Szerző: Bányai György

2009. április 30. 16:54

Kipróbáltuk az Acer első 13,3 hüvelykes gépének prototípusát

Pár hete mutatták be, és máris szerkesztőségünkben vizsgálgathatjuk az Acer első 13,3 hüvelykes kijelzővel szerelt noteszgépét, az Aspire 3935-öt. A nálunk vendégeskedő darab közel sem végleges változat, ezért a teljesítménytesztek futtatásával várunk a végleges BIOS-változat, illetve a végleges eszközmeghajtók érkezéséig.

Vége a döglégy színű burkolatok idejének! Talán sokan emlékeznek az Acer két-három évvel ezelőtti noteszgép kínálatára, amelyet azok a homokozólapát (világos türkiz) színű burkolattal ellátott, görbe billentyűzetes notebookok alkottak. Ezek a noteszgépek béna, futurisztikus jegyekkel próbáltak izgalmasakká válni, sikertelenül. Design tekintetében szerintünk ekkor volt a cég a mélyponton, melyből a kilábalást az Acer a Gemstone-sorozattal kezdte. A gyártó eszmélésére számos példát lehetne hozni, ezek közül az egyik legutóbbi épp aktuális, itt van az ölünkben, bekapcsolt állapotban.

Az Acer Aspire 3935 a gyártó első 13,3 hüvelykes kijelzővel szerelt notebookja, mely remek anyagválasztással és formatervvel hozza a friss lendületet. A burkolat szögletes és divatos, ahol lehet kerüli a sima felületeket. A kijelző fedele szálcsiszolt alumínium hatását kelti és nem kizárt, hogy abból is készül, tapintása fémesen hűvös, bár nem csepegtettünk rá savat és nem is karcoltuk meg azért, hogy erről teljes bizonyosságot szerezzünk. A kijelző vékony káváját és a LED-háttérvilágítással ellátott, 1366x768 képpontos kijelző panelét elegánsan, széltől-szélig futó plexiburkolat takarja, mely sajnos tükröződő, ami a gép talán legnagyobb hibája -- az Acer mentségére szóljon, hogy ez általános a fogyasztói szegmensben.

Miért pont ilyen merevlemezt?

A tesztre érkezett Aspire 3935 változatban Intel GMA 4500MHD grafikus magot integráló lapkakészlet található, 2,53 gigahertzes Core 2 Duo P8700-as processzor számol, 4 gigabájt rendszermemória társaságában és a gépben szippantós DVD-író is van. A Windows Vista Home Premium operációs rendszer meglepő módon egy olyan, 1,8 hüvelykes, 160 gigabájtos merevlemezről töltődik be, melyet gyártója, a Samsung leginkább kamerákba, MP3-lejátszókba, illetve hordozható médialejátszókba szánt. A Samsung weboldalán a termékadatok \"target application\" sorában az előbb említetteken túl noteszgép, vagy netbook még véletlenül sem szerepel.

Nem véletlenül, 1,8 hüvelykes tároló szerintünk sem illik egy ilyen noteszbe, sebessége és kapacitása rendre elmarad a 2,5 hüvelykes változatoktól. Aki 3935-öst vesz majd, ne számítson arra, hogy gépébe a közeli jövőben 500 gigabájtnyi tárhely építhető, a 3935-ben elérhető maximum nem a 2,5 hüvelykes változatoké. A legrosszabb, hogy a kicsi merevlemez csatlakozói egy adapterrel ellátott keretbe illeszkednek,ez az egység jut el aztán az alaplapi csatlakozókig. Kicsit nézegettük a beépítéshez rendelkezésre álló helyet, és biztosra vesszük, hogy egy 2,5 hüvelykes meghajtó számára is találtak volna teret a gyártó mérnökei. Ezért fekete pont jár, főleg a memória méretének és a processzor teljesítményének ismeretében.

Négyszer, ha nincs szerencse

A 3935 akkumulátora alatt SIM-kártyahely is van, a géppel a vezeték nélküli hálózatok mellett a mobilszolgáltatókét is használhatjuk. Könnyen elképzelhető, hogy a tesztre kapott változattól a végleges, kereskedelmi csatornákat elérő változat sok mindenben fog különbözni, de most még csak remélhetjük, hogy a SIM-kártyát fogadó rés mellett lesz majd jelölés, hogy a kártya melyik felét csúsztassuk a gépbe. Nehezítésképp az akkumulátor sem vehető le egyszerűen, rajta semmiféle kapaszkodó nincs, felülete sima és egyszerű. Csavarhúzós feszegetés helyett -- bár kedvünk lett volna hozzá -- inkább kéztörlést ajánlunk, mert izzadt tenyérrel nagyon nehéz is lehet az akku levétele.

Portok

A 325x236x25 milliméteres, 1,9 kilogrammos gép oldalain három USB-kapu található, illetve a megszokott, hang ki- és bemenetek, LAN-aljzat, VGA-kimenet hármasa. A burkolat felénk eső részén csak egy kártyarés töri meg a vonalat, ebbe azonban jópár típust be lehet csúsztatni, fogadja az SD/MMC, a Memory Stick Duo, valamint az xD-kártyaváltozatokat is. A gép legfigyelemreméltóbb része az ujjaink játszótere, a billentyűzet és a tapipad egyaránt érdemel pár szót, vagy akár egy komplett bekezdést is.

Kezünk alatt

A billentyűzet észbontó! Remek, VAIO-féle formaterv, azonban a Sony billentyűzeteitől eltérően itt csak egy vékony lapocska a felszín, alatta jó sok hely marad a szöszöknek és morzsáknak, melyek ezért könnyen eltávolíthatók. Sajnos a gépelés -- bár a billentyűk nyomáspontja jobb mint megfelelő -- nem a legkényelmesebb, ennek oka, hogy nem az \"Enter\" billentyű van a legszélén, hanem a lapozással kapcsolatos gombok oszlopa. A tapipadot is öröm használni, jobb széle görgetésre való, a két, igen halkan kattanó egérgomb között pedig egy ujjlenyomat-azonosító is megbújik. Ergonómiában fontos plusz pont, hogy a gép nem melegszik át, és a hűtése is halkan jár.

Ez még csak prototípus

Az Acer Aspire 3935 egy nagyon vékony és nagyon szép noteszgép, kinyitva, vagy csukott állapotban egyaránt. A csatlakoztatási lehetőségek átlagosak, és sajnos a merevlemez kapacitása soha nem érheti el az átlagos, 2,5 hüvelykes tárolókkal szerelt noteszgépek maximumát, de teljesítményben is elmarad. A billentyűzet egyedivé teszi a gépet, ugyanezt a célt éri el a remek burkolatminőség, illetve annak porózus, a simától távol álló felülete. A végleges, piacérett változat remélhetőleg sok ponton hoz javulást, igaz a gyártónak ehhez nincs sok ideje, hazánkban a piaci bevezetés június közepétől tervezett, 300 ezer forintos bruttó vételártól, ami elsőre kicsit soknak tűnik, cserébe ugyanakkor egy prémium hatást keltő, vékony, hordozható, stílusos notebookot kapunk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról