Szerző: Bodnár Ádám

2009. május 4. 15:38

Megjött a Solaris 10 tavaszi frissítése

Megérkezett a tavaszi frissítés a Solaris operációs rendszerhez. A Solaris 05/09 verzió kisebb újdonságokat tartalmaz, amelyektől nőhet az energiahatékonyság és egyszerűbbé válhat a szerverek karbantartása.

A Sun évente kétszer ad ki nagyobb frissítőcsomagot a Solaris 10-hez, tavasszal és ősszel. A hétvégén elérhetővé tett 05/09 csomag talán legfontosabb újdonsága az 5500-as sorozatú, Nehalem-magos Xeonok támogatása, ami elsősorban a bennük megjelenő fejlett energiatakarékossági funkciókat jelenti. Az új Solaris a terheléselosztásnál képes figyelembe venni a processzorok feszültségét és órajelét és úgy osztja el a programszálakat a processzorok és processzormagok között, hogy a lehető legjobb legyen azok kihasználtsága. Az operációs rendszer megpróbálja a lehető legkevesebb processzort igénybe venni, hogy aztán a nem használtak energiatakarékos, alvó módba kerülhessenek.

Az x86-os rendszerekkel kapcsolatos fontos fejlesztés még, hogy a Solaris 05/09 már hozzáférést biztosít a processzorokban található teljesítményelemző eredményeihez. A modern processzorok a szoftverek futása közben a viselkedésükkel kapcsolatos számos eseményt naplóznak (pl. cache miss), ezeknek az adatoknak a kinyerésével a szoftverfejlesztők jobban optimalizálhatják kódjukat, amire már Solaris alatt is lehetőségük van.

Újdonság, hogy az új csomaggal frissített Solaris már a ZFS fájlrendszer klónozási képességeit is fel tudja használni konténerek, azaz alkalmazások számára elszigetelt környezetek klónozásához -- a Sun szerint ezzel jelentős felgyorsulhat a folyamat. A rendszergazdák alighanem örülnek majd, hogy az IPsec már a Solaris Service Managerből is elérhető, így a biztonsági beállítások egyszerűbben módosíthatók. Szintén a biztonsággal kapcsolatos fejlesztés, hogy az SSH jelentősen felgyorsult a Niagara processzoros gépeket, mivel már képes használni az UltraSPARC T2-ben található hardveres kriptográfiai gyorsítót.

Számos hálózati interfész meghajtóját átírták a Sun mérnökei, a Solaris így már támogatja a Mellanox legújabb fejlesztésű InfiniBand chipjeit, valamint a NetXen PCI Express felületű, 10 gigabites Ethernet vezérlőit. A Large Segment Offload (másképp TCP segmentation offload) támogatásának köszönhetően az Intel arra alkalmas hálózati vezérlői képesek átvenni nagyobb adattömegek csomagokra bontásával járó feladatokat, csökkentve a processzor terhelését. A Solaris 10 05/09 frissítőcsomag újdonságait tételesen felsoroló lista itt letölthető.

A Solaris 10 2005-ben jelent meg, lassan itt az ideje a leváltásának, amit a Sun is tud -- az operációs rendszer utódja, a Solaris 11 várhatóan 2010-ben érkezik. Egyelőre nem sokat tudni a Solaris 11 újdonságairól, még az sem biztos hogy Solaris 11 lesz a termékneve.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról