Szerző: Bodnár Ádám

2009. április 24. 13:44

Az Oracle-felhasználókat csábítja új adatbázisával az IBM

Megérkezett az IBM adatbázis-kezelőjének legújabb változata, a DB2 9.7, kódnevén a Cobra, amelyet egyelőre az vállalat Early Acces programjában résztvevő vállalatok próbálhatnak ki, a végleges verziót júniusra ígéri a Nagy Kék.

[HWSW] Megérkezett az IBM adatbázis-kezelőjének legújabb változata, a DB2 9.7, kódnevén a Cobra, amelyet egyelőre az vállalat Early Acces programjában résztvevő vállalatok próbálhatnak ki, a végleges verziót júniusra ígéri a Nagy Kék.

A Cobra legfontosabb újdonságai közé tartozik a korábbinál hatékonyabb adattömörítés, az IBM állítása szerint ennek segítségével a tárterület akár 75 százalékkal is csökkenthető, ami azt jelenti, elegendő egy kisebb kapacitású tárolórendszert beszerezni, amely ráadásul kevesebbet is fogyaszt. Figyelemre méltó fejlesztés a DB2 9.7-ben, hogy a világon elsőként a relációs és XML-adatokhoz is biztosít üzleti elemzési képességeket. A DB2 korábbi változatai is tartalmaznak már XML-támogatást, de csak tranzakcionális környezetben, a mostani fejlesztés azonban lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az XML adatokat elemezni is tudják. A DB2 9.7 automatikus terhelés-menedzsment funkciókat is tartalmaz annak érdekében, hogy javuljon a kritikus alkalmazások (pl. havi zárás) teljesítménye, és ehhez az adminisztrátoroknak ne kelljen aprólékos manuális beállításokat végrehajtania -- a cég az adminisztrációs költségek akár 35 százalékos csökkenéséről beszél.

Annak érdekében, hogy a relációs adatbázisok piacán az Oracle mögött második IBM a lehető legtöbb ügyfelet tudja a DB2 mögé felsorakoztatni, olyan migrációs képességek is bekerültek az adatbázisba, amelyek egyszerűvé teszik az adatbázis-alapú alkalmazások átültetését a Cobrára. Az IBM résztulajdonában levő EnterpriseDB által kidolgozott technológia a nyílt forrású PotgreSQL adatbázison alapul és lehetővé teszi az Oracle adatbázisokból az adattípusok, tárolt PL/SQL-eljárások és hívások átmozgatását a Postgres Plus Advanced Serverbe, mostantól pedig a DB2 9.7-es verziójába is.

"Az ügyfeleink kihasznáhatják a DB2 alacsonyabb költségeit, miközben az üzleti alkalmazásaik teljesítménye és megbízhatósága javul" -- mondta Arvind Krisna, az IBM adatbázisokért felelős vezetője. Az EnterpriseDB migrációs képességeinek köszönhetően az adatbázis-adminok továbbra is hasznosíthatják Oracle-ismereteiket, az EnterpriseDB technológiája ugyanis lehetővé teszi az Oracle PL/SQL lekérdezések és tárolt eljárások futtatását DB2-n is.

Az IDC jelenleg elérhető legfrissebb, de még 2007-re vonatkozó elemzése szerint az Oracle 44 százalékos részesedéssel vezeti a relációs adatbázis-kezelők piacát, a második helyen álló IBM-nek már csak az eladások 21,3 százaléka jut, a Microsoft kénytelen megelégedni 18,3 százalékkal. 2007-ben a relációsadatbázis-piac 12,1 százalékkal 18,6 milliárd dollárra bővült. A 2008-ra vonatkozó IDC-elemzés várhatóan április végén jelenik meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról