termékké válása nyomán megjelentek a származtatott termékek, amelyeknek igen bonyolult a viszonya magával a termékkel. Ez még önmagában nem lenne baj -- véli Grove --, de ezeknek a konstrukcióknak a féktelen terjedése idézte elő a hitelkrízist is, majd az azt követő recessziót. \"Attól tartok, a szabadalmi rendszerünk egyre inkább azokat szolgálja, akik szabadalmi termékekbe fektetnek. Talán eljött az ideje annak, hogy a jeffersoni elvet mérceként használjuk és megvizsgáljuk, vajon megfelelünk-e neki.\"

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról