Szerző: Bodnár Ádám

2009. április 9. 11:14

A Microsofthoz igazol a Sun chiptervező veteránja

A Microsoftnál folytatja pályafutását a Sun Microsystems mikroelektronikai részlegének műszaki vezetője, Marc Tremblay, aki alighanem a következő Xbox processzorán dolgozik majd. Tremblay közel két évtizedet dolgozott a Sunnál és minden más Sun-dolgozónál több szabadalmat jegyez, összesen több mint százat.

[HWSW] A Microsoftnál folytatja pályafutását a Sun Microsystems mikroelektronikai részlegének műszaki vezetője, Marc Tremblay, aki alighanem a következő Xbox processzorán dolgozik majd. Tremblay közel két évtizedet dolgozott a Sunnál és minden más Sun-dolgozónál több szabadalmat jegyez, összesen több mint százat.

Masszívan párhuzamos rendszerekben gondolkozik a Microsoft is

Tegnap még csak Tremblay távozása volt nyilvános, ma azonban már azt is lehet tudni, a Sunt elhagyó vezető a Microsoftnál dolgozik tovább, mégpedig a Strategic Software/Silicon Architectures csapatban, ahol minden valószínűség szerint a cég következő játékkonzoljában alkalmazott processzor specifikálása lesz az első számú feladata. Az Xbox 360 és a PlayStation 3 is többmagos processzort tartalmaz és alighanem a következő generációs, előreláthatólag 2012 körül piacra érkező újdonságokban is ilyen lapkák dolgoznak majd. A szakember \"distinguished engineer\" pozícióban érkezik a Microsofthoz, ami műszaki vonalon a második legmagasabb fokozat a \"fellow\" mögött.

A Tremblay fejében a masszívan párhuzamos architektúrák terén felhalmozott tudást alighanem a Microsoft más részlegeinél is tudják majd hasznosítani, akár a Windows vagy más szoftverek fejlesztésénél is. A Microsoft Strategic Software/Silicon Architectures csapatának feladata többek között a jövőbeli szoftverfejlesztések stratégiai irányainak kijelölése szoros együttműködésben a hardvergyártókkal. Tremblay a Sun kötelékében számos többmagos, többszálú végrehajtásra képes lapka tervezését irányította, dolgozott a korát messze megelőző MAJC-en, a Niagara kódnéven ismert nyolcmagos UltraSPARC T1-en, valamint az ő fejéből pattant ki a Sun nagy ígérete, az év végére ígért Rock kódnevű lapka is.

Tremblay nagy dobása, a Rock

Tremblay legnagyobb dobása egyértelműen a régóta csúszó, a legutóbbi információk szerint őszre várható 16 magos Rock, amely számos előremutató megoldást tartalmaz és nem mást várnak tőle a Sunnál, mint hogy ismét versenyképes teljesítményű csúcskategóriás processzora legyen a cégnek a high-end szegmensben, amely masszívan párhuzamos felépítésű, de egyszálú teljesítményben is megállja a helyét a vetélytársakkal szemben. A Rock ennek érdekében számos, mai szemmel szokatlannak tűnő megoldást tartalmaz.

[+] A Sun UltraSPARC új generációja: Rock

Ezek közé tartozik például az árnyékszálak használata is. Annak érdekében, hogy a Rock magjai egyszerűek maradhassanak és ne legyen szükség dinamikus ütemezést megvalósító komplex logikára, a Sun az \"árnyékszálakat\" vetette be, amelyek feladata a fő programszálak futásának segítése. Az árnyékszálak olyan programszálak, amik képesek akár több ezer utasítással is előre dolgozni, adatokat betölteni, a gyorsítótárat feltölteni, az elágazásbecslőt \"trenírozni\", sőt, akár utasításokat is képesek végrehajtani. A Rockon minden magon 2 utasításszál és 2 árnyékszál fut, utóbbi kettő a szoftverek számára teljesen láthatatlan.

Az interneten fellelhető információk szerint a Rock érkezésekor 2,3 GHz-es órajelen működik majd. Úgy tudjuk, a Sun terveiben három Rock-alapú szerver szerepel, a legkisebb nagyjából fél rackszekrényt foglal el, a két másikhoz azonban már egy teljes szekrény kell, legfőképp azért, hogy legyen hol elhelyezni azt a rengeteg memóriát, ami ahhoz szükséges, hogy az extrém párhuzamosságra tervezett Rock teljesítményét ne a memóriahozzáférés korlátozza.

Tremblay utóda

A Sun szűkszavú közleményében megerősítette Tremblay távozásának hírét és megköszönte a munkáját. Tremblay utóda a Sun chiptervező divíziójának élén Rick Hetherington lesz, aki társ-vezetőként Tremblay-jel együtt két éve vezette ezt a csapatot. Rick Hetherington 1996-ban került a Sunhoz, ahol első feladata a Millennium kódnevű processzor tervezésének vezetése volt -- a Millennium sose került piacra. Ezt követően a szakember az UltraSPARC T1 fejlesztésében vett részt. Mielőtt a Sunhoz került volna, Hetherington a Digital Equipment Corporationnél töltött tizenhat évet, ahol szintén processzor- és rendszerfejlesztéssel foglalkozott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról